Αίτια Τριχόπτωσης

 • Αίτια Τριχόπτωσης

Αίτια Τριχόπτωσης

Τα μαλλιά μας είναι η δύναμη μας, καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο της εμφάνισης μας. Η απώλεια κάποιων τριχών είναι απολύτως φυσιολογική, αλλά σε περιπτώσεις όπου ο αριθμός αυτών υπερβαίνει τις 100 καθημερινά θα πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως τα αίτια της τριχόπτωσης.

Που οφείλεται η Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται είτε σε φυσιολογικούς, είτε σε παθολογικούς παράγοντες και εκδηλώνεται εξίσου και στα δύο φύλα. Στους άνδρες, παρατηρείται αραίωση στο hairline, στις κροταφικές χώρες, καθώς επίσης και στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής, ενώ στις γυναίκες η αραίωση είναι διάχυτη και επηρεάζει κυρίως το κεντρικό τμήμα.

Στους άνδρες: Παρατηρείται αραίωση στο hairline, στις κροταφικές χώρες, καθώς επίσης και στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Τον κυριότερο παράγοντα της τριχόπτωσης στο ανδρικό φύλο αποτελεί η κληρονομικότητα.

Στις γυναίκες: Η αραίωση είναι διάχυτη και επηρεάζει κυρίως το κεντρικό τμήμα αφήνοντας ανεπηρέαστο το hairline. Οι ορμονικές αλλαγές μιας γυναίκας εξαιτίας μιας εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή ακόμα και της εμμηνόπαυσης οδηγούν συχνά σε πτώση τριχών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα αποκαθίσταται με τη ρύθμιση των ορμονών, ωστόσο η αραίωση μπορεί να είναι και μόνιμη. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και το συχνό ίσιωμα των μαλλιών είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε τριχόπτωση.

Τα κυριότερα Αίτια της Τριχόπτωσης

Ο κύκλος της ζωής των τριχών μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Οι
κυριότεροι από αυτούς είναι :

 • Το στρες
 • Η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα
 • Δυσλειτουργίες θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός)
 • Τα επίπεδα των ανδρογόνων
 • Η μη ισορροπημένη διατροφή
 • Τα γονίδια
 • Οι ορμονικές αλλαγές
 • Η ηλικία
 • Τα αυτοάνοσα νοσήματα
 • Διάφορα φάρμακα
 • Η υπερέκθεση στον ήλιο
 • Οι τραυματισμοί και τα εγκαύματα

Συγκεκριμένα, το άγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των μαλλιών μας. Πολλές περιπτώσεις έντονης τριχόπτωσης είναι αγνώστου αιτιολογίας και σχετίζονται με το έντονο στρες.
  
Η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, οι θυρεοειδοπάθειες και τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων είναι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια των τριχών.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε διατροφή. Η μη ισορροπημένη διατροφή και οι εξαντλητικές δίαιτες εξουθενώνουν τον οργανισμό και μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τα μαλλιά.

Άτομα με κληρονομικότητα τριχόπτωσης στην οικογένεια είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής κάποια στιγμή της ζωής τους.

 Η ηλικία είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια της τριχόπτωσης και στα δύο φύλα, διότι καθώς μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανάπτυξης και η πυκνότητα της τρίχας μειώνεται.

 Άλλα αίτια που ενδεχομένως οδηγούν σε τριχόπτωση είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι για παράδειγμα ο λειχήνας, ο δεματικός λύκος και η γυροειδής αλωπεκία καθώς επηρεάζουν την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής και αυτομάτως επηρεάζονται και οι θύλακες των τριχών. 

Άλλοι παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση είναι οι φαρμακευτικές αγωγές που περιέχουν αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, αντιπηκτικά και αντιφλεγμονώδη χάπια και η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α.
Τέλος, οι χημειοθεραπείες και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελούν αίτια της τριχόπτωσης. 

Αν και η αποφυγή των παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για την απώλεια των μαλλιών μπορεί να μειώσει αισθητά το πρόβλημα, σε περίπτωση έντονης τριχόπτωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο δερματολόγο ώστε να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή για την περίπτωση σας.


Στη Derma Hair Clinic, ο υπεύθυνος Δερματολόγος- Δερματοχειρουργός Δρ. Απόστολος Καραλέξης και το εξειδικευμένο προσωπικό του, προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ουσιαστική βοήθεια στη θεραπεία της τριχόπτωσης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο 2107232932 , για να ενημερωθείτε πλήρως και να κλείσετε το ραντεβού σας.


Τι είναι η τριχόπτωση και πως θεραπεύεται

Τριχόπτωση

Θεραπεία Τριχόπτωσης

Fill in the following form

and we will contact you as soon as possible

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top