Ακμή

  • Ακμή

Ακμή

Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται και προσβάλλει συνήθως το 85% των ατόμων που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Γίνεται αντιληπτή στο πρόσωπο και τον κορμό, δηλαδή στις περιοχές της ύπαρξης των σμηγματογόνων αδένων.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της Ακμής

Μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακμής είναι οι παρακάτω:

Πιο αναλυτικά, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της ακμής είναι τα επίπεδα των ανδρογόνων, η εμφάνιση Propionibacterium acnes(P. acnes) στο τριχοσμηγματογόνο θύλακα, η συσσώρευση κερατινοκυττάρων και η φλεγμονή.

Συγκεκριμένα, τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών μεγαλώνουν τους σμηγματογόνους αδένες και δημιουργούν φαγέσωρες. Επίσης, η μεγάλη συγκέντρωση κερατινοκυττάρων στο τριχοσμηγματογόνο θύλακα οδηγούν στη δημιουργία βλαβών που στη συνέχεια γίνονται φαγέσωρες.

Τόσο το βακτήριο P.acnes όσο και άλλα λιπίδια είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της φλεγμονής. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που δημιουργούν ή φουντώνουν την ακμή όπως το στρες, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα.

Τέλος η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών ακόμα και το make up στο πρόσωπο μπορεί, πολλές φορές, να προκαλέσει ακμή.

Στις γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σημάδια ακμής οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών.

Πως εμφανίζεται η ακμή;

Η κλινική εικόνα της ακμής ποικίλει από άτομο σε άτομο και το στάδιο της ζωής του. Ανάλογα με την κλινική εικόνα και τα συμπτώματα της η ακμή διακρίνεται σε:

Αντιμετώπιση της Ακμής

«Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή;» Ίσως η συνηθέστερη ερώτηση που δέχεται ένας δερματολόγος.

Η αντιμετώπιση της ακμής θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα τόσο για την αποφυγή ουλών όσο και για την αποφυγή της ανασφάλειας και της ψυχολογικής κατάπτωσης που νιώθουν πολλά άτομα εξαιτίας της. Αυτό επιτυγχάνεται με :

Πρόληψη της ακμής

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση της ακμής χρειάζεται

Οι Ειδικοί της DermaHarClinic και ο Dr. Απόστολος Καραλέξης (με 20+ χρόνια Εμπειρίας) θα σας Λύσουν όλες τις Απορίες και θα Αναλύσουν όλα τα Βήματα για 100% Επιτυχία!

Για Περισσότερες Πληροφορίες σχετικά με την Θεραπεία Ακμής αλλά και τις άλλες δερματολογικές θεραπείες, επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

ΜΕΓΕΘΟΣ Α- Α+
Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας