Γυροειδής Αλωπεκία;

 • Γυροειδής Αλωπεκία

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία ανήκει στις παθήσεις μαλλιών και είναι μία νόσος που οδηγεί σε απώλεια των τριχών εξαιτίας της φλεγμονής που δημιουργείται στο θύλακα. Η εμφάνιση της αγγίζει μόλις το 2% του πληθυσμού. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ παρατηρείται πολύ συχνά και στα παιδιά. Αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα με κύριο χαρακτηριστικό του τις μικρές αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτός ο τύπος της νόσου μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή, ακόμα και περιοχές του σώματος.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας;

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας είναι:

 • Το έντονο στρες
 • Οι ορμονικές διαταραχές
 • Η γενετική προδιάθεση
 • Φλεγμονές
 • Λοιμώξεις
 • Αλλεργικές αντιδράσεις
 • Μικροτραυματισμοί της περιοχής

Ποια είναι τα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η ένταση της τριχόπτωσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο και κάνει την εμφάνιση της απροειδοποίητα. Μπορεί να δημιουργήσει μικρά στρογγυλά κενά στα μαλλιά ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος και να οδηγήσει ακόμα και σε εκτεταμένη ή ολική απώλεια των μαλλιών. Είναι μη ουλωτική και συνήθως δεν συνοδεύεται από κάποιο σύμπτωμα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου πριν την πτώση των τριχών. Ένα βασικό χαρακτηριστικό για τη διάγνωση της νόσου είναι το σχήμα θαυμαστικού που έχουν οι τρίχες καθώς και τα μαύρα στίγματα.

Ψυχολογικές επιπτώσεις της γυροειδούς αλωπεκίας

Η πάθηση αυτή σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει έχει φανεί ότι επηρεάζει εμφανέστατα την ποιότητα ζωής των ασθενών γιατί συνδυάζεται με περισσότερο άγχος και καταθλιπτική διάθεση. Μάλιστα σε μια μελέτη έχει αποδειχθεί ότι ο επηρεασμός της ποιότητας ζωής των ασθενών είναι παρόμοιος με αυτόν που υφίστανται οι ασθενείς σε άλλες χρόνιες παθήσεις του δέρματος όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. 

Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα και την κοινωνική ζωή των ασθενών γιατί συχνά αυτοί που πάσχουν από το νόσημα αυτό αισθάνονται ότι έχουν απορριφθεί από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Επιπρόσθετα μπορεί να επηρεαστεί η διανοητική τους κατάσταση ενώ μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές όπως αγχώδεις εκδηλώσεις, αγοραφοβία και σκέψεις αυτοκτονίας. 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η κατάθλιψη και το άγχος δεν συσχετίζεται με την βαρύτητα της νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και αυτοί που εμφανίζουν ήπιες εκδηλώσεις γυροειδούς αλωπεκίας.

Επομένως οι ασθενείς που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία οποιουδήποτε βαθμού σοβαρότητας, θα πρέπει να βρίσκουν ψυχολογική υποστήριξη τόσο από τον ειδικό δερματολόγο ο οποίος θα τους παρακολουθεί όσο και από ειδικό ψυχίατρο ή ψυχολόγο που θα μπορέσει να τους υποστηρίξει με ψυχοθεραπεία ή με φαρμακευτική αγωγή. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανάλογη υποστήριξη θα πρέπει να γίνει και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της γυροειδούς αλωπεκίας

Η εξέλιξη της γυροειδούς αλωπεκίας είναι απρόβλεπτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο επανέκφυσης των τριχών χωρίς κάποια θεραπεία μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών. Ωστόσο, η θεραπευτική παρέμβαση θεωρείται άκρως απαραίτητη όταν το πρόβλημα έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στον ασθενή. Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Θεραπεία με Κορτικοστεροειδή ( διηθήσεις ή τοπική χρήση κορτιζόνης)
 • Τοπική χρήση μινοξιδίλης
 • Συστηματική χορήγηση κυκλοσπορίνης
 • Ανθραλίνη
 • Ομοιοπαθητική θεραπεία
 • Ψυχολογική υποστήριξη
 • Φωτοδυναμική θεραπεία
 • Laser LLLT
 • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια PRP (Platelet Rich Plasma)
 • Fractional Erbium Laser
 • Ανοσοθεραπεία με Diphencyprone, DPCP( με αρχική ευαισθητοποίηση με διάλυμα 2% DPCP)

Νεότερες θεραπείες γυροειδούς αλωπεκίας

Το Olumiant (Baricitinib- Μπαρισιτινίμπη) είναι ένα φάρμακο που χορηγείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.  Πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής FDA για τη χορήγηση του στην γυροειδή αλωπεκίαΟ τρόπος δράσης του είναι ότι αναστέλλει εκλεκτικά την δράση των κινασών Jak που είναι ουσιαστικά ένζυμα που συμμετέχουν στην μεταγωγή των ενδοκυτταρικών σημάτων από τους υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας.
 
Έτσι, λοιπόν, αναστέλλεται η μετάδοση της φλεγμονής.  Επειδή η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και έχει να κάνει με παράγοντες της φλεγμονής όπως είναι τα Τ λεμφοκύτταρα που ανευρίσκονται στις περιοχές που εκδηλώνεται κλινικά η νόσος, το Olumiant δείχνει να βοηθά σε μεγάλο βαθμό. Η δοσολογία του συνήθως είναι τέσσερα μιλιγκράμ ημερησίως. Φαίνεται λοιπόν ότι βελτιώνει κλινικά το 72,4% των ασθενών στους οποίους έχει χορηγηθεί και η μέση διάρκεια εμφάνισης της βελτίωσης ότι είναι περίπου μετά από 2,2-9 μήνες συνεχούς χορήγησης.  
 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου είναι σχετικά σπάνιες και οι πιο συνήθεις είναι οι  λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος. Το φάρμακο δεν παύει να είναι ανοσορρυθμιστικό και ανοσοκατασταλτικό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από ειδικό γιατρό με εμπειρία. 

Συχνές ερωτήσεις

Είναι η γυροειδής αλωπεκία μεταδοτικό νόσημα; 

Σε καμία περίπτωση. Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού

Μπορεί να εκδηλωθεί σαν έντονη τριχόπτωση;

Όχι! Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως αιφνίδια με την εμφάνιση αποψιλωτικών πλακών σε διάφορα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα γένια, τα φρύδια, ή ακόμα και τα διάφορα έντριχα σημεία του σώματος. Σπάνια μπορούν να εξαφανιστούν όλες οι τρίχες από το σώμα και τότε μιλάμε για αλωπεκία universalis.

Θεραπεύεται το νόσημα; 

Η γυροειδής αλωπεκία θεωρείται από τα πιο δύσκολα νοσήματα του τριχωτού της κεφαλής που καλείται να αντιμετωπίσει ένας έμπειρος δερματολόγος. Ο λόγος είναι ότι κάποιες φορές παρότι έχουν δοκιμαστεί ποικίλες και αποτελεσματικές αγωγές η νόσος δείχνει έντονη αντίσταση και διαρκώς επεκτείνεται. Είναι βασικό πάντως  για  τον ασθενή η ενίσχυση της  ψυχολογίας του, γι΄αυτό και σε επίμονα περιστατικά ζητείται η συμβολή ειδικού ψυχίατρου.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε και για τις υπόλοιπες δερματολογικές παθήσεις, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Καραλέξη Απόστολο – Δερματολόγο. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να μάθετε για διάφορες πιθανές θεραπείες τριχόπτωσης

 

Dr. Απόστολος Καραλέξης

Γυροειδής Αλωπεκία

Δερματολόγος εξειδικευμένος στις ΗΠΑ.

Με εμπειρία άνω των 20 ετών και με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ ο Δερματοχειρουργός Dr. Καραλέξης θεωρείται ο πλέον ειδικός στην Ελλάδα.

Ιατρείο: Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας, (Μέγαρο Μουσικής), 11528, Αθήνα, Ελλάδα

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή:
11:00-21:00

Συμπληρώστε την Παρακάτω Φόρμα Ενδιαφέροντος για να σας καλέσει ο Ιατρός:

Scroll to Top