Είσφρυση Όνυχος

  • Θεραπεία Είσφρυσης Όνυχος με Laser

Είσφρυση Όνυχος

Με τον όρο είσφρυση όνυχος ή αλλιώς ονυχοκρύπτωση εννοούμε την εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα. Αποτελεί την πιο κοινή πάθηση των νυχιών και εμφανίζεται κυρίως στα νύχια των ποδιών και συγκεκριμένα στο μεγάλο δάχτυλο. Συνοδεύεται από πόνο, τοπικό οίδημα, ερυθρότητα και εκροή πυώδους ή ορώδους υγρού. Συνήθως, η είσφρυση όνυχος παρατηρείται σε ενήλικες και εφήβους, ενώ πολύ σπάνια σε μικρά παιδιά. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η φλεγμονή επεκτείνεται και μπορεί να προσβάλλει την περιοχή κάτω από το νύχι ή να οδηγήσει ακόμα και στη μόνιμη παραμόρφωση του. Σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως διαβητικοί μπορεί να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα.

Ποια είναι τα αίτια της Είσφρυσης του Όνυχος;

Την πιο συχνή αιτία της είσφρυσης των ονύχων αποτελεί το πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών και το στρογγυλό σχήμα στο πλάι. Τα νύχια πρέπει να έχουν γωνίες. Επιπλέον, τα πολύ στενά υποδήματα πιέζουν τα πόδια και προκαλείται είσφρυση όνυχος. Συγκεκριμένα, η πάθηση αυτή εμφανίζεται πολύ συχνά σε άτομα που προτιμούν τα ψηλά τακούνια, σε όσους φοράνε στρατιωτικά άρβυλα και καταπονούν τα πόδια τους για ώρες και κατά την περίοδο της εφηβείας όπου η ανάπτυξη του σώματος είναι ραγδαία και δεν συνάδει με την γρήγορη αλλαγή μεγέθους των παπουτσιών.

Άλλα αίτια που προκαλούν ονυχοκρύπτωση είναι οι διαταραχές των νυχιών από άλλες παθήσεις όπως μυκητιασικές λοιμώξεις που κάνουν το νύχι σκληρό και εισέρχεται στο δέρμα. Υπάρχουν ωστόσο άτομα με αυξημένη κυρτότητα νυχιών (κληρονομικότητα) που υποφέρουν συχνά από είσφρυση όνυχος. Τέλος, ο τραυματισμός της περιοχής μπορεί να επιτρέψει στο νύχι να εισχωρήσει στο δέρμα και να προκαλέσει φλεγμονή.

Η είσφρυση όνυχος διακρίνεται σε τρία στάδια ανάλογα με τη βαρύτητα της. Κατά το πρώτο στάδιο, το νύχι εισχωρεί στο δέρμα και προκαλείται ήπια φλεγμονή, η οποία συνοδεύεται από πόνο, οίδημα και ερυθρότητα. Στο δεύτερο στάδιο, ο πόνος εντείνεται και παρατηρείται εκροή πυώδους ή ορώδους υγρού. Στο τρίτο στάδιο, η φλεγμονή είναι πολύ έντονη και ο πόνος ανυπόφορος. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσεται υπερτροφικός κοκκιώδης ιστός.

Πως θεραπεύεται η Είσφρυση Όνυχος;

Η θεραπεία της είσφρυσης όνυχος διαφέρει ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και στην κλινική Derma Hair προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες θεραπείες για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρώτο στάδιο:  προτείνεται συντηρητική θεραπεία με συχνό καθάρισμα της περιοχής, τακτικά ποδόλουτρα με αντισηπτικό σαπούνι και χρήση άνετων υποδημάτων. Επίσης, μπορεί να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει και το πρόβλημα υποτροπιάσει, τότε ο ιατρός θα καταφύγει στην χειρουργική επέμβαση.

Δεύτερο στάδιο:  Κατά την χειρουργική επέμβαση, αφαιρείται το τμήμα του νυχιού που παρουσιάζει φλεγμονή μέχρι τη ρίζα του. Κάποιες φορές απαιτείται η εκτομή όλου του νυχιού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση Laser μέσα σε διάστημα μόλις 10 λεπτών. Η διαδικασία είναι εντελώς ασφαλής και ανώδυνη καθώς γίνεται τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συνήθως, η συντηρητική αγωγή θέλει αρκετό χρόνο και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή. Με τη χειρουργική επέμβαση επέρχεται η οριστική λύση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος είναι αυτός που θα πρέπει να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της φλεγμονής και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι Ειδικοί της Derma Har Clinic και ο Dr. Απόστολος Καραλέξης (με 20+ χρόνια Εμπειρίας) θα σας Λύσουν όλες τις Απορίες και θα σας Αναλύσουν όλα τα Βήματα για 100% Επιτυχία! Για Περισσότερες Πληροφορίες Επικοινωνήστε μαζί μας!

Fill in the following form

and we will contact you as soon as possible

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top