Η σύφιλη πρόκληση για το Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Άρθρο από τον Στρατιωτικό Ιατρό Καραλέξη Απόστολο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο

  • Αρχική
  • Άρθρα
  • general
  • Η σύφιλη πρόκληση για το Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Άρθρο από τον Στρατιωτικό Ιατρό Καραλέξη Απόστολο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο
31 Αυγούστου, 2020

H σύφιλη αναπτύσσεται σε τέσσερα στάδια, κάθε ένα με ένα διαφορετικό σύνολο συμπτωμάτων.
Αρχικό στάδιο κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου της σύφιλης, μια πληγή (συφιλιδικό έλκος) που είναι συνήθως ανώδυνη αναπτύσσεται στο σημείο όπου τα βακτηρίδια της σύφιλης εισήχθησαν στο σώμα. Αυτό εμφανίζεται συνήθως μέσα σε 3 εβδομάδες από την έκθεση αλλά μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 90 ημέρες. Τότε το άτομο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό κατά τη διάρκεια του αρχικού αυτού σταδίου. Στα άτομα, το συφιλιδικό έλκος εμφανίζεται συχνά στη γεννητική περιοχή, συνήθως (αλλά όχι πάντα) στο πέος. Αυτές οι πληγές είναι συχνά ανώδυνες. Στις γυναίκες, τα συφιλιδικά έλκη μπορούν να αναπτυχθούν στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ή στο εσωτερικό μέρος του κόλπου. Ένα συφιλιδικό έλκος μπορεί να περάσει απαρατήρητο εάν εμφανίζεται μέσα στον κόλπο ή στο άνοιγμα στη μήτρα (τράχηλος). Οι πληγές είναι συνήθως ανώδυνες και δεν φαίνονται εύκολα από μη ειδικό Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Επιπρόσθετα η διόγκωση των λεμφαδένων μπορεί να εμφανιστεί κοντά στην περιοχή του συφιλιδικού έλκους. Ένα συφιλιδικό έλκος μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μια περιοχή του σώματος εκτός από τα γεννητικά όργανα. Το συφιλιδικό έλκος διαρκεί συνήθως από 3 έως 6 εβδομάδες, κατόπιν αυτοθεραπεύεται και μπορεί να αφήσει ένα λεπτό σημάδι. Αλλά ακόμα κι αν το συφιλιδικό έλκος έχει θεραπευτεί, η σύφιλη είναι ακόμα παρούσα και ένα πρόσωπο μπορεί ακόμα να περάσει τη μόλυνση στο δευτεροπαθές στάδιο
Η δευτεροπαθής σύφιλη χαρακτηρίζεται από μια αναφυλαξία που εμφανίζεται 2 έως 8 εβδομάδες αφότου αναπτύχθεί το συφιλιδικό έλκος και μερικές φορές προτού να θεραπευτεί Άλλα συμπτώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν, έτσι σημαίνει ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Ένα πρόσωπο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό κατά τη διάρκεια του δευτεροπαθούς αυτού σταδίου. Για αυτό πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Μια αναφυλαξία αναπτύσσεται συχνά πέρα από το σώμα και περιλαμβάνει συνήθως τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Η αναφυλαξία αποτελείται συνήθως από τις καφεκόκκινες, μικρές, στερεές, επίπεδες ή αυξημένες πληγές που είναι λιγότερο από 2 εκατ.
Αλλά η αναφυλαξία μπορεί να μοιάσει με άλλα πιό κοινά δερματικά προβλήματα . Οι υγρές πληγές που μοιάζουν με τους ακροχορδώνες (αποκαλούμενους lata condyloma) μπορεί να είναι παρούσες.
Αυτή η αναφυλαξία θεραπεύεται συνήθως μέσα σε 2 μήνες. από μόνο του χωρίς σημάδι Αλλά ακόμα κι αν η αναφυλαξία έχει θεραπευτεί, η σύφιλη είναι ακόμα παρούσα και ένα πρόσωπο μπορεί ακόμα να περάσει τη μόλυνση σε άλλους.
Όταν μεταδοθεί η σύφιλη σε όλο το σώμα, το πρόσωπο μπορεί να έχει: Έναν πυρετό συνήθως λιγότερο από 101�F (38.3�C). Έναν επώδυνο λαιμό. Ένα ασαφές αίσθημα αδυναμίας ή ταλαιπωρίας σε όλο το σώμα. Απώλεια βάρους. Ετερόκλητη απώλεια τριχών, ειδικά στα φρύδια, στις βλεφαρίδες, και στις τρίχες των μαλλιών. Διόγκωση των λεμφαδένων. Συμπτώματα από το νευρικό σύστημα της δευτεροπαθούς σύφιλης, η οποία μπορεί να περιλάβει την ακαμψία του αυχένα, τους πονοκέφαλους, την οξυθυμία, την παράλυση, ή τις άνισες αντανακλάσεις.
Λανθάνον (κρυμμένο) στάδιο. Εάν δε λάβει θεραπεία, ένα μολυσμένο πρόσωπο θα προχωρήσει στο λανθάνον (κρυμμένο) στάδιο της σύφιλης. Το λανθάνον στάδιο ορίζεται ως το έτος αφότου ένα πρόσωπο καταστεί μολυσμένο. Αφότου διανύει αθεράπευτη επί μακρού η δευτεροπαθής σύφιλη με την αναφυλαξία, το πρόσωπο δεν θα έχει οποιαδήποτε συμπτώματα για έναν χρόνο (λανθάνουσα περίοδος). Η λανθάνουσα περίοδος μπορεί να είναι τόσο μικρή όπως 1 έτος ή να κυμανθεί από 5 έως 20 έτη.
Συχνά κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, μια ακριβής διάγνωση μπορεί μόνο να γίνει μέσω της εξέτασης αίματος ή του ιστορικού του πάσχοντος.
Ένα πρόσωπο είναι μεταδοτικό κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του λανθάνοντος σταδίου και μπορεί να είναι μεταδοτικό κατά τη διάρκεια της λανθάνουσας περιόδου όταν κανένα σύμπτωμα δεν είναι παρόν. Μια γυναίκα στο λανθάνον στάδιο της σύφιλης μπορεί ακόμα να περάσει τη μόλυνση που έχει αναπτύξει στο μωρό και μπορεί να έχει μια αποβολή ή αυξημένη θνησιμότητα ή να γεννήσει σε ένα μωρό μολυσμένο με συγγενή σύφιλη.
Τριτογενές (προχωρημένο) στάδιο
Αυτό είναι το πιο καταστρεπτικό στάδιο της σύφιλης. Εάν ο ασθενής δε λάβει θεραπεία, το τριτογενές στάδιο μπορεί να αρχίσει από 1 έτος μετά από τη μόλυνση ή ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της διάρκειας ζωής ενός προσώπου
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, διανοητικές διαταραχές, τύφλωση, προβλήματα από το νευρικό σύστημα, και ακόμη και το θάνατο. Τα συμπτώματα της τριτογενούς (πρόσφατης) σύφιλης εξαρτώνται από τις επιπλοκές που αναπτύσσονται. Οι επιπλοκές αυτού του σταδίου περιλαμβάνουν: Gummata, τα οποία είναι μεγάλες πληγές μέσα στο σώμα ή στο δέρμα. Καρδιαγγειακή σύφιλη, η οποία έχει επιπτώσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Neurosyphilis, το οποίο έχει επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα.

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr