Θυλακικός Λειχήνας

  • Θυλακικός Λειχήνας

Τι είναι ο θυλακικός λειχήνας;

Ο θυλακικός λειχήνας (LPP) αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει κυρίως το γυναικείο φύλο. Εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής και επηρεάζει τους θύλακες των τριχών αφού προκαλεί περιθυλακική φλεγμονή. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και σε περιοχές του σώματος με τριχοφυΐα. Αποτελεί επίσης συχνό αίτιο της ουλωτικής αλωπεκίας. Η αιτιολογία της εμφάνισης του είναι άγνωστη και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η έντονη τριχόπτωση με αποτέλεσμα τη δημιουργία κενών περιοχών στα μαλλιά.

Πως εκδηλώνεται και πως επιτυγχάνεται η διάγνωση του;

Η πάθηση μπορεί να εντοπιστεί σε όλο το εύρος του τριχωτού της κεφαλής αλλά κυρίως στην πρόσθια μετωπιαία χώρα. Στην αρχή της εμφάνισης της συνοδεύεται από κνησμό και τριχόπτωση, ενώ στη συνέχεια παρατηρούνται λέπια και ερύθημα γύρω από τους θύλακες που έχει προσβάλλει η νόσος. Η χρόνια φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τον θύλακα προκαλεί την σταδιακή μόνιμη απόπτωση των τριχών της περιοχής που εμφανίζεται η νόσος. Μέσα σε διάστημα μηνών ή ετών η νόσος μπορεί να αποψιλώσει ένα μεγάλο μέρος των μαλλιών και να δημιουργήσει φαλάκρα.

Παρόλο που στους άνδρες είναι πιο σπάνιο το νόσημα, τα τελευταία χρόνια κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο συχνά προσβάλλοντας ακόμη και την περιοχή των γενιών.

Η διάγνωση του θυλακικού λειχήνα είναι καθαρά θέμα του δερματολόγου καθώς πολύ συχνά μοιάζει με άλλες δερματικές παθήσεις του τριχωτού όπως είναι για παράδειγμα ο ερυθηματώδης λύκος. Για να αποκλειστεί λοιπόν κάθε άλλη πάθηση, συνιστάται η λήψη βιοψίας. Ο δερματολόγος συλλέγει δείγμα από την πάσχουσα περιοχή με χρήση τοπικής αναισθησίας και στη συνέχεια προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Πολλές φορές η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολή και μπορεί να διαφύγει ακόμη και από έμπειρους δερματολόγους. Για αυτό θα πρέπει να γίνεται μία προσεκτική κλινική εξέταση και σωστή λήψη βιοψίας.

Περιπτώσεις αποτυχημένων επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην μη έγκαιρη διάγνωση του λειχήνα πριν την επέμβαση, επειδή δεν εξετάστηκε ο υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών από έμπειρο δερματολόγο.

IMG_7492-min
θυλακικός λειχήνας - περιστατικά
θηλακικός λειχήνας περιαστατικά (1) (1)
IMG_4587-min
6EC7347A-CF7C-4F11-A4D3-BA7C272AC64A(1) (1)
καραλέξης - blur (6) (1)
IMG_7879-min
καραλέξης - blur (1)
καραλέξης - blur (3) (1)
IMG_8131-min
καραλέξης - blur (2)
καραλέξης - blur (4) (2)

Οι μορφές του θυλακικού λειχήνα

1. Πρόσθια ινωτική αλωπεκία (FFA): Στην FFA παρατηρείται προοδευτική υποχώρηση της μετωπιαίας και κροταφικής περιοχής, καθώς και σταδιακή απώλεια των φρυδιών.
2. Το σύνδρομο Lassueur-Graham-Little: Το σύνδρομο Lassueur-Graham-Little αποτελεί έναν συνδυασμό βλαβών ομαλού λειχήνα με αλωπεκία στις μασχάλες και την ηβική περιοχή.

Πως θεραπεύεται ο θυλακικός λειχήνας;

Η εκδήλωση της νόσου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Άλλοτε είναι προοδευτική και εξελίσσεται ραγδαία και άλλοτε υποχωρεί σταδιακά. Μάλιστα, πολύ συχνά παρατηρείται υποτροπή. Οι θεραπείες έχουν ως στόχο την επιβράδυνση εξέλιξης της νόσου και τη μείωση των συμπτωμάτων.

Η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Κορτικοστεροειδή (Τοπική ή από του στόματος χρήση)
  • Ενδοβλαβικές ενέσεις κορτιζόνης
  • Κυκλοσπορίνη
  • Μεθοτρεξάτη
  • Υδροξυχλωροκίνη
  • Θεραπεία με βλαστοκύτταρα από λιπώδη ιστό
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια πλάσματος από το αίμα του ασθενούς

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος προτείνεται και η κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, ο θυλακικός λειχήνας αποτελεί μία πολύ σοβαρή πάθηση αφού η απώλεια των τριχών είναι μόνιμη. Αυτό σημαίνει πως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από έμπειρο δερματολόγο.

 

Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε ένα καταπληκτικό και φυσικό αποτέλεσμα σε περιοχές όπου έχει επέλθει αραίωση  και απώλεια των τριχών. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τοπική αναισθησία και δεν πονάει καθόλου. Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη και μπορούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας ακόμη και την επόμενη ημέρα. 

Στην κλινική μας Derma Hair Clinic υπό τη διεύθυνση του Dr. Καραλέξη διαθέτουμε εμπειρία περισσότερη των 20 ετών σε μεταμοσχεύσεις μαλλιών και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολα περιστατικά. Η μεταμόσχευση μαλλιών στο συγκεκριμένο νόσημα απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία από μέρους του  γιατρού γιατί το νόσημα είναι χρόνιο και θα πρέπει τη στιγμή που θα γίνει η επέμβαση να βρίσκεται σε πλήρη ύφεση για αρκετό χρονικό διάστημα. Επίσης απαιτείται για κάποιο χρονικό διάστημα παρακολούθηση για την πορεία της επέμβασης. Απ όσο μπορούμε να ξέρουμε είμαστε ίσως η μοναδική κλινική στην Ελλάδα που έχουμε  φέρει εις πέρας περιστατικά μεταμόσχευσης μαλλιών σε λειχήνα έπειτα όμως από αυστηρή επιλογή των ασθενών. 

Συχνές ερωτήσεις

Πως θεραπεύεται ο θυλακικός λειχήνας;

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ασθενών βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 60 ετών και αφορούν περισσότερο τις γυναίκες  ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, αυξάνονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου τα περιστατικά και στους άντρες.

Που οφείλεται η πάθηση;

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη. Τελευταία έχουν ενοχοποιηθεί από κάποιους οι αντηλιακές  κρέμες οι οποίες εφαρμόζονται στην περιοχή του προσώπου και ειδικά στο μέτωπο. Αυτό όμως δεν έχει αποδειχτεί. 

 

 

Είναι μήπως μεταδοτικό το νόσημα ; 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους 

Πως μπορώ να καταλάβω ότι πάσχω από το συγκεκριμένο νόσημα; 

Θα πρέπει ο ασθενής με το που αντιληφθεί κάποια αραίωση σε οποιοδήποτε σημείο του τριχωτού και ειδικά στο hairline να απευθυνθεί σε ειδικό δερματολόγο. Πολύτιμη είναι η συνεισφορά των Κομμωτών, οι οποίοι μπορούν να μας προειδοποιήσουν εάν κάτι δεν πάει καλά με τα μαλλιά μας. 

 

Θεραπεύεται ο θυλακικός λειχήνας; Πόσο χρόνο θα χρειαστεί; 

Ο θυλακικός λειχήνας είναι αυτοάνοσο νόσημα και από τη στιγμή που εμφανίζεται σε ένα άτομο συνήθως εμφανίζει χρόνια πορεία και απαιτεί παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα από εξειδικευμένο δερματολόγο. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ελαττώσουμε την έντονη φλεγμονή της νόσου έτσι ώστε να μην καταστρέφονται τα υγιή τριχοθυλάκια. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και υπομονή. 

Για να γίνει μεταμόσχευση μαλλιών στις περιοχές που υπάρχει αραίωση θα πρέπει να έχει η υφεθεί εντελώς η νόσος. Αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά από εξειδικευμένο δερματολόγο έπειτα από μακρά παρακολούθηση του ασθενούς γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου.

Dr. Απόστολος Καραλέξης

Θυλακικός Λειχήνας

Δερματολόγος εξειδικευμένος στις ΗΠΑ.

Με εμπειρία άνω των 20 ετών και με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ ο Δερματοχειρουργός Dr. Καραλέξης θεωρείται ο πλέον ειδικός στην Ελλάδα.

Ιατρείο: Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας, (Μέγαρο Μουσικής), 11528, Αθήνα, Ελλάδα

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή:
11:00-21:00

Συμπληρώστε την Παρακάτω Φόρμα Ενδιαφέροντος για να σας καλέσει ο Ιατρός:

Scroll to Top