Θυλακικός Λειχήνας

  • Θυλακικός Λειχήνας

Τι είναι ο θυλακικός λειχήνας;

Ο θυλακικός λειχήνας (LPP) αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει κυρίως το γυναικείο φύλο. Εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής και επηρεάζει τους θύλακες των τριχών αφού προκαλεί περιθυλακική φλεγμονή. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και σε περιοχές του σώματος με τριχοφυΐα. Αποτελεί επίσης συχνό αίτιο της ουλωτικής αλωπεκίας. Η αιτιολογία της εμφάνισης του είναι άγνωστη και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η έντονη τριχόπτωση με αποτέλεσμα τη δημιουργία κενών περιοχών στα μαλλιά.

Πως εκδηλώνεται και πως επιτυγχάνεται η διάγνωση του;

Η πάθηση μπορεί να εντοπιστεί σε όλο το εύρος του τριχωτού της κεφαλής αλλά κυρίως στην πρόσθια μετωπιαία χώρα. Στην αρχή της εμφάνισης της συνοδεύεται από κνησμό και τριχόπτωση, ενώ στη συνέχεια παρατηρούνται λέπια και ερύθημα γύρω από τους θύλακες που έχει προσβάλλει η νόσος. Η χρόνια φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τον θύλακα προκαλεί την σταδιακή μόνιμη απόπτωση των τριχών της περιοχής που εμφανίζεται η νόσος. Μέσα σε διάστημα μηνών ή ετών η νόσος μπορεί να αποψιλώσει ένα μεγάλο μέρος των μαλλιών και να δημιουργήσει φαλάκρα.

Παρόλο που στους άνδρες είναι πιο σπάνιο το νόσημα, τα τελευταία χρόνια κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο συχνά προσβάλλοντας ακόμη και την περιοχή των γενιών.

Η διάγνωση του θυλακικού λειχήνα είναι καθαρά θέμα του δερματολόγου καθώς πολύ συχνά μοιάζει με άλλες δερματικές παθήσεις του τριχωτού όπως είναι για παράδειγμα ο ερυθηματώδης λύκος. Για να αποκλειστεί λοιπόν κάθε άλλη πάθηση, συνιστάται η λήψη βιοψίας. Ο δερματολόγος συλλέγει δείγμα από την πάσχουσα περιοχή με χρήση τοπικής αναισθησίας και στη συνέχεια προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Πολλές φορές η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολή και μπορεί να διαφύγει ακόμη και από έμπειρους δερματολόγους. Για αυτό θα πρέπει να γίνεται μία προσεκτική κλινική εξέταση και σωστή λήψη βιοψίας.

Περιπτώσεις αποτυχημένων επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην μη έγκαιρη διάγνωση του λειχήνα πριν την επέμβαση, επειδή δεν εξετάστηκε ο υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών από έμπειρο δερματολόγο.

IMG_7492-min
IMG_4587-min
IMG_7879-min
IMG_8131-min

Οι μορφές του θυλακικού λειχήνα

1. Πρόσθια ινωτική αλωπεκία (FFA): Στην FFA παρατηρείται προοδευτική υποχώρηση της μετωπιαίας και κροταφικής περιοχής, καθώς και σταδιακή απώλεια των φρυδιών.
2. Το σύνδρομο Lassueur-Graham-Little: Το σύνδρομο Lassueur-Graham-Little αποτελεί έναν συνδυασμό βλαβών ομαλού λειχήνα με αλωπεκία στις μασχάλες και την ηβική περιοχή.

Πως θεραπεύεται ο θυλακικός λειχήνας;

Η εκδήλωση της νόσου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Άλλοτε είναι προοδευτική και εξελίσσεται ραγδαία και άλλοτε υποχωρεί σταδιακά. Μάλιστα, πολύ συχνά παρατηρείται υποτροπή. Οι θεραπείες έχουν ως στόχο την επιβράδυνση εξέλιξης της νόσου και τη μείωση των συμπτωμάτων.

Η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Κορτικοστεροειδή (Τοπική ή από του στόματος χρήση)
  • Ενδοβλαβικές ενέσεις κορτιζόνης
  • Κυκλοσπορίνη
  • Μεθοτρεξάτη
  • Υδροξυχλωροκίνη
  • Θεραπεία με βλαστοκύτταρα από λιπώδη ιστό
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια πλάσματος από το αίμα του ασθενούς

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος προτείνεται και η κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, ο θυλακικός λειχήνας αποτελεί μία πολύ σοβαρή πάθηση αφού η απώλεια των τριχών είναι μόνιμη. Αυτό σημαίνει πως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από έμπειρο δερματολόγο.

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr