Μύθοι για τα αίτια της τριχόπτωσης

31 Αυγούστου, 2020

H απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους , όπως από ένα σοκ στον οργανισμό σας, από  ένα ιατρικό πρόβλημα, ή ακόμα από υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ή τέλος να οφείλεται στα γονίδια σας που είναι υπεύθυνα για την ανδρική φαλάκρα . Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που σχετίζονται με την τριχόπτωση και που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με αυτήν.
Αν είστε από αυτούς που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους ή που έχουν ήδη χάσει ένα σημαντικό ποσοστό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε έναν ειδικό αποκατάστασης μαλλιών, όπως ο Δρ Καραλέξης  Απόστολος στην Αθήνα. Αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι κρύβεται  πραγματικά πίσω από την απώλεια των μαλλιών σας και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία έτσι ώστε να έχετε  τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μύθος 1: Η μητέρα σας
Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που η μητέρα όλων μας πήρε την ευθύνη, όταν ήρθε στην επιφάνεια η ανδρική φαλάκρα. Υπήρχε  λοιπόν η πεποίθηση ότι η φαλάκρα  ήταν  κληρονομικής αιτιολογίας και ότι  προέρχεται  μόνο από τη μία πλευρά της οικογένειας, που σημαίνει ότι αν ο πατέρας της μητέρας ενός ατόμου είχε φαλάκρα το άτομο αυτό είναι  πιο πιθανό να εμφανίσει  επίσης.
Δεν ισχύει όμως απόλυτα αυτή  η πιθανότητα, τουλάχιστον όχι εντελώς. Μπορείτε να καταλήξετε με τα γονίδια για την τριχόπτωση είτε από τη μαμά σας είτε από τον μπαμπά σας . Ωστόσο,  μπορεί ο μπαμπάς σας  για παράδειγμα να μην έχει μαλλιά και εσείς να μην εμφανίσετε ποτέ κανένα πρόβλημα τριχόπτωσης.

 

Μύθος 2:Το Σαμπουάν σας
Όταν λούζετε  τα μαλλιά σας κάθε  μια ή δυο μέρες, είναι φυσιολογικό να πέσουν  λίγες ή περισσότερες τρίχες στο ντους από ό, τι θα γινόταν εάν δεν λουζόσασταν. Στην πραγματικότητα, αυτές είναι  οι τελογενείς τρίχες, δηλαδή οι τρίχες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής τους , που φυσιολογικά θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς και ήταν η δράση του πλυσίματος  των μαλλιών σας, που τις έκανε να πέσουν  από το τριχωτό της κεφαλής σας λόγω βαρύτητας.
Λούσιμο σε τακτική βάση, δεν θα οδηγήσει σε παραπανίσια απώλεια μαλλιών και είναι απόλυτα φυσιολογικό να πέφτουν έως 100 τρίχες την ημέρα. Αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το σαμπουάν σας.
Μύθος 3: Το Καπέλο σας
Τα Καπέλα έχουν κατηγορηθεί για πολλά, από την καταστροφή των  χτενισμάτων μέχρι και ότι  συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών. Ευτυχώς, αποδεικνύεται ότι το  τελευταίο είναι απλά ένας μύθος. Παρά τα όσα έχετε ακούσει για την τριβή που προκαλούν  ή τον  αποκλεισμό  της ροής του αέρα στο τριχωτό της κεφαλής σας, φορώντας  ένα καπέλο να είσαστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα προκαλέσει ή δεν θα  συμβάλει καθόλου  στην απώλεια  των μαλλιών σας.
Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι μια καλή ιδέα γιατί  φορώντας ένα καπέλο όχι μόνο  θα αποκρύψει την  αραίωση που πιθανόν έχετε ,  αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του τριχωτού της κεφαλής σας από τον ήλιο ή το ηλιακό έγκαυμα.
Μύθος 4: Το άγχος
Διάχυτη αλωπεκία είναι ένα είδος απώλειας μαλλιών  που συμβαίνει μετά από ένα σημαντικό σοκ ή μετά  από ένα  έντονα  ψυχικό στρες . Εάν είσαστε υπό συνεχή πίεση για εβδομάδες ή μήνες στο τέλος, μπορεί να βιώσετε διάχυτη αλωπεκία. Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από μια σοβαρή ασθένεια ή σημαντική αλλαγή στον οργανισμό, όπως η εγκυμοσύνη ή ο τοκετός.  Ωστόσο, ένα ήπιο στρες σε διάρκεια και σε ένταση, όπως όταν έχετε πχ  μια σημαντική  παρουσίαση στη δουλειά σας  την επόμενη ημέρα ή το άγχος των εξετάσεων ,  δεν θα πρέπει να θεωρείται  ένας  παράγοντας που συμβάλλει  στην   απώλεια των  μαλλιών.

 

Μύθος 5: Η Κακή Κυκλοφορία
Συχνά πιστεύεται ότι η ελάττωση  της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό  θα προκαλέσει την σταδιακή απώλεια των μαλλιών.  Το  θέμα της κυκλοφορίας είναι  πραγματικά μία υπόθεση- σενάριο χωρίς απάντηση. Εάν έχετε χάσει τα μαλλιά σας ή εάν έχουν χαθεί κάποια μαλλιά, τα θυλάκια δεν χρειάζονται  πλέον τόσο πολύ αίμα, έτσι ώστε η κυκλοφορία ή η ροή του αίματος  σε εκείνη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής να ελαττωθεί. Το να έχει όμως κάποιος  κακή κυκλοφορία δεν είναι συνήθως ένα από τα κύρια αίτια  της τριχόπτωσης.

 

Μύθος 6: Ηλιοθεραπεία-μαύρισμα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, είτε μέσω  έκθεσης  στον ήλιο είτε  με τεχνητό μαύρισμα μέσω Solarium . Η τριχόπτωση δεν είναι ένα από αυτά, εκτός και αν έχουμε εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και πρόκληση εγκαύματος. Η μικρή και ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο έχει μάλλον ευεργετική επίδραση στα μαλλιά.

 

Μύθος 7: Η κατανάλωση υδατανθράκων
Υδατάνθρακες και ζάχαρη έχουν  κατηγορηθεί για πολλά πράγματα, από την ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους μέχρι και την επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος. Οπωσδήποτε η  διατροφή σας παίζει σημαντικό  ρόλο στην υγεία των μαλλιών σας. Το  να μην παίρνει κάποιος τα απαραίτητα  θρεπτικά  συστατικά από τη διατροφή του, είναι σίγουρο ότι θα   επηρεάσει τα μαλλιά του και τη γενικότερη υγεία του.  Από την άλλη όταν τρώτε πολλή ζάχαρη και υδατάνθρακες, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι ο ένοχος της απώλειας μαλλιών σας. Πάντως, μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών.

mythoi-gia-ta-aitia-tis-trihoptosis

Αν εσείς ακόμα αναρωτιέστε τι κρύβεται  πίσω από την απώλεια των μαλλιών σας και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό, μιλήστε με τον Δερματολόγο Καραλέξη Απόστολο, που είναι  ειδικός αποκατάστασης μαλλιών σήμερα κιόλας.  Μπορεί η  ανησυχία για την αραίωση  των μαλλιών σας να το θεωρείτε σαν ένα  προσωρινό πρόβλημα ή να είναι μια πιο μόνιμη ανησυχία σας, στην όποια περίπτωση, η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για εξέταση με τον  Καραλέξη Απόστολο στην Αθήνα, καλέστε το  210-7232932

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr