Οι ερευνητές εντόπισαν βασικό κλειδί στην αραίωση των μαλλιών

  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι ερευνητές εντόπισαν βασικό κλειδί στην αραίωση των μαλλιών
31 Αυγούστου, 2020

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα stem cells που είναι κύτταρα του θύλακα της τρίχας που ευθύνονται γαι την ανάπτυξή της συσσωρεύουν μεταλλάξεις και τα θυλάκια αυτά καθαυτά συρρικνώνονται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα (4 Φεβρουαρίου) στο περιοδικό Science.

Αναλύοντας δείγματα του τριχωτού της κεφαλής του δέρματος από γυναίκες ηλικίας 22 έως 70 ετών, ο Hiroyuki Matsumura της Ιατρικής και Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Τόκιο και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα ηλικιωμένων γυναικών είχαν περισσότερες μεταλλάξεις και ότι τα θυλάκια τους είχαν μικρότερο όγκο από αυτά των νεότερων γυναικών, κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα τύπου XVII κολλαγόνο (COL17A1) ως βασικό κλειδί στην αραίωση των μαλλιών. Βλάβη στο DNA που καταστρέφει το COL17A1 οδήγησε στην κυτταρική απόπτωση και θυλακιώδη συρρίκνωση, ενώ τα ποντίκια κάτω από θεραπεία με γενετική μηχανική για να παραχθεί επιπλέον COL17A1 δεν παρουσίασαν θύλακική συρρίκνωση ή απώλεια μαλλιών όσο τα μαλλιά των ποντικιών που ήταν χωρίς καμμία παρακολούθηση.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσε ότι τα stem cells των τριχοθυλακίων πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αλλά ότι με τη διαγραφή του γονιδίου για την πρωτεΐνη Foxc1 μπορεί να αποφευχθεί τέτοιου είδους λήθαργος.

Αν μπορέσουμε να παρέμβουμε σε αυτό το στοιχείο, ή να απομακρύνουμε το στοιχείο αυτό μακριά από τα stem cells, τότε θα μπορέσουμε να συντομεύσουμε την λανθάνουσα αυτή φάση και έτσι θα μπορέσουμε να διεγείρουμε τα κύτταρα να συνεχίσουν τη διαίρεση και την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Ο Yi και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Science την περασμένη εβδομάδα ( 7 Φεβρουαρίου).

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr