Πως δρούν τα βλαστοκύτταρα κατά της τριχόπτωσης;

Στο 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο της International Society of Hair Restoration Surgery συζητήθηκε διεξοδικά η σημαντική χρήση των βλαστοκυττάρων ενάντια στην τριχόπτωση και στο συνδυασμό χρήσης τους με τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο παρευρέθηκε ο βραβευμένος Δερματολόγος-Δερματοχειρουργός Δρ. Απόστολος Καραλέξης. Ο Δρ. Καραλέξης έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ πάνω στη Δερματοχειρουργική και στην μεταμόσχευση μαλλιών. Σήμερα είναι Διευθυντής της Δερματολογικής κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Διευθυντής της Derma Hair Clinic.

Η δράση των βλαστοκυττάρων μπορεί να είναι ευνοϊκή ενάντια στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία και στην γυροειδή αλωπεκία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επικείμενη μεταμόσχευση μαλλιών.

Τα τριχοθυλάκια χρησιμοποιούν τα βλαστικά κύτταρα για να ανανεωθούν. Τα βλαστικά κύτταρα βρίσκονται στον θύλακα της τρίχας και μπορούν να διαιρεθούν και να δημιουργήσουν νέα κύτταρα. Με την πάροδο του χρόνου φθείρονται. Η φθορά δημιουργεί χημικές αλλαγές που σταματούν τη δημιουργία νέας τρίχας. Η συρρίκνωση του θύλακα καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Τα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται στον μυελό των οστών και στο λιπώδη ιστό (λιποκύτταρα). Μέσω ειδικής επεξεργασίας συλλέγονται και απομονώνονται τα βλαστοκύτταρα που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα λιποκύτταρα διαθέτουν αναζωογονητικές ιδιότητες για το δέρμα και διεγείρουν τη σύνθεση του κολλαγόνου.

 

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

Η διαδικασία πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας. Από ένα σημείο με περίσσιο λίπος συλλέγεται ένας μικρός αριθμός λιποκυττάρων τα οποία φυγοκεντρούνται για 8 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα απομονώνονται μέσω ειδικής συσκευής και εγχέονται σαν μεσοθεραπεία στην προβληματική περιοχή της κεφαλής. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Κατάλληλοι υποψήφιοι είναι άνδρες και γυναίκες άνω των 20 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα, τα βλαστοκύτταρα συντελούν σε αύξηση της τριχοφυΐας σε ποσοστό κοντά στο 30%. Η συχνότητα της θεραπείας μπορεί να είναι μηνιαία με σκοπό καλύτερα αποτελέσματα. Τα νέα μαλλιά διατηρούνται για 1,5 χρόνο, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να συνδυαστεί και με ταυτόχρονη θεραπεία PRP.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν επίσης αξιοσημείωτα αποτελέσματα κατά των ρυτίδων, της σύσφιξης του δέρματος και τη λεύκανσή του.

 

Ποια συμπεράσματα προέκυψαν;

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει δείξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπισης τη αραίωσης των μαλλιών. Ωστόσο, η θεραπεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια και απαιτούνται περεταίρω έρευνες για τη βελτιστοποίησή της. Σήμερα, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης αποτελεί η μεταμόσχευση μαλλιών.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δρ. Καραλέξη στο healthreportaz.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top