Τα κονδυλώματα (HPV) είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και αποτελούν πρόκληση για τους δερματολόγους αφού η εξάπλωση τους στους νέους είναι ραγδαία. Προσβάλλουν εξίσου και τα δύο φύλα και εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του πρωκτού και σπανιότερα στο στόμα.
Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV ωστόσο οι περισσότεροι είναι καλοήθεις και δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. Βέβαια, κάποια στελέχη σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση σε περίπτωση εμφάνισης τους.
Πως εκδηλώνονται;
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εμφάνιση των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη μόλυνση. Η κλινική τους εικόνα είναι λευκές ή στο χρώμα του δέρματος θηλωματώδεις βλάβες έως 1 εκατοστό. Είναι συνήθως ασυμπτωματικές αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλούν κνησμό. Εντοπίζονται μεμονωμένα ή πολλά μαζί και είναι σκληρά στη αφή.
Πως μεταδίδονται;
Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και αν το άτομο που έχει μολυνθεί δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Η μετάδοση του λοιπόν γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή της άμεσης επαφής με τις βλάβες.
Υπάρχει τελικά συσχέτιση με τον κορωνοϊό;
Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων δεν έχει συσχετιστεί με τον ιο COVID-19. Δηλαδή όποιος νοσήσει με την συγκεκριμένη ίωση δεν εμφανίζει κονδυλώματα. Ωστόσο επειδή κατά την πορεία της νόσου με τον κορωνοϊό, προκαλείται ανοσοκαταστολή λόγο του ότι καταβάλλεται ο οργανισμός, σε ευαίσθητα άτομα με συχνές υποτροπές υπάρχει δυνητικά αυξημένη η πιθανότητα επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων. Μένει πάντως να δούμε σε βάθος χρόνου τις διάφορες επιστημονικές μελέτες που έρχονται στην επιφάνεια ώστε να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα.
Πως γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;
Η κλινική εικόνα των εξωτερικών κονδυλωμάτων είναι αρκετή ώστε να διαγνώσει ο δερματολόγος την ύπαρξη του ιού. Ωστόσο, στις γυναίκες η διάγνωση του ιού γίνεται με το Τεστ Παπανικολάου. Ως εκ τούτου, οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για την άμεση αντιμετώπιση του ιού.
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης με HPV
Η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη σε συνδυασμό με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι οι πιο πιθανοί τρόποι μόλυνσης. Ωστόσο, το έντονο στρες και το κάπνισμα κάνουν τα άτομα ευάλωτα και είναι πιο πιθανό να μολυνθούν αν έρθουν σε επαφή με τον ιό. Τέλος, τα άτομα με HIV είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κονδυλώματα αφού ο οργανισμός τους είναι έτσι και αλλιώς εξουθενωμένος.
Τρόποι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων
Ο ιός HPV δεν εκριζώνεται εντελώς αλλά μένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Ακόμα και μετά την αντιμετώπιση των εξωτερικών κονδυλωμάτων τα άτομα συνεχίζουν να μεταφέρουν τον ιό. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να μην εκδηλωθεί ποτέ ξανά στο μέλλον παρά μόνο σε περίπτωση νέας μόλυνσης. Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους:
Τοπική θεραπεία: Όταν οι βλάβες είναι μικρές σε έκταση και αριθμό μπορεί να γίνει εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων πάνω σε αυτές για την αντιμετώπιση τους.
Κρυοθεραπεία: Με αυτή τη μέθοδο εξουδετερώνονται τα κονδυλώματα χάρις στο υγρό άζωτο που εφαρμόζεται πάνω τους. Χρειάζονται βέβαια επαναλήψεις για την πλήρη εξουδετέρωση τους.
Διαθερμοπηξία: Συνιστάται σε περιπτώσεις με μικρό αριθμό βλαβών και γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας.
Χειρουργική αφαίρεση: Σε περιπτώσεις πολλών και μεγάλων βλαβών μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση.
CO2 Laser: Η χρήση του CO2 Laser αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση αφού σε σχέση με τις παραπάνω μεθόδους δεν αφήνει σημάδι στην περιοχή και το ποσοστό των υποτροπιών είναι πολύ μικρό. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι το Laser δρα στοχευμένα πάνω στις βλάβες και τις καταπολεμά σε μία μόλις συνεδρία.
Μάθετε περισσότερα από το δερματολόγο αφροδισιολόγο Δρ. Καραλέξη σχετικά με τις απαραίτητες εξετάσεις για ΣΜΝ που πρέπει γίνονται. Με ποιον τρόπο εκδηλώνεται κάθε νόσημα; Πώς αντιμετωπίζεται;
Derma Hair Clinic: Τα πάντα για τα μαλλιά!
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα.
Τηλ: 210-7232932
Email: info@dermahair.grwww.karalexis.gr
www.dermahair.gr