Ακμή & Σύγχρονες Θεραπείες Αντιμετώπισης

10 Νοεμβρίου, 2020

Τι είναι η Ακμή;

Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που προσβάλλει συνήθως το 85% των
εφήβων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Γίνεται αντιληπτή στο
πρόσωπο και τον κορμό, δηλαδή σε περιοχές με σμηγματογόνους αδένες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακμής είναι τα επίπεδα των
ανδρογόνων, η εμφάνιση Propionibacterium acnes(P. acnes) στο τριχοσμηγματογόνο
θύλακα, η συσσώρευση κερατινοκυττάρων και η φλεγμονή. Συγκεκριμένα, τα αυξημένα
επίπεδα των ανδρογόνων μεγαλώνουν τους σμηγματογόνους αδένες και δημιουργούν
φαγέσωρες. Επίσης, η μεγάλη συγκέντρωση κερατινοκυττάρων στο τριχοσμηγματογόνο
θύλακα οδηγούν στη δημιουργία βλαβών που στη συνέχεια γίνονται φαγέσωρες.

Τέλος, τόσο το βακτήριο P.acnes όσο και άλλα λιπίδια είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία φλεγμονής. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που δημιουργούν ή φουντώνουν την ακμή όπως το στρες, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η κληρονομικότητα, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών στο πρόσωπο κ.α.

Η κλινική εικόνα της ακμής ποικίλει από άτομο σε άτομο. Διακρίνεται σε φλεγμονώδης και
μη φλεγμονώδης ακμή. Η πρώτη περίπτωση αποτελείται από φαγέσωρες, ενώ η δεύτερη
μπορεί να συνοδεύεται από φαγέσωρες, κόκκινα σπυράκια(βλατίδες), οζίδια, κύστεις και
φλυκταινίδια.

Η ακμή μπορεί να είναι ήπια, έντονη ή κυστική. Κάθε περίπτωση χρειάζεται τη σωστή διάγνωση και θεραπεία για την αποφυγή ουλών. Η ήπια και μέτρια ακμή αντιμετωπίζεται με συνδυασμό αντιβιοτικών και τοπικής εφαρμογής ρετινοειδών, υπεροξειδίου βενζοϋλίου (ΒPO) ή αζελαϊκού οξέος. Η δράση τους καταστέλλει τη φλεγμονή και τα βακτήρια. Στην σοβαρή και κυστική ακμή που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και τις τοπικές θεραπείες γίνεται χορήγηση ισοτρετινοϊνης. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 5-8 μήνες και χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος και παρακολούθηση από δερματολόγο κάθε μήνα.
Οι πιο σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ξηρότητα στα χείλη, οι αλλαγές στη διάθεση του ατόμου και η τερατογένεση σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Έτσι, κάθε γυναίκα που θα ξεκινήσει τη θεραπεία αυτή θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της καθώς και για 2 μήνες αφού τελειώσει. Μία άλλη μέθοδος που μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα των ανδρογόνων. Τέλος, με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να αποφύγουμε τις θεραπείες και τα χάπια χρησιμοποιώντας κάποιο laser. Το Ellipse By Nordlys αποτελεί το πιο εξελιγμένο laser και εξαφανίζει ακόμα και την πιο έντονη ακμή σε λίγες μόλις συνεδρίες.

Το πρόσωπο μας είναι ο καθρέφτης μας και πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά. Κάποια προληπτικά βήματα ενάντια της ακμής είναι το συστηματικό πλύσιμο με ειδικό σαπούνι κατά της λιπαρότητας, η χρήση αντηλιακής κρέμας και κατάλληλων καλλυντικών.

Στην κλινική Derma Hair υπό την επίβλεψη του έμπειρου Δερματολόγου Απόστολου Καραλέξη προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ουσιαστική βοήθεια στη θεραπεία της ακμής με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας των Λέιζερ..
Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr