Η ακμή είναι μια νόσος που μπορεί να δημιουργήσει πολλές επιπλοκές στο τοιχωτό του δέρματος του προσώπου. Η χαρακτηριστικότερη κλινική εκδήλωση της ακμής είναι τα κόκκινα σπυράκια που έχουν τις χαρακτηριστικές ονόμασίες βλατίδες, κύστεις, φλυκταινίδια και τέλος φαγέσωρες που είτε είναι άσπροι είτε μαύροι και φεύγουν με τον καθαρισμό. Βέβαια, εκτός από τις θεραπείες που υπάρχουν είτε με λειζερ είναι με άλλον τρόπο, μπορεί να γίνει αντιμετώπιση ακμής και με φυσικό τρόπο.
Τί είναι η ακμή;
Η ακμή είναι μία πολυπαραγοντική νόσος και για να την αντιμετωπίσετε δίνετε προσοχή στους εξής παράγοντες:
- Τον τύπο της ακμής
- Τα σημεία στα οποία εκδηλώνεται
- Την εποχή που παρουσιάζεται η έξαρση
- Την ηλικία του ασθενή
Ποιές είναι οι κυριότερες μορφές ακμής;
- Κοινή ακμή
- Κυστική ακμή
- Φαγεσωρική ακμή
- Ροδόχρους ακμή
- Βρεφική ακμή
Δερματολογική αντιμετώπιση της ακμής
- τοπική αγωγή με την χορήγηση φαρμακευτικών ή καλλυντικών κρεμών
- Χορήγηση φαρμάκων από το στόμα όπως μινοκυκλίνης, τετρακυκλίνης ή ισοτρετινοίνης
- Θεραπεία ακμής με λέιζερ. Την εφαρμόζουμε στην κλινική μας Derma Hair είτε για τη θεραπεία των φλεγμονωδών βλαβών του δέρματος, είτε για την θεραπεία και την αποκατάσταση των ούλων της ακμής.
- Δερμοαπόξεση
- Peeling προσώπου
- Καθαρισμός προσώπου
Ωστόσο, κάποιες φορές η ακμή επιμένει και εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικτικότητα στη θεραπεία. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε με ήπια και φυσικά μέσα να την αντιμετωπίσουμε. Στην κλινική Derma Hair η χρήση του λέιζερ σε συνδυασμό με τα peeling αποτελούν πρώτης γραμμής θεραπείες. Για την ακμή πρέπει να συμβουλέυεστε οπωσδήποτε Δερματολόγο.
Πώς να αντιμετωπίσω την ακμή με φυσικό τρόπο;
Την ακμή, εκτός από τη θεραπεία που μπορείτε να λάβετε για την αντιμετώπισή της, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο. Έτσι, μπορείτε να δείτε τις παρακάτω συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα:
- Πρέπει να πλένετε το δέρμα σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, με χλιαρό νερό, και οπωσδήποτε αν έχετε ιδρώσει. Επίσης, μην ακουμπάτε συνέχεια το πρόσωπό σας.
- Όσον αφορά τα προϊόντα που θα κάνετε χρήση, αποφύγετε σκληρά σφουγγάρια για να μην κοκκινίσει το δέρμα. Ταυτόχρονα, να προτιμάτε τα χέρια σας για να εφαρμόσετε ένα ήπιο καθαριστικό. Σας προτείνουμε ήπια προϊόντα εξειδικευμένα για δέρματα με ακμή και μην κάνετε χρήση απολεπιστικά προϊόντα.
- Αν έχετε λιπαρά μαλλιά να να λούζετε συχνά.
- Αποφύγετε τον ήλιο και πάντα να βάζετε αντηλιακή προστασία και να το ανανεώνετε συχνά καθώς τα ακνεϊκά δέρματα, ειδικά αν παίρνετε ειδική αγωγή, είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία του ήλιου.
- Τέλος, πάντα να μιλήσετε σε εξειδικευμένο δερματολόγο για να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία για την ακμή σας καθώς και για τα σημάδια που μπορεί να έχει αφήσει.
Τροφές που βοηθούν
Είναι καλό να μειώνετε τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επιπρόσθετα, προτιμάτε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρόμη και όσπρια, που βοηθούν στην φλεγμονή και εμποδίζουν την υπερπαραγωγή σμήγματος, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσετε την εμφάνιση ακμής. Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής με τη ταυτόχρονη λήψη προβιοτικών θα σας οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, βοηθητικά έχουν αποδειχθεί και ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για βελτίωση των αποτελεσμάτων, όπως:
- Η βιταμίνη Α βοηθάει στην ανάπλαση.
- Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Β έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και εμποδίζει την υπερπαραγωγή σμήγματος.
- Η χρήση της βιταμίνης C και η βιταμίνη Ε με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν, βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της ακμής και στις υπερμελαγχρώσεις.
- Η λήψη βιταμίνης D βοηθάει στην παραγωγή σμήγματος και ανοίγει τους φραγμένους πόρους.
- Ακόμη, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Φυσικές τοπικές αγωγές
Παράλληλα, τα παρακάτω αποτελούν φυσικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα:
- Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.
- Ένα φυσικό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη δράση.
- Αλόη. Έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση.
- Έλαιο Τεόδεντρου( Tea tree oil). Ένα αιθέριο έλαιο με αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ποια φυσικά προϊόντα να αποφύγω;
Το μηλόξιδο παρότι έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, είναι ικανό για μεγαλύτερο κακό απ’ ότι καλό. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι. Αν και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, μπορεί να φράξει τους πόρους και να αυξήσει την ακμή.