Ροδόχρους Ακμή

  • Δερματολόγος
  • Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους Νόσος: Συμπτώματα και Θεραπείες

Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους Νόσος

Η ροδόχρους ακμή ή ροδόχρους νόσος είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω. Εκδηλώνεται στο πρόσωπο με έντονο ερύθημα, αγγειακή διαστολή και φλεγμονώδεις βλατίδες. Είναι μία δερματοπάθεια με εξάρσεις και υφέσεις που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, αλλά συχνότερα στις γυναίκες.

Συμπτώματα της Ροδόχρου Ακμής

Τα κύρια συμπτώματα της ροδόχρου ακμής είναι η έντονη ερυθρότητα στο μέτωπο, τη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι. Πολλές φορές συνοδεύεται από φλύκταινες και βλατίδες και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου, οίδημα και ερεθισμό στα μάτια. Αν και είναι μία νόσος που προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, , παρουσία σπασμένων αγγείων στο πρόσωπο αποτελεί απόδειξη της ευαισθησίας των τριχοειδών αγγείων της επιδερμίδας, μπορεί να εμφανιστεί επίσης στο λαιμό, στο στήθος ή το κεφάλι. Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται από δερματολόγο μετά από αξιολόγηση των κλινικών χαρακτηριστικών του δέρματος.

Κατηγορίες της Ροδόχρου Ακμής

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή διακρίνεται σε τέσσερις κατηγορίες. Στην ερυθηματώδη ροδόχρους ακμή οι ασθενείς εμφανίζουν ερυθρότητα και σε κάποιες περιπτώσεις ευρυαγγείες στο κεντρικό τμήμα του προσώπου τους. Στη βλατιδοφλυκταινώδη ροδόχρου τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια αλλά συνοδεύονται από βλατίδες και φλύκταινες. Ένας άλλος τύπος της νόσου είναι η φυματώδης ροδόχρους, η οποία εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες προκαλώντας ρινόφυμα. Τέλος, η οφθαλμική ροδόχρους χαρακτηρίζεται από έντονο ερεθισμό των ματιών. Τα άτομα που πάσχουν από οφθαλμική ροδόχρου ακμή εμφανίζουν επιπεφυκίτιδα, βλεφαρικό ερύθημα, κνησμό και καύσο.

Τα αίτια από την ακμή των ενηλίκων δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη μικροοργανισμών όπως το Demodex folliculorum και η γενετική προδιάθεση. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την έξαρση της ροδόχρου νόσου μπορεί να είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, το στρες και η κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένων φαρμάκων. Οι παράγοντες αυτοί προκαλούν τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο.

Θεραπείες για την Ροδόχρου Ακμή

Όπως η κοινή ακμή, έτσι και η ροδόχρους ακμή επηρεάζει την ψυχολογία των ασθενών. Αν και είναι μία χρόνια νόσος, υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στη μείωση των εξάρσεων της. Το πιο βασικό είναι ο καθαρισμός του προσώπου, η ενυδάτωση, που είναι απαραίτητη, καθώς επίσης και η αποφυγή των παραγόντων που ευνοούν τη ροδόχρου ακμή. Έπειτα, μπορεί να ακολουθήσει τοπική θεραπεία με λοσιόν σουλφακεταμιδίου για την ελάττωση της ερυθρότητας και των φλεγμονωδών βλαβών, κατά τη διάρκεια της θεραπέιας αυτής, χορήγηση του αντιβιοτικού μετρινιδαζόλης για την αντιμετώπιση των βλατίδων και των φλύκταινων ή τη χρήση αζελαϊκού οξέος. Μαζί με τις τοπικές θεραπείες μπορούν να χορηγηθούν και αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες, οι μακρολίδες και η μετρονιδαζόλη. Τέλος, η θεραπεία με ισοτρετινοϊνη βοηθάει σημαντικά. Δυστυχώς, καμία από τις παραπάνω θεραπείες δε μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο εντελώς, αλλά την καταστέλλουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τώρα την πιο πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της αποτελεί το Ellipse Laser της εταιρείας Nordlys – Candela που σε μερικές μόλις συνεδρίες εξαφανίζει όλα τα συμπτώματα. Τη θεραπεία αυτή, την προσφέρουμε στην κλινική μας Derma Hair Clinic και είναι πολύ αποτελεσματική.

Οι Ειδικοί της Derma Har Clinic και ο Dr. Απόστολος Καραλέξης (με 20+ χρόνια Εμπειρίας) θα σας Λύσουν όλες τις Απορίες και θα σας Αναλύσουν όλα τα Βήματα για 100% Επιτυχία! Για Περισσότερες Πληροφορίες σχετικά με την Ροδόχρου Ακμή, Επικοινωνήστε μαζί μας!

Fill in the following form

and we will contact you as soon as possible

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top