Οι τρίχες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Παρόλο που στην εποχή μας η τριχοφυΐα θεωρείται σαν ένα υπολειπόμενο χαρακτηριστικό το οποίο δεν συνάγει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής που απαιτεί άτριχο κορμί και άκρα και πλούσια μαλλιά και γένια, εντούτοις οι τρίχες έχουν πολλαπλές λειτουργίες όπως η θερμορύθμιση και η αισθητικότητα.
Ένα από τα πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση αυτοάνοσα νοσήματα των τριχών είναι η γυροειδής αλωπεκία. Ουσιαστικά ο ίδιος ο οργανισμός για άγνωστους λόγους δρα ενάντια στον τριχοσμηγματογόνο αδένα προσβάλλοντας την τρίχα και αναγκάζοντάς την να «πέσει». Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο στα μαλλιά όσο και στα φρύδια, στα γένια αλλά και παντού σ’ ολόκληρο το σώμα. Τότε μιλάμε για μία σοβαρότατη κατάσταση που ονομάζεται καθολική γυροειδής αλωπεκία.
Το νόημα αυτών των τριχών μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και στην παιδική και οπωσδήποτε προκαλεί μια σειρά από έντονα ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το νόσημα είναι απρόβλεπτο και δεν μπορεί να γίνει εκ των προτέρων μία ασφαλής πρόγνωση για το που θα σταματήσει η επέκτασή του κατά την οξεία φάση. Έτσι εκεί που εμφανίζεται μία μικρή στρογγυλή βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί μετά από λίγο να εμφανιστεί μία δεύτερη στρογγυλή βλάβη, μία τρίτη και στο τέλος μπορεί να καταλάβει ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής ή ακόμα και να επεκταθεί σε διάφορα σημεία του σώματος.
Η γυροειδής αλωπεκία σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης καθώς επίσης με άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι ασθενείς συχνά απευθύνονται για βοήθεια σε ειδικούς για να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη ενώ κάποιες φορές τους χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ακόμα η γυροειδής αλωπεκία συνδυάζεται με αγοραφοβία και δυσκολία στην σύναψη φιλικών ή ερωτικών σχέσεων. Το νόημα λοιπόν δημιουργεί ένα ψυχικό αδιέξοδο στον ασθενή το οποίο μπορεί να κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά σε περιπτώσεις που η αλωπεκία παρουσιάζει έντονες εξάρσεις.
Το νόσημα δυστυχώς ενώ μπορεί να υποχωρήσει πλήρως, υπάρχει περίπτωση να «ξαναθυμηθεί» τον ασθενή μετά από πολλά χρόνια και να επανεμφανιστεί με την ίδια κλινική εικόνα ή ακόμα και χειρότερη. Αυτό δημιουργεί μία συνεχή φοβία και αγωνία στον ασθενή με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η ποιότητα ζωής του.
Δυστυχώς η γυροειδής αλωπεκία δεν αφορά μόνο τις τρίχες. Σαν αυτοάνοσο νόσημα που είναι μπορεί να συνδυαστεί με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, οπότε οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ταυτόχρονα κι άλλα νοσήματα όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς και η ατοπική δερματίτιδα.
Ένα νέο φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για χρήση στη γυροειδή αλωπεκία και το οποίο ξεκίνησε να χορηγείται το Σεπτέμβριο του 2022 και στη χώρα μας είναι το όλο olumiant με δραστική ουσία την baricitinib. Το φάρμακο φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρο και ήδη από πέρσι ξεκινήσαμε να το χορηγούμε στην κλινική μας Derma Hair Clinic με πολύ καλά αποτελέσματα.