Κλείστε Ραντεβού

Ποιες είναι οι κατάλληλες εξετάσεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Τι είναι τα αφροδίσια νοσήματα;

Τα αφροδίσια ή αλλιώς Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι παθήσεις που προσβάλλουν τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο κύριος τρόπος μετάδοσης τους είναι η σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική). Βέβαια, ορισμένα αφροδίσια μεταδίδονται ακόμα και με τη δερματική επαφή ή την κοινή χρήση αντικειμένων. Τα τελευταία χρόνια η μετάδοση τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πως γίνεται όμως η διάγνωση τους και ποιες είναι οι εξετάσεις για ΣΜΝ που απαιτούνται για να ελεγχθεί κανείς;

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αποτελούν το πιο σύνηθες Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, αφού προσβάλλουν περίπου το 80% του πληθυσμού. Εντοπίζονται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Η διάγνωση τους γίνεται από δερματολόγο βάση της κλινικής εικόνας. Ωστόσο, στις γυναίκες κάποια στελέχη του ιού εντοπίζονται με το Τεστ Παπανικολάου.

Χλαμυδιακή Λοίμωξη

Τα χλαμύδια είναι συχνά ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα που δε γίνονται εύκολα αντιληπτά. Στις γυναίκες προκαλούν συνήθως τραχηλίτιδα, ενδοπυελική φλεγμονώδη νόσο, περιηπατίτιδα ή ουρηθρήτιδα-πρωκτίτιδα. Αντιθέτως, στους άνδρες προκαλούν ουρηθρίτιδα, πρωκτίτιδα ή επιδυδιμίτιδα-προστατίτιδα. Η διάγνωση της χλαμυδιακής λοίμωξης γίνεται με εξέταση ούρων και λήψη ουρηθρικού, πρωκτικού ή τραχηλικού επιχρίσματος.

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων διαφέρει από αυτόν που προσβάλλει τα χείλη, ωστόσο ο δεύτερος μπορεί να μεταδοθεί και στα γεννητικά όργανα. Εντοπίζεται και στα δύο φύλα αλλά είναι πιο συχνός στις γυναίκες και μπορεί να εντοπιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος εκτός των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση της νόσου απαιτεί εργαστηριακές εξετάσεις. Είτε εξετάσεις αίματος ώστε να ανιχνευτούν τα αντισώματα έναντι του ιού, είτε ιστολογική εξέταση.

Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι βλάβες της θυμίζουν άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα για αυτό και χρειάζεται εξέταση από Δερματολόγο. Η κλινική εικόνα είναι αρκετή για τη διάγνωση της και δεν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις ΣΜΝ.

Γονόρροια

Η γονόρροια εκδηλώνεται με τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενδοπυελική φλεγμονώδη νόσο ή γονοκκοκική νόσο στις γυναίκες και με ουρηθρίτιδα, πρωκτίτιδα ή φαρυγγίτιδα στους άνδρες. Η διάγνωση της απαιτεί δείγμα από τον τράχηλο ή την ουρήθρα καθώς και εξετάσεις ούρων.

HIV/AIDS

Όπως και τα παραπάνω ΣΜΝ, έτσι και ο ιός HIV μπορεί να είναι ασυμπτωματικός. Βέβαια, υπάρχουν άτομα που έχουν έντονα συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο, δυσφορία, μυκητίαση στο στοματοφάρυγγα, τριχωτή λευκοπλακία κ.α. Η διάγνωση του AIDS πραγματοποιείται με εξέταση αίματος.

Σύφιλη

Η σύφιλη οφείλεται σε ένα βακτήριο και εμφανίζεται στο σώμα σαν πληγή. Προσβάλλει και τα δύο φύλα αλλά κυρίως τους άνδρες και η διάγνωση της γίνεται με την αντίστοιχη εξέταση αίματος. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

exetaseis gia smn diagnosi elegxos 1024x683 1

Συμπτώματα Αφροδίσιων νοσημάτων

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε ΣΜΝ έχει διαφορετικά συμπτώματα, ωστόσο τα παρακάτω μπορούν να δηλώσουν την ύπαρξη τους:

 • Κνησμός
 • Έντονες κολπικές εκκρίσεις
 • Δύσοσμες εκκρίσεις
 • Πόνος
 • Εξανθήματα
 • Ενόχληση κατά την ούρηση
 • Βλάβες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Έλεγχος και πρόληψη ΣΜΝ

Για την προστασία και την έγκαιρη διάγνωση των ΣΜΝ απαιτείται:

 • Τακτικός έλεγχος από Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο
 • Επανάληψη Τεστ Παπανικολάου κάθε 6 ή 12 μήνες
 • Αποφυγή συχνής εναλλαγής ερωτικών συντρόφων
 • Χρήση προφυλακτικού
 • Εμβολιασμός όπου ενδείκνυται

Έχετε περισσότερες απορίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να τις επιλύσετε με τον αφροδισιολόγο Δρ. Καραλέξη. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα για να μάθετε περισσότερα για την κλινική και τις υπηρεσίες μας!

Ενδιαφέρεστε για ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μία 20λεπτή Συμβουλευτική Συνεδρία για Μεταμόσχευση Μαλλιών!

Καλέστε μας