Θεραπεία με φιναστερίδη

18 Μαρτίου, 2022

Derma Hair Clinic: Τα πάντα για τα μαλλιά!
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα
Τηλ: 210-7232932
Email: info@dermahair.gr
www.karalexis.gr
www.dermahair.gr

Ακούμε συχνά ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την τριχόπτωση και την αραίωση μαλλιών είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

Υπάρχουν, ωστόσο εναλλακτικές θεραπείες;
Είναι αποτελεσματικές;

Η φιναστερίδη όπως και η μινοξιδίλη είναι δύο αποδεδειγμένα αποτελεσματικά φάρμακα για την θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας και γι’ αυτό έχουν λάβει έγκριση από τον FDA (τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων).

“Η φιναστεριδη θα πρέπει να χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους.”

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την υπερτροφία του προστάτη. Οι επιστήμονες όμως πρόσεξαν ότι όλοι οι άντρες ασθενείς που λάμβαναν τη φιναστερίδη, είχαν επανέκφυση τριχών σε συγκεκριμένα σημεία στο τριχωτό της κεφαλής.

Πως δρα η φιναστερίδη;

Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη ( DHT) αναστέλλοντας το ένζυμο 5Α αναγωγάση. Η DHT είναι το προϊόν που επιφέρει την πτώση των υγιών τριχών.

 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες;

Η φιναστερίδη απαγορεύεται να χορηγηθεί σε γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην γόνιμη ηλικία. Μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να χορηγηθεί είτε σαν τοπική θεραπεία ή σαν θεραπεία από του στόματος χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Γιατί να επιλέξουμε τη φιναστερίδη για τη θεραπεία της τριχόπτωσης ;

Η φιναστερίδη δρα στις αρχικές μορφές της αραίωσης των μαλλιών ή ακόμα και σε μία μέτρια αραίωση. Δεν δρα σε καμία περίπτωση σε προχωρημένες μορφές αλωπεκίας όπου εκεί απαιτείται αποκλειστικά και μόνο η μεταμόσχευση μαλλιών.

Κάποιες φορές την χορηγούμε αμέσως μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες τρίχες και σε συνδυασμό με τις νέες που θα προκύψουν μετά την μεταμόσχευση να δώσουν ένα συνολικά άριστο αποτέλεσμα. Ακόμη, η φιναστερίδη φαίνεται να έχει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα στην αραίωση των μαλλιών στην κορυφή κυρίως παρά στην πρόσθια μετωπιαία γραμμή. Η δράση της και το πρώτο αποτέλεσμα την τριχόπτωση εμφανίζεται περίπου δύο με τρεις μήνες μετά την έναρξη της αγωγής.

Θεραπεία με Φιναστερίδη - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες κατά τη λήψη της φιναστερίδης;

Γενικά η φιναστερίδη είναι ένα καλά ανεκτό φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Χρησιμοποιείται σε πενταπλάσια δόση για την υπερτροφία του προστάτη χωρίς κανένα πρόβλημα. Καταλαβαίνουμε δηλαδή πως στη δόση του 1 mg που συνήθως χορηγείται από του στόματος ότι οι παρενέργειες είναι μηδαμινές. Είχε αναφερθεί παλιότερα ότι μπορεί να προκαλέσει πτώση libido, το οποίο μπορεί να είναι περισσότερο προϊόν αυθυποβολής πάρα ουσιαστική παρενέργεια. Σε κάθε περίπτωση διακόπτοντας την χορήγηση του φαρμάκου αποκαθίσταται όλες οι συσχετιζόμενες σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Τα τελευταία χρόνια η φιναστερίδη μπορεί να γίνει διάλυμα και να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής σαν τοπική θεραπεία αντί για χάπι, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με μινοξιδίλη με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε κατά τη χρήση του φαρμάκου

Η φιναστερίδη θα πρέπει να συνταγογραφείται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο. Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες κατα την περίοδο της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων του άρρενος εμβρύου. Οι άντρες όσο καιρό το χρησιμοποιούν απαγορεύεται να δώσουν αίμα.

Γενικότερα, οι τοπικές θεραπείες και τα χάπια έχουν ως στόχο την διακοπή της τριχόπτωσης και την επιβράδυνση της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής. Όταν η αραίωση είναι μόνιμη, ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Η μεταφορά δηλαδή υγιών τριχών στο σημείο της πάσχουσας χώρας. Η μέθοδος FUE που πραγματοποιούμε στη Derma Hair Clinic είναι ασφαλής και χαρίζει 100% φυσικά αποτελέσματα χωρίς να αφήνει σημάδια.

Σε περίπτωση έντονης αραίωσης συμβουλευτείτε αμέσως το δερματολόγο σας ώστε να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για το πρόβλημα σας. Σε κάθε περίπτωση, η κατάλληλη θεραπεία τριχόπτωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και για αυτό πρέπει να ορίζεται από έναν ειδικό ιατρό κατόπιν εξέτασης. Στην κλινική μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του αποτελέσματος. Προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο κάθε ασθενή, ώστε να εξασφαλίσουμε 100% φυσικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Κάθε επέμβαση και ενημέρωση πραγματοποιείται με την επίβλεψη του ειδικού δερματολόγου Δρ. Απόστολου Καραλέξη, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 20 έτη εμπειρίας στον κλάδο και έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στις Η.Π.Α. στις παθήσεις του τριχωτού και στη μεταμόσχευση Μαλλιών. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να μάθετε περισσότερα για εμάς και τις υπηρεσίες μας!

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr