Κονδυλώματα

  • Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θεωρείται από τα πιο συνήθη και κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό στον πλανήτη μας αγγίζει το 80%. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης όταν εμφανίζεται κλινικά. Υπάρχουν πολλά στελέχη του HPV. Όμως μόνο λίγα από τα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες η ανάπτυξη καρκίνου είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων μόλυνσης τα στελέχη είναι καλοήθη και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

  • με τη σεξουαλική επαφή
  • τη στοματική επαφή
  • τη στενή δερματική επαφή
  • το ξύρισμα
Εφόσον τα κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ο κύριος τρόπος μετάδοσης τους είναι η σεξουαλική επαφή. Βέβαια, ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί ακόμα και αν έχει άμεση δερματική επαφή με τις βλάβες. Αυτό εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο υγείας και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τα κονδυλώματα στην στοματική κοιλότητα είναι πιο σπάνια, ωστόσο έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια. Τέλος, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ο ιός αλλά δεν εμφανίζονται τα συμπτώματα του, το ξύρισμα ή οι μικροτραυματισμοί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν την κλινική εμφάνιση του. Η μετάδοση από τις ψάθες στην παραλία, από τις πετσέτες ή τα καθίσματα θεωρείται εξαιρετικά απίθανη.

Πώς φαίνονται κλινικά;

• Εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
• Μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή του πρωκτού
•  Δεν έχουν συμπτώματα
•  Έχουν την  μορφή μικρών προεξοχών
• Μπορεί να εμφανιστούν σαν μικρά σπυράκια
• Σε προχωρημένα στάδια διογκώνονται
• Το χρώμα τους είναι συνήθως ίδιο με το χρώμα του δέρματος
• Εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε μεγάλο αριθμό
Πολλές φορές, δεν είναι τόσο εύκολο να διαγνωστούν καθώς η εικόνα τους πλησιάζει πολύ αυτή της μολυσματικής τερμίνθου και των θηλωμάτων. Αν και συνήθως είναι ασυμπτωματικά, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή αίσθημα καύσου. Κάποιες φορές οι εμφάνισή τους στην περιοχή του πρωκτού μπορεί να δυσκολέψουν το γιατρό στη σωστή διάγνωση και να τα μπερδέψει με αιμορροΐδες. Ο κατάλληλος ιατρός για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους είναι ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος.

Πρόληψη ώστε να μην εκδηλωθούν τα κονδυλώματα

Η αποχή από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα και η αποφυγή εναλλαγής ερωτικών συντρόφων μηδενίζουν σχεδόν την πιθανότητα μόλυνσης. Ωστόσο, την πιο αποτελεσματική πρόληψη μέχρι τώρα αποτελεί η χρήση προφυλακτικού. Αν και δεν καλύπτει εντελώς τις περιοχές γύρω από τα γεννητικά όργανα, προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν επιτρέπει τη μετάδοση των εσωτερικών (ενδοκολπικών) κονδυλωμάτων στις γυναίκες. Για την αποφυγή εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες υπάρχουν εμβόλια που προφυλάσσουν από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του HPV. Έτσι, όταν το άτομο έρθει σε επαφή με τα συγκεκριμένα στελέχη του ιού δε θα μολυνθεί. Ωστόσο τα εμβόλια δεν προστατεύουν από όλα τα στελέχη. Τα εμβόλια δρουν προληπτικά για αυτό και η χρήση τους συνιστάται πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Τέλος, όταν κάποιος εμφανίσει βλάβες θα πρέπει να εξεταστεί οπωσδήποτε και ο σύντροφος του.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;

Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων κυμαίνεται από 3 εβδομάδες έως 8 μήνες και σε νεαρές ηλικίες ο οργανισμός είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον ιό ακόμη και χωρίς θεραπεία μέσα σε διάστημα 1-2 ετών. Αν και υπάρχουν θεραπείες για τις εξωτερικές βλάβες, ο ιός δεν εκριζώνεται αλλά παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Η διάγνωση γίνεται κυρίως κλινικά αλλά και με ειδικά τεστ. Η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση διάφορων φαρμάκων τοπικά (επάλειψη των βλαβών), είτε με «πάγωμα» με υγρό άζωτο (κρυοπηξία) είτε με καυτηριασμό και με τη χρήση laser.
Την πιο αποτελεσματική και σύγχρονη θεραπεία αποτελεί το Laser CO2 το οποίο υπερτερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες θεραπείες σε ταχύτητα, ακρίβεια και έχει μικρό έως μηδενικό ποσοστό υποτροπών. Συνήθως 1 φορά είναι αρκετή για να απαλλαχτείτε από τα κονδυλώματα. Το λέιζερ εξαχνώνει άμεσα τις βλάβες τοπικά ενώ ταυτόχρονα κάνει πολλή καλή αιμόσταση με αποτέλεσμα να μην διαχέεται ο ιός στις γύρω περιοχές. Στοχεύει στην προβληματική περιοχή αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Δεν παρουσιάζεται πόνος μετά τη χρήση του Laser. Παρέχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τη δημιουργία ουλών. Εν κατακλείδι αποτελεί μια αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία.


Εμπιστευτείτε τον έμπειρο αφροδισιολόγο/δερματολόγο με τη χρόνια εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα των αφροδισιακών νοσημάτων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

Μερικοί λόγοι για να προτιμήσετε τον αφροδισιολόγο στην Αθήνα Dr Καραλέξη:

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top