Θεραπεία Τριχόπτωσης

Θεραπεία Τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα συχνό θέμα που κατατρύχει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες αφού η έντονη απώλεια των μαλλιών επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία τους. Η άμεση αντιμετώπιση της είναι πολύ σημαντική καθώς σε προχωρημένο στάδιο τα αποτελέσματα της απώλειας των μαλλιών μπορεί να είναι μόνιμα.

Η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης αποτελεί πρόκληση για τον δερματολόγο καθώς χρειάζεται λεπτομερή διερεύνηση ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια που την προκαλούν.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γιατρός είναι να εξετάσει το ιστορικό του ασθενή, να εκτελέσει τριχοριζόγραμμα ή τριχοσκόπηση και να αξιολογήσει σωστά το πρόβλημα ώστε να προτείνει την πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Άλλωστε, η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα.

Τρόποι αντιμετώπισης της Τριχόπτωσης

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Ο δερματολόγος
είναι ο κατάλληλος ιατρός που θα εκτιμήσει την περίπτωση και θα προτείνει την πιο
αποτελεσματική μέθοδο ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα του
προβλήματος.

 • Τριχοριζόγραμμα ή τριχοσκόπηση: Με το τριχοριζόγραμμα και την τριχοσκόπηση ο ιατρός έχει καλύτερη εικόνα του προβλήματος και είναι σε
  θέση να ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που χρειάζεται κάθε ασθενής. Ειδικότερα, γίνεται εκτίμηση των τριχοθυλακίων και το ποσοστό των αναγενών τριχών, αφού δερματοσκοπούνται οι τρίχες με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος. Εκτιμάται ο αριθμός των τριχοθυλακίων, το πάχος τους και γενικότερα η κατάσταση τους. Η επανάληψη μιας τριχοσκόπησης μετά από μερικούς μήνες δείχνει την πορεία των τριχών σε σχέση με την πρώτη και με τον τρόπο αυτό μπορεί να κριθεί και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας
  που ακολουθεί ο ασθενής. Επιπλέον, μπορεί να γίνει διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής.
 • Εξετάσεις αίματος: Για να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση είναι σημαντικό να εξεταστούν τα επίπεδα του σιδήρου, της φεριτίνης, του ψευδαργύρου καθώς και η θυρεοειδική λειτουργία καθώς η ρύθμιση τους μπορεί να δώσει την λύση στο πρόβλημα.
 • Τοπικές αγωγές: Προτείνονται τοπικές αγωγές με φαρμακευτικές ουσίες που αναστέλλουν την 5α-αναγωγάση όπως είναι η φιναστερίδη. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η μινοξιδίλη. Η φιναστερίδη χορηγείται είτε σε λοσιόν είτε σε κάψουλα και δρα ενάντια στην μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Η μινοξιδίλη αναγεννά τα μαλλιά και εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής σε μορφή λοσιόν μόνη της ή σε συνδυασμό με φιναστερίδη ή άλλες ουσίες. Αν και οι θεραπείες αυτές έχουν εκπληκτικά
  αποτελέσματα από τους πρώτους κιόλας μήνες, η διακοπή τους μπορεί να επαναφέρει την τριχόπτωση. Για τον λόγο αυτό απαιτείται παρακολούθηση από τον γιατρό στην αρχή πιο τακτικά και αργότερα σε πιο αραιά διαστήματα.
 • Συστηματικές αγωγές από το στόμα:
   Χορήγηση ταμπλετών όπως

  • Φιναστερίδης
  • Ντουταστερίδης
  • Βιταμινών, Ιχνοστοιχείων
  • Ορμονικών σκευασμάτων σε γυναίκες
 • Θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma): Το PRP ενισχύει το θύλακα της τρίχας και δρα ενάντια της τριχόπτωσης. Επιτυγχάνεται με την λήψη μικρής ποσότητας αίματος με αιμοληψία ποσότητας10 ml. Κατόπιν γίνεται φυγοκέντρηση και διαχωρισμός των αιμοπεταλίων και του πλάσματος. Προσφέρει καλύτερη αιμάτωση στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής και τονώνει τις τρίχες με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο ζωντανές. Αυτό οφείλεται στο πλάσμα, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Πολλές φορές μάλιστα το PRP χρησιμοποιείται συνδυαστικά μαζί με άλλες αγωγές όπως με τη μεταμόσχευση μαλλιών ή προληπτικά εμποδίζοντας την περαιτέρω απώλεια των μαλλιών. Χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας κάθε μήνα αρχικά και στη συνέχεια ανά μεγαλύτερα διαστήματα για συντήρηση. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και την πρόοδο της θεραπείας.
 • Βλαστοκύτταρα: Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι μία καινοτόμος μέθοδος που μειώνει δραματικά την τριχόπτωση. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία δύσκολων και επίμονων νόσων του τριχωτού όπως της γυροειδούς αλωπεκίας, του θυλακικού λειχήνα και του δερματικού λύκου. Έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και στην ανδρογενετική αλωπεκία. Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας συλλέγονται λιποκύτταρα από ένα σημείο του σώματος που υπάρχει περίσσεια λίπους. Κατόπιν γίνεται διαχωρισμός με ειδική τεχνική και έτσι διαχωρίζονται τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση των βλαστικών κυττάρων στις περιοχές όπου υπάρχει αραίωση. Όλα αυτά γίνονται εδώ και χρόνια με απόλυτη επιτυχία στο κέντρο μας Derma Hair Clinic.
 • Γενετικό Τεστ DNA: Το DNA Test αποτελεί ένα τεστ τελευταίας τεχνολογίας. Αναλύει 48 γενετικές παραλλαγές σε 13 γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση και ανάμεσα στις περίπου 50 φαρμακευτικές ουσίες που υπάρχουν για τα μαλλιά, εντοπίζει τις πιο αποτελεσματικές για κάθε άτομο, δηλαδή τις ουσίες στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα. Έτσι, η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και στοχευμένη και ο ασθενής δεν πειραματίζεται ώσπου να βρει την κατάλληλη αγωγή για την περίπτωση του. Είναι μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία και γίνεται μία μόνο φορά. Τέλος, η αποτελεσματικότητα του αγγίζει το 99,9%.
 • Low Level Laser Treatment: Με τη χρήση Laser αυξάνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι, 
  μειώνεται η τριχόπτωση και οι τρίχες αναζωογονούνται. Αποτελεί μία ανώδυνη μέθοδο χωρίς παρενέργειες και ενδείκνυται τόσο στο ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο.

Στις περιπτώσεις όπου η αραίωση είναι μόνιμη και οι παραπάνω θεραπείες δεν αποδίδουν, εφαρμόζεται μεταμόσχευση μαλλιών. Ειδικότερα, με την πλέον διαδεδομένη μέθοδο Power FUE γίνεται μεταφορά των υγιών τριχών στις περιοχές που πάσχουν από αραίωση και η πυκνότητα των μαλλιών επανέρχεται σημαντικά. Η διαδικασία είναι ανώδυνη αφού γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας και δεν αφήνει σημάδια. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του συνήθειες και το σημαντικότερο από όλα είναι πως το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και πολύ φυσικό. Ο Δρ. Καραλέξης ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με τις θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής και εξειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Η συνεχής εκπαίδευση του σε συνδυασμό με την εμπειρία του τον καθιστούν πρώτο στον τομέα του. Μη διστάσετε να τον εμπιστευτείτε!

Η μεταμόσχευση μαλλιών εφαρμόζεται με επιτυχία και...

Τριχόπτωση

Αίτια Τριχόπτωσης

Fill in the following form

and we will contact you as soon as possible

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top