Θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη
“Τι είναι η μινοξιδίλη;”
“Πότε χορηγείται στους ασθενείς;”
“Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης;”
Ο δερματολόγος και ειδικός στη μεταμόσχευση μαλλιών, Δρ. Καραλέξης Απόστολος απαντά σε κάθε απορία που έχουν συνήθως οι ασθενείς σχετικά με τη θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη.
Η αραίωση μαλλιών είναι ένα ζήτημα που σήμερα απασχολεί και τα δύο φύλα. Μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης που ξεκινούν να διαδίδονται όλο και περισσότερο είναι η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Στην προκειμένη περίπτωση, θα αναλύσουμε τη θεραπεία με μινοξιδίλη.
Η μινοξιδίλη σε τοπική εφαρμογή είναι ένα παλιό και καλά μελετημένο φάρμακο για τις μορφές της ανδρογενετικής αλωπεκίας ή κοινώς φαλάκρας. Έχει εδώ και πολλά χρόνια έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Περιεχόμενα:
- Πώς ακριβώς δρα η μινοξιδίλη;
- Πως εφαρμόζεται η τοπική μινοξιδίλη;
- Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δω αποτελέσματα;
- Ποιες είναι οι παρενέργειες της μινοξιδίλης;
- Μπορεί να συνδυαστεί η μινοξιδίλη με την μεταμόσχευση μαλλιών;
“Η αποτελεσματικότητα της είναι αποδεδειγμένη.”
Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες από εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιήθηκε αρχικά, σε μορφή χαπιού για τη θεραπεία της υπέρτασης. Τότε λοιπόν, παρατηρήθηκαν οι “ευεργετικές παρενέργειες” της που ήταν η υπερτρίχωση. Από τότε χρησιμοποιείται ευρέως σε τοπική εφαρμογή, σε άνδρες και γυναίκες για όλες τις μορφές της αλωπεκίας, όπως είναι ανδρογενετική και οι διάφορες μορφές της ουλωτικής αλωπεκίας. Οι μορφές που κυκλοφορούν είναι σε λοσιόν ή σε αφρό με συγκέντρωση 2% και 5%.
“Πώς ακριβώς δρα η μινοξιδίλη;”
- Η μινοξιδίλη δρα στον παράγοντα ανάπτυξης των ενδοθηλίων (endothelial growth factor) των αγγείων που ρυθμίζει τα φαινόμενα της διαστολής των αγγειακών τοιχωμάτων
- Προκαλεί την διάνοιξη των καναλιών ασβεστίου τα οποία βρίσκονται στις λείες μυϊκές ίνες των περιφερικών αρτηριών
- Επιμηκύνουν την αναγενή φάση της ανάπτυξης της τρίχας με την σταδιακή αύξηση της διαμέτρου και του μήκους των τριχοθυλακίων
- Προκαλεί την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων προκαλώντας έτσι, ανοσολογικό αποτέλεσμα το οποίο βοηθάει στα αυτοάνοσα νοσήματα του τριχωτού της κεφαλής
“Πως εφαρμόζεται η τοπική μινοξιδίλη;”
Η μινοξιδίλη εφαρμόζεται πάντα σε καθαρά και προπαντώς στεγνά μαλλιά. Γι’ αυτό προτιμούμε όταν η εφαρμογή γίνεται αμέσως μετά το λούσιμο να στεγνώσουμε καλά τα μαλλιά μας. Συνήθως η εφαρμογή της γίνεται μία ή δύο φορές την ημέρα, αναλόγως το πρόβλημα που υπάρχει και το κατά πόσο είναι ανεκτό από τον ασθενή.
Απαιτούνται περίπου 5-7 ψεκασμοί για να καλύψουμε όλη την περιοχή της βρεγματικής χώρας από την μετωπιαία περιοχή έως και πίσω την κορυφή του κεφαλιού. Στην ινιακή χώρα δηλαδή στην πίσω περιοχή του κεφαλιού, δε χρειάζεται να γίνει εφαρμογή. Η αγωγή με την μινοξιδίλη μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου και δεν επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία ή το υπερβολικό κρύο.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο προτιμούμε τα φτιαχτά διαλύματα τα οποία περιέχουν μινοξιδίλη και κάποιο άλλο αποτελεσματικό και δραστικό προϊόν σε μίγμα, όπως η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, η λατανοπρόστη και η mometasone.
“Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δω αποτελέσματα;”
Από τη στιγμή που ξεκινά κάποιος να εφαρμόζει συστηματικά και σε καθημερινή βάση την μινοξιδίλη, θα δει τα πρώτα αποτελέσματα μετά από περίπου δύο μήνες. Αυτό ισχύει για τους άντρες. Οι γυναίκες μπορούν να δουν τα πρώτα αποτελέσματα μετά από ενάμιση περίπου μήνα. Υπάρχει συνεχής βελτίωση για διάστημα αρκετών μηνών.
Η μινοξιδίλη μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά για πολλά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο η βελτίωση δεν είναι συνεχής μέσα στην πάροδο πολλών ετών. Συνήθως, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η μινοξιδίλη παύει να έχει την αρχική της δράση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα αξιόλογο φάρμακο και πολύ αποτελεσματικό. Ωστόσο, επειδή όλες οι γνωστές και αποτελεσματικές θεραπείες αντιπαλεύουν την τάση του οργανισμού για την απώλεια των μαλλιών, η εναντίωση αυτή και η πάλη με τη φύση κάποιες φορές καταλήγει μοιραία στην απώλεια των μαλλιών.
“Ποιες είναι οι παρενέργειες της μινοξιδίλης;”
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δερματολόγος Δρ. Καραλέξης:
“Η μινοξιδίλη είναι ένα καλά ανεκτό φάρμακο για τους περισσότερους ασθενείς, ωστόσο πρέπει να είμαστε ενήμεροι και για τις ενδεχόμενες παρενέργειες”.
Η μινοξιδίλη αποτελεί το νούμερο ένα συστατικό κατά της τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας και συστήνεται τόσο στους άνδρες όσο και σε γυναίκες, αφού η χρήση της δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα εξελικτικό φαινόμενο και εμφανίζεται κυρίως στο ανδρικό φύλο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του φαινομένου και στις γυναίκες. Αν και ο κύριος παράγοντας εμφάνισης της αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα, τα επίπεδα των οιστρογόνων παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο αφού εμφανίζεται πολύ συχνά την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με έρευνες η μινοξιδίλη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την τριχόπτωση. Ποιες είναι όμως οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει:
#1 Δερματίτιδα
Μετά τη χρήση της μινοξιδίλης μπορεί να εμφανιστεί κνησμός, αίσθημα καύσου, ερυθρότητα ή ακόμα και ξεφλούδισμα στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο δερματολόγος για να ελαττώσει τη δοσολογία ή να αλλάξει την αγωγή.
#2 Αλλεργία
Κάποια άτομα είναι αλλεργικά στη μινιξιδίλη και παρουσιάζουν έντονο κνησμό, εξανθήματα ή φλεγμονή στην περιοχή του τριχωτού. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δοκιμάσουν μία εναλλακτική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης.
#3 Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
Εάν η λοσιόν έρθει σε επαφή και με άλλα σημεία του σώματος ή του προσώπου μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες και οι νέες τρίχες εμφανίζονται δύο περίπου μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.
#4 Προσωρινή τριχόπτωση
Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται πως με τη χρήση της μινοξιδίλης έχουν έντονη τριχόπτωση. Το φαινόμενο αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχεί. Συγκεκριμένα, με τη χρήση της ουσίας αυτής εντείνεται η τελογενής φάση των τριχών και τα μαλλιά πέφτουν άμεσα. Χάνονται δηλαδή τρίχες που έτσι και αλλιώς θα έπεφταν το επόμενο διάστημα.
#5 Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Η υπερβολική δόση μινοξιδίλης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η διακοπή της επαναφέρει την πίεση στα φυσιολογικά της επίπεδα. Βέβαια, η παρενέργεια αυτή μπορεί να συμβεί με την από του στόματος χρήση μινοξιδίλης, καθώς το τοπικό διάλυμα δεν έχει μεγάλη επίδραση στον οργανισμό. Τέλος, ο συνδυασμός της μινοξιδίλης με άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ζάλη ή λιποθυμία.
#6 Πονοκέφαλος και έντονος καρδιακός ρυθμός
Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι ο πονοκέφαλος και ο έντονος καρδιακός ρυθμός. Αν και οι παρενέργειες αυτές έχουν παρατηρηθεί σε πολύ μικρό ποσοστό, ο ιατρός θα πρέπει να γνωρίζει το ιστορικό του ασθενή και να αποφευχθεί η χρήση της μινοξιδίλης σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η πιο ενοχλητική παρενέργεια είναι για τις γυναίκες η υπερτρίχωση που μπορεί να εμφανιστεί στις παρειές του προσώπου, στο λαιμό ή ακόμα και στα χέρια. Η τριχοφυία αυτή εξαφανίζεται με τη διακοπή του φαρμάκου.
Η μινοξιδίλη παρόλο που είναι ένα πολύ καλό φάρμακο εντούτοις δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε μορφή τριχόπτωσης. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος αρχικά και κατά την πορεία της θεραπείας από ειδικό δερματολόγο.
Οι περιπτώσεις με πολλή έντονη αραίωση των μαλλιών και εμφάνισης αλωπεκίας – φαλάκρας απαιτούν την διενέργεια μεταμόσχευσης μαλλιών καθώς η μινοξιδίλη δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα σε περιοχές με ολική πτώση των τριχών.
“Μπορεί να συνδυαστεί η μινοξιδίλη με την μεταμόσχευση μαλλιών;”
Επειδή η μινοξιδίλη είναι ένα καλά ανεκτό φάρμακο πολλές φορές στην κλινική μας, Derma Hair συστήνουμε την έναρξη εφαρμογής της, 10 ημέρες μετά την επέμβαση εμφύτευσης μαλλιών.
Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αραίωση μαλλιών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ιατρό. Εκείνος οφείλει να σας ενημερώσει πλήρως για τις διαθέσιμες επιλογές καθώς και για την κατάλληλη επιλογή αντιμετώπισης για εσάς.
Στην Derma Hair Clinic εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες θεραπείες για την τριχόπτωση καθώς και τη μεταμόσχευση μαλλιών με επιστημονικά υπεύθυνο τον δερματολόγο κύριο Καραλέξη. Είναι στρατιωτικός γιατρός με πτυχίο Δερματοχειρουργικής (international fellowship in Dermatologic Surgery) από τις ΗΠΑ/ και τ. Διευθυντής του Δερματολογικού τμήματος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπείες ενίσχυσης μαλλιών αλλά και τη μεταμόσχευση μαλλιών.
- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7232932
- Email: info@dermahair.gr