Μινοξιδίλη: Ποιες είναι οι παρενέργειες της;

10 Δεκεμβρίου, 2020

Μινοξιδίλη: Ποιες είναι οι παρενέργειες της;

Η μινοξιδίλη αποτελεί το νούμερο ένα συστατικό κατά της τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας και συστήνεται τόσο στους άνδρες όσο και σε γυναίκες, αφού η χρήση της δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα εξελικτικό φαινόμενο και εμφανίζεται κυρίως στο ανδρικό φύλο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του φαινομένου και στις γυναίκες. Αν και ο κύριος παράγοντας εμφάνισης της αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα, τα επίπεδα των οιστρογόνων παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο αφού εμφανίζεται πολύ συχνά την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της μινοξιδίλης;

Σύμφωνα με έρευνες η μινοξιδίλη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την τριχόπτωση. Ποιες είναι όμως οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει:

#1 Δερματίτιδα

Μετά τη χρήση της μινοξιδίλης μπορεί να εμφανιστεί κνησμός, αίσθημα καύσου, ερυθρότητα ή ακόμα και ξεφλούδισμα στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο δερματολόγος για να ελαττώσει τη δοσολογία ή να αλλάξει την αγωγή.

#2 Αλλεργία

Κάποια άτομα είναι αλλεργικά στη μινιξιδίλη και παρουσιάζουν έντονο κνησμό, εξανθήματα ή φλεγμονή στην περιοχή του τριχωτού. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δοκιμάσουν μία εναλλακτική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης.

#3 Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα

Εάν η λοσιόν έρθει σε επαφή και με άλλα σημεία του σώματος ή του προσώπου μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες και οι νέες τρίχες εμφανίζονται δύο περίπου μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

#4 Προσωρινή τριχόπτωση

Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται πως με τη χρήση της μινοξιδίλης έχουν έντονη τριχόπτωση. Το φαινόμενο αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχεί. Συγκεκριμένα, με τη χρήση της ουσίας αυτής εντείνεται η τελογενής φάση των τριχών και τα μαλλιά πέφτουν άμεσα. Χάνονται δηλαδή τρίχες που έτσι και αλλιώς θα έπεφταν το επόμενο διάστημα.

#5 Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η υπερβολική δόση μινοξιδίλης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η διακοπή της επαναφέρει την πίεση στα φυσιολογικά της επίπεδα. Βέβαια, η παρενέργεια αυτή μπορεί να συμβεί με την από του στόματος χρήση μινοξιδίλης, καθώς το τοπικό διάλυμα δεν έχει μεγάλη επίδραση στον οργανισμό. Τέλος, ο συνδυασμός της μινοξιδίλης με άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ζάλη ή λιποθυμία.

#6 Πονοκέφαλος και έντονος καρδιακός ρυθμός

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι ο πονοκέφαλος και ο έντονος καρδιακός ρυθμός. Αν και οι παρενέργειες αυτές έχουν παρατηρηθεί σε πολύ μικρό ποσοστό, ο ιατρός θα πρέπει να γνωρίζει το ιστορικό του ασθενή και να αποφευχθεί η χρήση της μινοξιδίλης σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ποιες άλλες θεραπείες τριχόπτωσης υπάρχουν;

Μία εναλλακτική θεραπεία για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης είναι η φιναστερίδη. Έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με την μινοξιδίλη, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνότερες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μινοξιδίλη δεν χορηγείται κατά την εγκυμοσύνη αν και δεν έχει αποδειχθεί αν επηρεάζει το έμβρυο ή όχι. Παρ’ όλα αυτά η φιναστερίδη είναι απαγορευτική αφού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο.

Οι τοπικές θεραπείες και τα χάπια έχουν ως στόχο την διακοπή της τριχόπτωσης και την επιβράδυνση της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής. Όταν η αραίωση είναι μόνιμη, ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Η μεταφορά δηλαδή υγιών τριχών στο σημείο της πάσχουσας χώρας. Η μέθοδος FUE που πραγματοποιούμε στη Derma Hair Clinic είναι ασφαλής και χαρίζει 100% φυσικά αποτελέσματα χωρίς να αφήνει σημάδια.

Σε περίπτωση έντονης αραίωσης συμβουλευτείτε αμέσως το δερματολόγο σας ώστε να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για το πρόβλημα σας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα εξελικτικό φαινόμενο και εμφανίζεται κυρίως στο ανδρικό φύλο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του φαινομένου και στις γυναίκες. Αν και ο κύριος παράγοντας εμφάνισης της αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα, τα επίπεδα των οιστρογόνων παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο αφού εμφανίζεται πολύ συχνά την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.

ΜΕΓΕΘΟΣ Α- Α+
Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας