Αν και υπάρχουν ήδη 2 γνωστές θεραπείες για την τριχόπτωση και την αραίωση των μαλλιών, υπάρχει ζήτηση για νέες θεραπείες αλωπεκίας.
Η Φιναστερίδη(Finasteride-Propecia) είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται επί πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας. Μετά από περισσότερα από 200 περιστατικά κατάθλιψης που συνδέθηκαν με την χρήση της από το 2009 μέχρι σήμερα, πήρε το πράσινο φως για να παραμείνει στην αγορά, με την υποχρέωση όμως να αναγράφει στις πιθανές παρενέργειές της τον αυτοκτονικό ιδεασμό.
Μία άλλη ουσία η Μπαρισιτινίμπη( Baricitinib) με εμπορικό όνομα Olumiant πήρε έγκριση από το FDA των ΗΠΑ για χρήση σε περιστατικά γυροειδούς αλωπεκίας. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό μας καταστρέφει τα υγιή τριχοθυλάκια.
Πρόσφατα πάλι η χορήγηση Μινοξιδίλης(minoxidil) σε μικρές δόσεις από το στόμα φαίνεται ότι βοηθούν αρκετά την ενδυνάμωση των μαλλιών.
Όλα αυτά γίνονται σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί με νέες θεραπείες η αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Η πορεία της αντιμετώπισης της αλωπεκίας
Η Φιναστερίδη, ένας αναστολέας διυδροτεστοστερόνης, με την εμπορική ονομασία Propecia, το 2005 έκανε πωλήσεις ύψους 292.000.000 παγκοσμίως. Μόλις ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε το πρώτο γενόσημο. Η Μινοξιδίλη με συγκέντρωση 2% πήρε έγκριση για τοπική χρήση το 1988 και το 1991 για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Με μεγάλη καθυστέρηση 17 χρόνων, το 2014 επιτράπηκε η χρήση της Μινοξιδίλης με συγκέντρωση 5% στις γυναίκες σε αντίθεση με τους άντρες που είχαν πάρει την έγκριση ήδη από το 1997,
Το 1997 κυκλοφόρησε Φιναστερίδη 1mg σε ταμπλέτες. Μέχρι και σήμερα, ή χρήση της δεν επιτρέπεται σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Το 80% των ασθενών με αλωπεκία ακολουθούν αγωγή με Μινοξιδίλη και Φιναστερίδη με πολύ καλά αποτελέσματα. Η αγωγή πρέπει να δίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το 2012 ο FDA είχε ζητήσει να αναγράφεται στο φυλλάδιο οδηγιών της Φιναστερίδης, η πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας και της μειωμένης libido. Σε απάντηση για τα περιστατικά κατάθλιψης που αναφέρθηκαν από το 2009, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι και η ίδια η απώλεια μαλλιών μπορεί να επηρεάσει κάποιους ψυχολογικά και να τους οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάθλιψης.
Γι’ αυτό το λόγο η φιναστερίδη βοηθώντας στην ενδυνάμωση των μαλλιών βελτιώνει την ψυχολογία των ασθενών παρά την επιδεινώνει τελικά. Η Μινοξιδίλη δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική σε όλους. Από το 2004, με τη χρήση της Μινοξιδίλης 5%, τα άτομα που είδαν αποτέλεσμα αντιστοιχούν στο 62%, ενώ ένα 35,1% δεν παρατήρησε καμία βελτίωση. Ένα 15,9% θεώρησε την αγωγή πολύ αποτελεσματική, το 20,6% μέτρια και το 15,7% δεν είδε καμία διαφορά. Η Ντουταστερίδη(Dutasteride) είναι άλλος ένας αναστολέας της διυδροτεστοστερόνης ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από τον FDA για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Ωστόσο την χρησιμοποιούμε κυρίως για την αλωπεκία των γυναικών σε κάποια επιλεγμένα περιστατικά.
Υπάρχουν ωστόσο πιο μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας!
Αυτές είναι:
Το μόνιμο ιατρικό τατουάζ (Scalp micropigmentation) που προσδίδει την ψευδαίσθηση ενός κοντοκουρεμένου μαλλιού ή βοηθάει στο να καμουφλαριστούν κάποια κενά.
Η μείωση του δέρματος της κεφαλής (scalp reduction), όπου κόβουμε και αφαιρούμε το σημείο που δεν έχει μαλλιά και μετά ράβουμε την περιοχή για να κλείσει το κενό.
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι πλέον η πιο διαδεδομένη και μόνιμη μέθοδος για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας και υπόσχεται μόνιμα και φυσικά αποτελέσματα με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα την πραγματοποιήσει εξειδικευμένος γιατρός.
Βρισκόμαστε σε αναμονή για αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία βλαστοκυττάρων, καθώς η θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma) και το λέιζερ δεν έχουν πείσει ακόμα για την αποτελεσματικότητά τους.
Εν αναμονή νέων θεραπειών αλωπεκίας…
Αυτή τη στιγμή 20 νέες θεραπείες ερευνώνται. Από αυτές, οι 6 βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο. Στην Κορέα ερευνούν τη χρήση Φιναστερίδης σε ενέσιμη μορφή, με μηνιαία δράση.
Στην Κίνα η έρευνα περιλαμβάνει αντιαδρογόνα, όπως η Πυριλουταμίδη.
Το θέμα είναι να βρεθούν πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες ακόμα και σε συνδυασμό, και αφού έχει γίνει εξατομικευμένη διάγνωση και προσέγγιση για το κάθε περιστατικό, θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Derma Hair Clinic
Dr. Απόστολος Καραλέξης Δερματολόγος
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα
Τηλ: 210-7232932
Email: info@dermahair.gr
www.dermahair.gr