Νέο Φάρμακο για τη Γυροειδή αλωπεκία με χορήγηση από το στόμα

16 Δεκεμβρίου, 2022

Η αραίωση και η απώλεια των μαλλιών που ονομάζεται κοινώς “φαλάκρα” απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Στην Derma Hair Clinic εφαρμόζουμε ότι πιο προχωρημένο και νεότερο κυκλοφορεί διεθνώς για την αποκατάσταση των τριχών. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εμφύτευση τριχών με καταπληκτικά αποτελέσματα.  

Τον Ιούνιο του 2022 ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για τη γυροειδή αλωπεκία, το οποίο χορηγείται από το στόμα και είναι αναστολέας των JAK1 και JAK2. Δηλαδή, αναστέλλεται η μετάδοση της φλεγμονής από κύτταρο σε κύτταρο αναστέλλοντας τα ένζυμα που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Το φάρμακο ονομάζεται Olumiant και η δραστική του ουσία είναι η baricitinib (μπαρισιτινίμπη). 

Παρακάτω θα δείτε τα αποτελέσματα της χορήγησης του φαρμάκου σε ασθενή μας, κάποιες γενικές πληροφορίες για το φάρμακο και τη στάση της κλινικής μας απέναντι σε αυτό. 

Η εμπειρία και η γνώμη του Dr. Καραλέξη και της κλινικής μας για το νέο φάρμακο για τη γυροειδή αλωπεκία

«Το νέο φάρμακο για τη Γυροειδή αλωπεκία αποτελεί πραγματικά μία επανάσταση στην όλη θεραπεία της τριχόπτωσης και θα βγάλει από το αδιέξοδο εκατομμύρια ασθενείς που βασανίζονται χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα τόσα χρόνια από το συγκεκριμένο νόσημα», αναφέρει ο Dr. Καραλέξης, Δερματολόγος, Διευθυντής της Derma Hair Clinic και τ. Διευθυντής της δερματολογίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. 

Λίγα λόγια για την γυροειδή αλωπεκία 

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει και τα δύο φύλα και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση στρογγυλών αποψιλωτικών πλακών, συνήθως στο κεφάλι. Μπορεί δυστυχώς να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στα γένια, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες ή ακόμη και να προσβάλλει και τις τρίχες του υπολοίπου σώματος. 

Οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου είναι πολλές φορές ακαθόριστοι. Οι πιο συχνοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το στρες, οι ενδοκρινικές διαταραχές, οι φλεγμονές, η συνύπαρξη αλλεργίας και η γενετική προδιάθεση.

Τα αποτελέσματα της χορήγησης του φαρμάκου σε ασθενή μας

Παρουσιάζουμε περιστατικό ανδρός ασθενή ηλικίας 40 ετών, με καθολική γυροειδή αλωπεκία, δηλαδή με απώλεια τριχών από όλο το σώμα. Στη δεύτερη φωτογραφία, βλέπουμε τον ασθενή ένα μήνα μετά την έναρξη αγωγής με το  νέο φάρμακο για τη Γυροειδή αλωπεκία, Olumiant (μπαρισιτινίμπη). Το φάρμακο πήρε έγκριση για το νόσημα αυτό στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2022. Φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία η επανέκφυση των τριχών στο κεφάλι και στα γένια. Η βελτίωση είναι συνεχής. Ο ασθενής θα συνεχίσει την λήψη του φαρμάκου έως ότου επέλθει η πλήρης επανέκφυση όλων των τριχών. Έπειτα, θα συνεχίσουμε με μία δόση συντήρησης και σταδιακά θα διακοπεί η χορήγηση του. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που χορηγήσαμε το συγκεκριμένο φάρμακο και αισθανόμαστε πανευτυχείς που βοηθήσαμε έναν συνάνθρωπό μας» αναφέρει ο Dr. Καραλέξης.

Συνήθης δοσολογία και χρήση

Το olumiant είναι ένα φάρμακο που έχει χορηγηθεί με επιτυχία στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και στην ατοπική δερματίτιδα κι είναι ένα αρκετά δοκιμασμένο, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες φάρμακο. 

Η συνήθης δόση του είναι τα 4 mg ημερησίως και έχει φανεί ότι βελτιώνει το 72% των ασθενών μετά από 2-9 μήνες κανονικής χορήγησης. Στον ασθενή μας βέβαια η βελτίωση ήρθε πριν ακόμα κλείσει τους δύο μήνες χορήγησης, κάτι το οποίο ήταν για μας ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Το φάρμακο είναι ανοσορυθμιστικό και ανοσοκατασταλτικό. Έχει επίσης δοθεί με επιτυχία και σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19. 

Δεν παύει όμως να θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από γιατρό δερματολόγο με ιδιαίτερη εμπειρία στα νοήματα των τριχών”, αναφέρει ο Dr. Καραλέξης. 

Παρενέργειες του Νέου Φαρμάκου 

Πριν ξεκινήσουμε την μπαρισιτινίμπη θα πρέπει να δοθεί ένας εξονυχιστικός έλεγχος που  περιλαμβάνει βιοχημικές εξετάσεις αίματος, mantoux ή quantiferon  και ακτινογραφία θώρακος για να αποκλείσουμε τυχόν ύπαρξη αναπνευστικής νόσου και συγκεκριμένα ιστορικό φυματίωσης. Σε περίπτωση που στις εξετάσεις εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα το φάρμακο απαγορεύεται να συνταγογραφηθεί. 

Ανάμεσα στις πιο συχνές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται η ναυτία, ο πονοκέφαλος, η επανεμφάνιση απλού έρπητα και έρπητα ζωστήρα, οι παθήσεις του αναπνευστικού και το ακμοειδές εξάνθημα. Η εταιρεία Lilly  που προμηθεύει το συγκεκριμένο φάρμακο αναγράφει στο κουτί του φαρμάκου και προειδοποιεί για τυχόν εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων, κακοήθειας, αγγειακών συμβαμάτων και θρόμβωσης των αγγείων. Στον ασθενή μας δεν εμφανίστηκε καμιά απολύτως παρενέργεια και οι εξετάσεις που πραγματοποιήσαμε ένα μήνα μετά την αρχική χορήγηση του φαρμάκου ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Θεραπεία περιστατικών με γυροειδή αλωπεκία

Στην Derma Hair Clinic πρωτοπορούμε καθημερινά φέρνοντας στην κλινική μας όλες τις νέες τεχνικές και μεθόδους, αποσκοπώντας στην επίλυση κάθε προβλήματος των ασθενών μας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας ή να κλείσετε ένα ραντεβού για εξέταση.

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr