Κλείστε Ραντεβού

Παρενέργειες των φαρμάκων για την γυροειδή αλωπεκία

Ποιες είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων που αφορούν την γυροειδή αλωπεκία;

Η Γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τις τρίχες των μαλλιών και εμφανίζεται στο 2% του πληθυσμού. Στις πιο σοβαρές μορφές της η απώλεια των τριχών μπορεί να αφορά όλο το σώμα οπότε μιλάμε για αλωπεκία universalis.

 

Θεραπεία με Αναστολείς JAK

Τα σχετικά καινούργια φάρμακα για τη γυροειδή αλωπεκία που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων του μεταβολικού μονοπατιού JAK έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια για άλλες παθήσεις όπως για την ατοπική δερματίτιδα από τους δερματολόγους και από τους ρευματολόγους για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Baricitinib (Olumiant)

Το πιο γνωστό φάρμακο στη χώρα μας η baricitinib (Olumiant) έχει πάρει έγκριση εδώ και δύο περίπου χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν ενάμιση χρόνο στην χώρα μας και τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά στη γυροειδή αλωπεκία.

Άλλοι Αναστολείς JAK

Άλλοι αποτελεσματικοί αναστολείς JAK είναι τα brepocitinib, deuruxolitinib, ritlecitinib, ruxolitinib και tofacitinib.

Εγκρίσεις και Κυκλοφορία

Με ιδιαίτερη ανυπομονησία περιμένουμε την έγκριση και την κυκλοφορία του φαρμάκου ritlecitinib( εμπορικό όνομα Litfulo) στη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να πάρει έγκριση σε άτομα κάτω των 18 ετών που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία. Άρα θα έχει έγκριση για παιδιατρική χρήση.

 

Παρενέργειες των Φαρμάκων (Αναστολέων JAK)

Αν και τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν πολλά πλεονεκτήματα και έφεραν την επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παρενέργειές τους. Ωστόσο οι παρενέργειες των φαρμάκων που θα αναφερθούν παρακάτω είναι πραγματικά ήπιες και θεωρείται ότι τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή για χορήγηση όταν βέβαια οι ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση από ειδικό δερματολόγο. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την διακοπή του φαρμάκου οι παρενέργειες εξαφανίζονται.

  • Αύξηση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων
  • Αύξηση τρανσαμινασών του ήπατος
  • Λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού
  • Ουρολοίμωξη
  • Ακμή του δέρματος
  • Έρπητας

 

Θρομβοεμβολικά Επεισόδια και Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Ενώ σε κάποιες μελέτες έχουν αναφερθεί προειδοποιήσεις για θρομβοεμβολικά επεισόδια και ειδικά με την baricitinib, είναι ενδιαφέρον και πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες μελέτες που απευθύνονται στην φαρμακευτική αγωγή της γυροειδούς αλωπεκίας αλλά και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σημαντική επίπτωση στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Κακοήθειες και Αναστολείς JAK

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφερθούμε στην εμφάνιση ή όχι κακοηθειών με την λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων. Φαίνεται λοιπόν από πάρα πολλές μελέτες ότι η χρήση των αναστολέων JAK και ειδικά της baricitinib(Olumiant) ότι δεν συσχετίζεται με την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών καρκίνου.

 

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά λοιπόν τα καινούργια αυτά φάρμακα για την γυροειδή αλωπεκία είναι αποτελεσματικά και ασφαλέστατα για μεγάλη και συνεχή χορήγηση όταν χορηγούνται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ενδιαφέρεστε για ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μία 20λεπτή Συμβουλευτική Συνεδρία για Μεταμόσχευση Μαλλιών!

Καλέστε μας