Πυκνότητα των μαλλιών: Τι είναι και γιατί έχει τόση σημασία;

4 Νοεμβρίου, 2020

Πυκνότητα των μαλλιών: Τί είναι και πώς προσδιορίζεται

Το σύνολο των τριχών στο κεφάλι κάθε ανθρώπου κυμαίνεται από 80 έως 120 χιλιάδες. Η πυκνότητα μαλλιών καθορίζεται από το πόσες τρίχες αναπτύσσονται ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής. Στην κορυφή του κεφαλιού είθισται να απαντώνται τα περισσότερα στελέχη, οπότε και θεωρείται ως το πλέον πυκνό σημείο.

Ο ακριβέστερος τρόπος για να προσδιορίσουμε την πυκνότητα των μαλλιών, είναι το φωτοτριχοριζόγραμμα. Πρόκειται για την τεχνική με την οποία η τρίχα αναλύεται μεμονωμένα μέσω ειδικής κάμερας και διαπιστώνεται η φάση της ανάπτυξής της, ενώ διαφαίνεται και η πυκνότητα του τριχωτού. Με αυτόν τον τρόπο το τριχωτό της κεφαλής διαχωρίζεται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής πυκνότητας.

Σίγουρα τα πυκνά μαλλιά είναι ζητούμενο όλων, μπορούμε όμως να αυξήσουμε την πυκνότητά των μαλλιών μας;

Μπορούμε να αυξήσουμε την πυκνότητα των μαλλιών;

Όπως και άλλα χαρακτηριστικά όπως η υφή και το χρώμα, έτσι και η πυκνότητα των μαλλιών καθορίζεται από τα γονίδια μας. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων που έχει ο καθένας μας δεν αλλάζει. Ωστόσο, παρόλο που ο αριθμός παραμένει σταθερός, έρευνες έδειξαν ότι ο όγκος της κάθε τρίχας μπορεί να αυξηθεί μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και πρωτεΐνες.

Όταν η πυκνότητα του τριχωτού έχει υποχωρήσει εμφανώς, η μόνη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας, είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Οι δύο πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών FUT (Follicular unit transplant) και η μεταμόσχευση μαλλιών FUE (Follicular unit extraction).

Και στις δύο περιπτώσεις, τριχοθυλάκια αφαιρούνται από ένα κομμάτι του τριχωτού της κεφαλής και εμφυτεύονται στα σημεία όπου η τριχοφυΐα έχει υποχωρήσει. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι στην FUT ο ιατρός αφαιρεί ολόκληρη λωρίδα δέρματος από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Αντίθετα, στην περίπτωση της FUE, αφαιρούνται τα τριχοθυλάκια ένα προς ένα. Στην πρώτη περίπτωση, στο πίσω μέρος του κεφαλιού σχηματίζεται μία ουλή η οποία και είναι εμφανής σε κοντοκουρεμένα μαλλιά ενώ με τη μέθοδο FUE τα σημάδια δεν είναι ορατά.

Από την αρχαιότητα, η πυκνότητα των μαλλιών ήταν συνώνυμο της δύναμης αλλά και της ομορφιάς. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί μεγάλο κομμάτι της αυτοπεποίθησης σε άνδρες και γυναίκες. Προϊόντα για τοπικές θεραπείες έχουν κατακλύσει την αγορά, υποσχόμενα περισσότερα και πιο πλούσια μαλλιά, ωστόσο η μόνη λύση για τις περιπτώσεις εκτεταμένης αραίωσης, παραμένει η μεταμόσχευση.

Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς μείωση στην πυκνότητα των μαλλιών σας, επισκεφθείτε την Derma Hair Clinic. Σε εμάς, κάθε περιστατικό εξετάζεται διεξοδικά από τον Δρ. Καραλέξη και παρέχονται λύσεις για οποίον προβληματισμό και αν απασχολεί… το κεφάλι σας!

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr