Πως το άγχος επηρεάζει τα μαλλιά μας;

18 Μαρτίου, 2022

Στην κλινική Derma Hair που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Δερματολόγου Δρ. Καραλέξη δίνουμε στα μαλλιά ιδιαίτερη σημασία. Παρακάτω ακολουθεί άρθρο του ιατρού μας.

Τα μαλλιά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ατόμου, αφού διαμορφώνουν την εικόνα του. Για το λόγο αυτό, η έντονη τριχόπτωση προκαλεί συχνά ανησυχία. Η πτώση 100 τριχών ημερησίως θεωρείται φυσιολογική εξαιτίας του κύκλου της ζωής της τρίχας. Αν όμως, ο αριθμός αυτός αυξηθεί σημαντικά, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί κανείς το δερματολόγο και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα.

Αν και η τριχόπτωση έχει συνδυαστεί με το ανδρικό φύλο, πλέον παρατηρείται πολύ συχνά και στις γυναίκες. Η αντιμετώπιση είναι παρόμοια και εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος.

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικούς ή παθολογικούς παράγοντες.

Τα κύρια αίτια της είναι η ανεπάρκεια σιδήρου, οι θυρεοειδοπάθειες, τα επίπεδα των ανδρογόνων, το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές και τα αυτοάνοσα νοσήματα, η κληρονομικότητα, η μη ισορροπημένη διατροφή, η λήψη ισχυρών φαρμάκων ακόμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Πώς το άγχος επηρεάζει τα μαλλιά μας;

Πώς όμως το άγχος επηρεάζει τα μαλλιά μας;

Η ένταση που δημιουργεί το έντονο στρες στον οργανισμό μας, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την υγεία των μαλλιών μας. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι τρίχες ακολουθούν έναν κύκλο ζωής που αποτελείται από τρεις φάσεις την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή.  

Σε περιόδους έντονου στρες, λοιπόν, τα τριχοθυλάκια περνάνε γρηγορότερα στην τελογενή φάση. Επίσης, με το έντονο άγχος εκκρίνονται υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα μαλλιά και να προκαλείται τριχόπτωση. Τέλος, πολλές φορές το άγχος οδηγεί σε αμέλεια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής με αποτέλεσμα τα μαλλιά να ατονούν και να χάνουν τη λαμπερότητα τους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος της τριχόπτωσης, μπορεί να καταπολεμηθεί με την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως, προτείνονται βιταμίνες, τοπικές θεραπείες με φαρμακευτικές ουσίες όπως για παράδειγμα μινοξιδίλη, φιναστερίδη, λατανοπρόστη κτλ ή από του στόματος θεραπεία. Σε προχωρημένες μάλιστα περιπτώσεις όπου οι παραπάνω θεραπείες δεν είναι ικανές να επαναφέρουν την τριχοφυΐα του τριχωτού, προτείνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE. Αποτελεί μία ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία και προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα. Συνιστάται εξίσου και στα δύο φύλα και δεν αφήνει κανένα σημάδι στην περιοχή. Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για τις παθήσεις του τριχωτού και θα κρίνει ποια θεραπεία μπορεί να επαναφέρει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά.

 

Derma Hair Clinic: Τα πάντα για τα μαλλιά! 

Παπαδιαμαντοπούλου 4, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα. 

Τηλ: 210-7232932

Email: info@dermahair.gr

www.karalexis.gr

www.dermahair.gr

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr