Πανάδες Προσώπου

Τι είναι το μέλασμα;

Με τον όρο μέλασμα ή αλλιώς πανάδες εννοούμε τις δερματικές δυσχρωμίες που εντοπίζονται στο δέρμα και κυρίως στις περιοχές του προσώπου. Το άνω χείλος, το μέτωπο, η μύτη και τα ζυγωματικά είναι τα πιο συχνά σημεία στα οποία παρατηρούνται αυτές οι υπερμελαγχρώσεις. Αποτελούν αισθητικό πρόβλημα καθώς οφείλονται στη δυσλειτουργία των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος. Εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες και κυρίως σε όσες έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Αίτια εμφάνισης μελάσματος-πανάδων

Το μέλασμα αποτελεί πάθηση αγνώστου αιτιολογίας. Ωστόσο, μερικοί από τους κυριότερους λόγους που συμβάλλουν στη δημιουργία του είναι:

 • Η χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία
 • Η γενετική προδιάθεση
 • Η λήψη φαρμάκων που αυξάνουν την φωτοευαισθησία (αντισυλληπτικά χάπια, κορτιζόνη)
 • Οι ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη)
 • Η έλλειψη σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης C

Τέλος, σημάδια ακμής, εγκαύματα ή τραυματισμοί που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία μελάσματος.

Τύποι μελάσματος

Το μέλασμα διακρίνεται σε 4 τύπους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του:

 • Επιδερμιδικός: Το μέλασμα εντοπίζεται στις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος με ανοιχτό καφέ χρώμα και σαφή όρια.
 • Μικτός: Οι κηλίδες εντοπίζονται σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Το χρώμα τους είναι σκούρο καφέ και το σχήμα τους δεν είναι τόσο σαφές.
 • Δερματικός: Σε αυτόν τον τύπο το μέλασμα είναι πιο βαθύ με ακαθόριστο σχήμα και πολύ σκούρο χρώμα.
 • Ακαθόριστος: Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Τρόποι αντιμετώπισης μελάσματος-πανάδων

Ο κατάλληλος ιατρός για την διάγνωση των πανάδων είναι ο δερματολόγος. Η αντιμετώπιση τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως:

 • Χημικά πήλινγκ: Η αντιμετώπιση των πανάδων με πήλινγκ τριχλωρικού οξέος (TCA) είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς ο ιατρός μπορεί να επιλέξει τον βαθμό της απολέπισης ανάλογα με την συγκέντρωση που θα χρησιμοποιήσει. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τύπο του μελάσματος και την έκταση του προβλήματος. Στο διάστημα μιας εβδομάδας παρατηρείται ένα ήπιο ξεφλούδισμα αφήνοντας την περιοχή καθαρή και λαμπερή. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από το δερματολόγο.
 • Pico Laser: Οι πανάδες μπορούν να καταπολεμηθούν με τη χρήση του Pico laser. Εξαιτίας της τεχνολογίας picosecond στοχεύει πάνω στη μελανίνη αφήνοντας τους υποκείμενους ιστούς του δέρματος ανεπηρέαστους. Αποτελεί μία γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος.
 • Φωτοανάπλαση με Laser: To Laser Nordly’s by Ellipse διαθέτει ειδική κεφαλή φωτοανάπλασης που διώχνει οριστικά τα ανεπιθύμητα σημάδια της φωτογήρανσησς σε λίγες μόλις συνεδρίες. Αποτελεί επανάσταση στο πρόβλημα των πανάδων διεγείροντας τους ινοβλάστες του δέρματος με αποτέλεσμα τηn παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου. Έτσι, αφήνει την επιδερμίδα λεία και λαμπερή.
 • Λευκαντική κρέμα: Πολλές φορές γίνεται συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών με χρήση τοπικών λευκαντικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση ο δερματολόγος είναι ο ειδικός που θα προτείνει την πιο αποτελεσματική μέθοδο για κάθε ασθενή.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το CO2 Laser δεν ενδείκνυται για την αφαίρεση των πανάδων, καθώς προκαλεί θερμική βλάβη στο δέρμα και υπάρχει περίπτωση επιδείνωσης του προβλήματος.

Πρόληψη

Ακόμα και μετά την αντιμετώπιση των πανάδων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επανεμφάνισης τους. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και η αποφυγή χρήσης καλλυντικών που περιέχουν συστατικά που ευνοούν την φωτοευαισθησία. Επίσης, προτείνεται η συστηματική χρήση αντηλιακής κρέμας όλο το χρόνο και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα κάνοντας πιο σκούρα τα σημάδια.

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας