Πανάδες Προσώπου

Τι είναι το μέλασμα;

Με τον όρο μέλασμα ή αλλιώς πανάδες εννοούμε τις δερματικές δυσχρωμίες που εντοπίζονται στο δέρμα και κυρίως στις περιοχές του προσώπου. Το άνω χείλος, το μέτωπο, η μύτη και τα ζυγωματικά είναι τα πιο συχνά σημεία στα οποία παρατηρούνται αυτές οι υπερμελαγχρώσεις. Αποτελούν αισθητικό πρόβλημα καθώς οφείλονται στη δυσλειτουργία των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος. Εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες και κυρίως σε όσες έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Αίτια εμφάνισης μελάσματος-πανάδων

Το μέλασμα αποτελεί πάθηση αγνώστου αιτιολογίας. Ωστόσο, μερικοί από τους κυριότερους λόγους που συμβάλλουν στη δημιουργία του είναι:

Τέλος, σημάδια ακμής, εγκαύματα ή τραυματισμοί που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία μελάσματος.

Πανάδες Προσώπου

Τύποι μελάσματος

Το μέλασμα διακρίνεται σε 4 τύπους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του:

Τρόποι αντιμετώπισης μελάσματος-πανάδων

Ο κατάλληλος ιατρός για την διάγνωση των πανάδων είναι ο δερματολόγος. Η αντιμετώπιση τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως:

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το CO2 Laser δεν ενδείκνυται για την αφαίρεση των πανάδων, καθώς προκαλεί θερμική βλάβη στο δέρμα και υπάρχει περίπτωση επιδείνωσης του προβλήματος.

Πρόληψη

Ακόμα και μετά την αντιμετώπιση των πανάδων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επανεμφάνισης τους. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και η αποφυγή χρήσης καλλυντικών που περιέχουν συστατικά που ευνοούν την φωτοευαισθησία. Επίσης, προτείνεται η συστηματική χρήση αντηλιακής κρέμας όλο το χρόνο και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα κάνοντας πιο σκούρα τα σημάδια.

Fill in the following form

and we will contact you as soon as possible

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top