Τριχόπτωση

  • Τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Κάθε άνθρωπος έχει συνολικά γύρω στις 150.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής του από τις οποίες κάποιες ‘’πέφτουν’’ και αναπτύσσονται νέες ξανά. Το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως οι τρίχες έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής και περνούν από τρεις διαφορετικές φάσεις(αναγενής, καταγενής και τελογενής φάση). Τριχόπτωση ονομάζουμε την υπερβολική απώλεια των μαλλιών όταν δηλαδή οι τρίχες που χάνονται καθημερινά ξεπερνούν τις 100 και δεν αντικαθίστανται από νέες. Η έντονη τριχόπτωση μπορεί να είναι σταδιακή και να μη γίνει άμεσα αντιληπτή, ωστόσο μπορεί να είναι και ξαφνική αφού η απώλεια των μαλλιών σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Ο κύκλος της ζωής των τριχοθυλακίων περιλαμβάνει τρεις φάσεις και θα πρέπει να σημειωθεί πως κάθε θύλακας βρίσκεται στη δική του φάση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός
πως κάθε τρίχα αναπτύσσεται διαφορετικά ώστε να υπάρχει μία συνεχής ανάπτυξη και ανανέωση των τριχών του τριχωτού της κεφαλής. Σε περίπτωση που όλοι οι θύλακες βρίσκονταν στην ίδια φάση ταυτόχρονα θα γινόταν ταυτόχρονη πτώση και αντίστοιχα ανάπτυξη των τριχών, πράγμα που δεν θα είχε καθόλου θετικά αποτελέσματα. 

Αναγενής: Τη σημαντικότερη φάση των τριχών αποτελεί το αναγενές στάδιο κατά το οποίο οι τρίχες αναπτύσσονται. Η διάρκεια του είναι 2-6 έτη.

Καταγενής: Στο στάδιο αυτό η τρίχα εξασθενεί και προετοιμάζεται για την πτώση της. Η φάση αυτή διαρκεί 2 περίπου εβδομάδες.
Τελογενής
: Η τελογενής φάση αποτελεί την τελική φάση του κύκλου της ζωής μιας τρίχας. Διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και στη συνέχεια η τρίχα αντικαθίσταται από μία νέα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τριχών βρίσκεται στο αναγενές στάδιο και ένα μικρό μόνο στο τελογενές. Σε περιπτώσεις όμως έντονης τριχόπτωσης και αραίωσης των μαλλιών παρατηρείται αύξηση των θυλάκων που βρίσκονται στο τρίτο και τελευταίο στάδιο.

Που οφείλεται η Τριχόπτωση

Το 90% περίπου των περιπτώσεων με πρόβλημα απώλειας μαλλιών οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία. Οι τρίχες δηλαδή σταδιακά λεπταίνουν και στη συνέχεια πέφτουν. Ωστόσο άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι φυσιολογικοί ή παθολογικοί.

Ποια άτομα εμφανίζουν τριχόπτωση;

Αν και η τριχόπτωση έχει συνδυαστεί με το ανδρικό φύλο κατά κύριο λόγο, τα τελευταία
χρόνια παρατηρείται αραίωση των μαλλιών και στις γυναίκες. Όλο και περισσότερα άτομα
αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μαλλιά τους από νεαρές μάλιστα ηλικίες.

Στους άνδρες
: Υποχωρεί το μπροστινό σημείο των μαλλιών και με το πέρασμα του χρόνου
συμβαίνει το ίδιο και στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής.
Στις γυναίκες
: Δεν υποχωρεί το hairline, ωστόσο παρατηρείται μία γενική αραίωση σε όλο
πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Η αραίωση των μαλλιών έχει ψυχολογικό αντίκτυπο σε κάθε άτομο καθώς τα μαλλιά
αποτελούν ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό της εμφάνισης μας. Μία έντονη τριχόπτωση
μπορεί να αντιμετωπιστεί αν το αίτιο που την προκαλεί διαγνωστεί άμεσα. Ο κατάλληλος
ιατρός για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής είναι ο δερματολόγος.

Παρόμοια θέματα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν...

Αίτια Τριχόπτωσης

Θεραπεία Τριχόπτωσης

Fill in the following form

and we will contact you as soon as possible

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top