Τριχόπτωση

 • Τριχόπτωση

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Τριχόπτωση

Κάθε άνθρωπος έχει συνολικά γύρω στις 150.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής του από τις οποίες κάποιες ‘’πέφτουν’’ και αναπτύσσονται νέες ξανά. 

Το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως οι τρίχες έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής και περνούν από τρεις διαφορετικές φάσεις(αναγενής, καταγενής και τελογενής φάση). 

Τριχόπτωση ονομάζουμε την υπερβολική απώλεια των μαλλιών όταν δηλαδή οι τρίχες που χάνονται καθημερινά ξεπερνούν τις 100 και δεν αντικαθίστανται από νέες. 

Η έντονη τριχόπτωση μπορεί να είναι σταδιακή και να μη γίνει άμεσα αντιληπτή, ωστόσο μπορεί να είναι και ξαφνική αφού η απώλεια των μαλλιών σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. 

Ο κύκλος της ζωής των τριχοθυλακίων περιλαμβάνει τρεις φάσεις και θα πρέπει να σημειωθεί πως κάθε θύλακας βρίσκεται στη δική του φάση. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κάθε τρίχα αναπτύσσεται διαφορετικά ώστε να υπάρχει μία συνεχής ανάπτυξη και ανανέωση των τριχών του τριχωτού της κεφαλής. Σε περίπτωση που όλοι οι θύλακες βρίσκονταν στην ίδια φάση ταυτόχρονα θα γινόταν ταυτόχρονη πτώση και αντίστοιχα ανάπτυξη των τριχών, πράγμα που δεν θα είχε καθόλου θετικά αποτελέσματα. 

Αναγενής: Τη σημαντικότερη φάση των τριχών αποτελεί το αναγενές στάδιο κατά το οποίο οι τρίχες αναπτύσσονται. Η διάρκεια του είναι 2-6 έτη.

Καταγενής: Στο στάδιο αυτό η τρίχα εξασθενεί και προετοιμάζεται για την πτώση της. Η φάση αυτή διαρκεί 2 περίπου εβδομάδες.
Τελογενής
: Η τελογενής φάση αποτελεί την τελική φάση του κύκλου της ζωής μιας τρίχας. Διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και στη συνέχεια η τρίχα αντικαθίσταται από μία νέα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τριχών βρίσκεται στο αναγενές στάδιο και ένα μικρό μόνο στο τελογενές. Σε περιπτώσεις όμως έντονης τριχόπτωσης και αραίωσης των μαλλιών παρατηρείται αύξηση των θυλάκων που βρίσκονται στο τρίτο και τελευταίο στάδιο.

Που οφείλεται η Τριχόπτωση

Το 90% περίπου των περιπτώσεων με πρόβλημα απώλειας μαλλιών οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία. Οι τρίχες δηλαδή σταδιακά λεπταίνουν και στη συνέχεια πέφτουν. Ωστόσο άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι φυσιολογικοί ή παθολογικοί.

Ποια άτομα εμφανίζουν τριχόπτωση;

Αν και η τριχόπτωση έχει συνδυαστεί με το ανδρικό φύλο κατά κύριο λόγο, τα τελευταία
χρόνια παρατηρείται αραίωση των μαλλιών και στις γυναίκες. Όλο και περισσότερα άτομα
αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μαλλιά τους από νεαρές μάλιστα ηλικίες.

Στους άνδρες
: Υποχωρεί το μπροστινό σημείο των μαλλιών και με το πέρασμα του χρόνου
συμβαίνει το ίδιο και στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής.


Στις γυναίκες: Δεν υποχωρεί το hairline, ωστόσο παρατηρείται μία γενική αραίωση σε όλο
πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Η αραίωση των μαλλιών έχει ψυχολογικό αντίκτυπο σε κάθε άτομο καθώς τα μαλλιά
αποτελούν ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό της εμφάνισης μας. Μία έντονη τριχόπτωση
μπορεί να αντιμετωπιστεί αν το αίτιο που την προκαλεί διαγνωστεί άμεσα. Ο κατάλληλος
ιατρός για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής είναι ο δερματολόγος.

Αίτια Τριχόπτωσης

Τα μαλλιά μας είναι η δύναμη μας, καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο της εμφάνισης μας. Η απώλεια κάποιων τριχών είναι απολύτως φυσιολογική, αλλά σε περιπτώσεις όπου ο αριθμός αυτών υπερβαίνει τις 100 καθημερινά θα πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως τα αίτια της τριχόπτωσης.

Τα κυριότερα Αίτια της Τριχόπτωσης

Ο κύκλος της ζωής των τριχών μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Οι
κυριότεροι από αυτούς είναι :

 • Το στρες
 • Η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα
 • Δυσλειτουργίες θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός)
 • Τα επίπεδα των ανδρογόνων
 • Η μη ισορροπημένη διατροφή
 • Τα γονίδια
 • Οι ορμονικές αλλαγές
 • Η ηλικία
 • Τα αυτοάνοσα νοσήματα
 • Διάφορα φάρμακα
 • Η υπερέκθεση στον ήλιο
 • Οι τραυματισμοί και τα εγκαύματα

Συγκεκριμένα, το άγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των μαλλιών μας. Πολλές περιπτώσεις έντονης τριχόπτωσης είναι αγνώστου αιτιολογίας και σχετίζονται με το έντονο στρες.
  
Η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, οι θυρεοειδοπάθειες και τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων είναι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια των τριχών.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε διατροφή. Η μη ισορροπημένη διατροφή και οι εξαντλητικές δίαιτες εξουθενώνουν τον οργανισμό και μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τα μαλλιά.

Άτομα με κληρονομικότητα τριχόπτωσης στην οικογένεια είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής κάποια στιγμή της ζωής τους.

 Η ηλικία είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια της τριχόπτωσης και στα δύο φύλα, διότι καθώς μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανάπτυξης και η πυκνότητα της τρίχας μειώνεται.

 Άλλα αίτια που ενδεχομένως οδηγούν σε τριχόπτωση είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι για παράδειγμα ο λειχήνας, ο δεματικός λύκος και η γυροειδής αλωπεκία καθώς επηρεάζουν την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής και αυτομάτως επηρεάζονται και οι θύλακες των τριχών. 

Άλλοι παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση είναι οι φαρμακευτικές αγωγές που περιέχουν αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, αντιπηκτικά και αντιφλεγμονώδη χάπια και η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α.
Τέλος, οι χημειοθεραπείες και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελούν αίτια της τριχόπτωσης. 

Αν και η αποφυγή των παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για την απώλεια των μαλλιών μπορεί να μειώσει αισθητά το πρόβλημα, σε περίπτωση έντονης τριχόπτωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο δερματολόγο ώστε να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή για την περίπτωση σας.

 

Στη Derma Hair Clinic, ο υπεύθυνος Δερματολόγος- Δερματοχειρουργός Δρ. Απόστολος Καραλέξης και το εξειδικευμένο προσωπικό του, προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ουσιαστική βοήθεια στη θεραπεία της τριχόπτωσης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο 2107232932 , για να ενημερωθείτε πλήρως και να κλείσετε το ραντεβού σας.

 

Θεραπεία Τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα συχνό θέμα που κατατρύχει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες αφού η έντονη απώλεια των μαλλιών επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία τους. Η άμεση αντιμετώπιση της είναι πολύ σημαντική καθώς σε προχωρημένο στάδιο τα αποτελέσματα της απώλειας των μαλλιών μπορεί να είναι μόνιμα.

Η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης αποτελεί πρόκληση για τον δερματολόγο καθώς χρειάζεται λεπτομερή διερεύνηση ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια που την προκαλούν.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γιατρός είναι να εξετάσει το ιστορικό του ασθενή, να εκτελέσει τριχοριζόγραμμα ή τριχοσκόπηση και να αξιολογήσει σωστά το πρόβλημα ώστε να προτείνει την πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Άλλωστε, η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της Τριχόπτωσης

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Ο δερματολόγος
είναι ο κατάλληλος ιατρός που θα εκτιμήσει την περίπτωση και θα προτείνει την πιο
αποτελεσματική μέθοδο ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα του
προβλήματος.

 • Τριχοριζόγραμμα ή τριχοσκόπηση: Με το τριχοριζόγραμμα και την τριχοσκόπηση ο ιατρός έχει καλύτερη εικόνα του προβλήματος και είναι σε
  θέση να ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που χρειάζεται κάθε ασθενής. Ειδικότερα, γίνεται εκτίμηση των τριχοθυλακίων και το ποσοστό των αναγενών τριχών, αφού δερματοσκοπούνται οι τρίχες με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος. Εκτιμάται ο αριθμός των τριχοθυλακίων, το πάχος τους και γενικότερα η κατάσταση τους. Η επανάληψη μιας τριχοσκόπησης μετά από μερικούς μήνες δείχνει την πορεία των τριχών σε σχέση με την πρώτη και με τον τρόπο αυτό μπορεί να κριθεί και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας
  που ακολουθεί ο ασθενής. Επιπλέον, μπορεί να γίνει διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής.
 • Εξετάσεις αίματος: Για να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση είναι σημαντικό να εξεταστούν τα επίπεδα του σιδήρου, της φεριτίνης, του ψευδαργύρου καθώς και η θυρεοειδική λειτουργία καθώς η ρύθμιση τους μπορεί να δώσει την λύση στο πρόβλημα.
 • Τοπικές αγωγές: Προτείνονται τοπικές αγωγές με φαρμακευτικές ουσίες που αναστέλλουν την 5α-αναγωγάση όπως είναι η φιναστερίδη. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η μινοξιδίλη. Η φιναστερίδη χορηγείται είτε σε λοσιόν είτε σε κάψουλα και δρα ενάντια στην μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Η μινοξιδίλη αναγεννά τα μαλλιά και εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής σε μορφή λοσιόν μόνη της ή σε συνδυασμό με φιναστερίδη ή άλλες ουσίες. Αν και οι θεραπείες αυτές έχουν εκπληκτικά
  αποτελέσματα από τους πρώτους κιόλας μήνες, η διακοπή τους μπορεί να επαναφέρει την τριχόπτωση. Για τον λόγο αυτό απαιτείται παρακολούθηση από τον γιατρό στην αρχή πιο τακτικά και αργότερα σε πιο αραιά διαστήματα.
 • Συστηματικές αγωγές από το στόμα:
   Χορήγηση ταμπλετών όπως

  • Φιναστερίδης
  • Ντουταστερίδης
  • Βιταμινών, Ιχνοστοιχείων
  • Ορμονικών σκευασμάτων σε γυναίκες
 • Θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma): Το PRP ενισχύει το θύλακα της τρίχας και δρα ενάντια της τριχόπτωσης. Επιτυγχάνεται με την λήψη μικρής ποσότητας αίματος με αιμοληψία ποσότητας10 ml. Κατόπιν γίνεται φυγοκέντρηση και διαχωρισμός των αιμοπεταλίων και του πλάσματος. Προσφέρει καλύτερη αιμάτωση στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής και τονώνει τις τρίχες με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο ζωντανές. Αυτό οφείλεται στο πλάσμα, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Πολλές φορές μάλιστα το PRP χρησιμοποιείται συνδυαστικά μαζί με άλλες αγωγές όπως με τη μεταμόσχευση μαλλιών ή προληπτικά εμποδίζοντας την περαιτέρω απώλεια των μαλλιών. Χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας κάθε μήνα αρχικά και στη συνέχεια ανά μεγαλύτερα διαστήματα για συντήρηση. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και την πρόοδο της θεραπείας.
 • Βλαστοκύτταρα: Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι μία καινοτόμος μέθοδος που μειώνει δραματικά την τριχόπτωση. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία δύσκολων και επίμονων νόσων του τριχωτού όπως της γυροειδούς αλωπεκίας, του θυλακικού λειχήνα και του δερματικού λύκου. Έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και στην ανδρογενετική αλωπεκία. Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας συλλέγονται λιποκύτταρα από ένα σημείο του σώματος που υπάρχει περίσσεια λίπους. Κατόπιν γίνεται διαχωρισμός με ειδική τεχνική και έτσι διαχωρίζονται τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση των βλαστικών κυττάρων στις περιοχές όπου υπάρχει αραίωση. Όλα αυτά γίνονται εδώ και χρόνια με απόλυτη επιτυχία στο κέντρο μας Derma Hair Clinic.
 • Γενετικό Τεστ DNA: Το DNA Test αποτελεί ένα τεστ τελευταίας τεχνολογίας. Αναλύει 48 γενετικές παραλλαγές σε 13 γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση και ανάμεσα στις περίπου 50 φαρμακευτικές ουσίες που υπάρχουν για τα μαλλιά, εντοπίζει τις πιο αποτελεσματικές για κάθε άτομο, δηλαδή τις ουσίες στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα. Έτσι, η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και στοχευμένη και ο ασθενής δεν πειραματίζεται ώσπου να βρει την κατάλληλη αγωγή για την περίπτωση του. Είναι μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία και γίνεται μία μόνο φορά. Τέλος, η αποτελεσματικότητα του αγγίζει το 99,9%.
 • Low Level Laser Treatment: Με τη χρήση Laser αυξάνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι, 
  μειώνεται η τριχόπτωση και οι τρίχες αναζωογονούνται. Αποτελεί μία ανώδυνη μέθοδο χωρίς παρενέργειες και ενδείκνυται τόσο στο ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο.

Στις περιπτώσεις όπου η αραίωση είναι μόνιμη και οι παραπάνω θεραπείες δεν αποδίδουν, εφαρμόζεται μεταμόσχευση μαλλιών. Ειδικότερα, με την πλέον διαδεδομένη μέθοδο Power FUE γίνεται μεταφορά των υγιών τριχών στις περιοχές που πάσχουν από αραίωση και η πυκνότητα των μαλλιών επανέρχεται σημαντικά. Η διαδικασία είναι ανώδυνη αφού γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας και δεν αφήνει σημάδια. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του συνήθειες και το σημαντικότερο από όλα είναι πως το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και πολύ φυσικό. Ο Δρ. Καραλέξης ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με τις θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής και εξειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Η συνεχής εκπαίδευση του σε συνδυασμό με την εμπειρία του τον καθιστούν πρώτο στον τομέα του. Μη διστάσετε να τον εμπιστευτείτε!

Θεραπεία με λέιζερ για τριχόπτωση

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο συχνή αιτία της τριχόπτωσης και απασχολεί εξίσου και τα δύο φύλα. Η αντιμετώπιση της ποικίλει ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και συνήθως περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα, βιταμίνες και μεσοθεραπείες. Ωστόσο, μία καινοτόμος μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η χρήση laser LLLT (Low Level Laser Therapy). Η συγκεκριμένη αγωγή είναι εγκεκριμένη από τον FDA (Υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α.) και δεν έχει παρενέργειες.

Τι προσφέρει η θεραπεία με τα Λέιζερ στην τριχόπτωση και στην αλωπεκία

Πως δρουν τα Λέιζερ στα μαλλιά;

Η Low Level Laser Therapy έχει διπλή δράση. Αρχικά, διεγείρει ενεργειακά τα κύτταρα των τριχοθυλακίων και αυξάνει την τοπική αιμάτωση της περιοχής. Επιβραδύνει το ρυθμό της τριχόπτωσης και ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά, βοηθάει στην επανέκφυση των τριχών και διευρύνει τον κύκλο της ζωής της τρίχας.

Σε ποια άτομα μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος;

Εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες με πρόβλημα ανδρογενετικής αλωπεκίας, ενώ βοηθά σημαντικά στη θεραπεία παθήσεων των μαλλιών όπως ο θυλακικός λειχήνας. Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για τη χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Η θεραπεία με laser χαμηλής συχνότητας αποτελεί μία μη επεμβατική και ανώδυνη διαδικασία κατά της τριχόπτωσης, αφού χαρίζει ενδυνάμωση και πυκνότητα στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς καμία παρενέργεια στον οργανισμό του ασθενή. Είναι ασφαλής και δεν έχει υπεριώδη ακτινοβολία.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Τόσο ο αριθμός των συνεδριών όσο και η διάρκεια κάθε συνεδρίας εξαρτώνται από το μέγεθος του προβλήματος. Η κάθε συνεδρία διαρκεί κατά μέσο όρο 15-30 λεπτά.
Χρησιμοποιούνται 2-3 φορές την εβδομάδα ή καθημερινά
Το πλεονέκτημα της θεραπείας με laser είναι το γεγονός ότι μπορεί να εφαρμοστεί είτε στο ιατρείο, είτε στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται παρακολούθηση από το δερματολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να γίνεται εκτίμηση της προόδου της θεραπείας.

Μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα μαζί με άλλες θεραπείες;

Αν και η χρήση του laser είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και αυξάνει τον όγκο των μαλλιών, ο συνδυασμός της με τοπική θεραπεία (μινοξιδίλη, φιναστερίδη κτλ) και PRP(Platelet Rich Plasma) έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Dr. Απόστολος Καραλέξης

Τριχόπτωση

Δερματολόγος εξειδικευμένος στις ΗΠΑ.

Με εμπειρία άνω των 20 ετών και με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ ο Δερματοχειρουργός Dr. Καραλέξης θεωρείται ο πλέον ειδικός στην Ελλάδα.

Ιατρείο: Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας, (Μέγαρο Μουσικής), 11528, Αθήνα, Ελλάδα

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή:
11:00-21:00

Συμπληρώστε την Παρακάτω Φόρμα Ενδιαφέροντος για να σας καλέσει ο Ιατρός:

Τα Βραβεία μας

Service Award 2021

Η 𝐃𝐞𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐢𝐫 𝐂𝐥𝐢𝐧𝐢𝐜 με επικεφαλής ιατρό τον Dr. Καραλέξη βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό WhatClinic για την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών της και την εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών της για 5η συνεχόμενη χρονιά (2017-2021) 

φωτογραφία-2

Βράβευση από Medical Beauty Awards

Η Derma Hair Clinic, βραβεύτηκε από τα Medical Beauty Awards 2020 ως η κορυφαία κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών.
H ομάδα της Derma Hair Clinic, με επικεφαλής τον Δρ. Απόστολο Καραλέξη παρέχει τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες μεταμόσχευσης μαλλιών. 

Χρυσό βραβείο ιατρικής αναγνωρισιμότητας για το 2020

Βραβεύτηκε ο δερματολόγος / δερματοχειρουργός Dr. Καραλέξης Απόστολος με το χρυσό βραβείο στα Medical Recognition Awards 2020.

badge-kar-1

Χρυσό βραβείο ιατρικής αναγνωσιμότητας για το 2022

Βραβεύτηκε ο δερματολόγος / δερματοχειρουργός Dr. Καραλέξης Απόστολος με το χρυσό βραβείο στα Medical Recognition Awards 2022

vraveio
Previous
Next
Scroll to Top