Αλωπεκία

Ανδρογενετική Αλωπεκία σε Άνδες και Γυναίκες

Ως ανδρογενετική αλωπεκία ονομάζουμε τη νόσο που ευθύνεται για την αραίωση και την απώλεια των μαλλιών (της τριχόπτωσης), τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Στο κάθε φύλο η εμφάνιση της έχει διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι οι ίδιες και στα δύο φύλα αφού τα άτομα μαζί με τα μαλλιά τους  χάνουν συχνά και την αυτοπεποίθηση τους.

Κλινική Εικόνα

Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια και υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή της. Υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα αλωπεκίας και κάθε άτομο εμφανίζει αραίωση σε διαφορετικά σημεία. Τα πιο συνηθισμένα είναι το μπροστινό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής (Hair line) και οι κροταφικές χώρες, ενώ σπάνια θα παρατηρηθεί αραίωση στο κεντρικό τμήμα. Αντιθέτως, η αλωπεκία που επηρεάζει τις γυναίκες εμφανίζεται σε όλο το κεντρικό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να ξεκινήσει μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Θεραπεία

Τα πρώτα πράγματα που εξετάζουμε στην έντονη αραίωση είναι τα επίπεδα του σιδήρου και η θυρεοειδική λειτουργία. Για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας  χρησιμοποιούνται φάρμακα που αναστέλλουν την 5α-αναγωγάση δηλαδή το ένζυμο που συμμετέχει στην μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Η φιναστερίδη οδηγεί σε αύξηση των τριχών και τα αποτελέσματα της είναι πιο ενθαρρυντικά με την πάροδο του χρόνου. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο μπορεί κανείς να κρίνει εάν η χορήγηση της είναι αποτελεσματική και μέσα στο διάστημα 1-2 ετών η εικόνα του προβλήματος έχει αλλάξει σημαντικά. Η διακοπή της όμως επαναφέρει την εικόνα του προβλήματος στα αρχικά του επίπεδα. Η  χορήγηση όμως του συγκεκριμένου φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο δερματολόγο έτσι ώστε να αξιολογείται η βελτίωση και οι τυχόν παρενέργειες.

Ένα δεύτερο τρόπο καταπολέμησης της αλωπεκίας αποτελεί η τοπική χρήση μινοξιδίλης, η οποία παρατείνει την αναγενή φάση του κύκλου της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της διακρίνεται μετά από 8 εβδομάδες εφαρμογής της, ενώ στο διάστημα του ενός έτους η αποκατάσταση των τριχών είναι πλέον μεγάλη. Όπως και στην περίπτωση της φιναστερίδης, η διακοπή της μινοξιδίλης επαναφέρει σταδιακά το πρόβλημα. Ιδανική θεραπεία αποτελεί ο συνδυασμός τοπικής χρήσης φαρμάκων(φαρμακευτική αγωγή) και θεραπειών όπως μεσοθεραπεία μαλλιών κτλ. Ένα απλό γενετικό τεστ για την τριχόπτωση δείχνει ποιες ουσίες είναι περισσότερο αποτελεσματικές για τον κάθε ασθενή σύμφωνα με το γενετικό του προφίλ. Έτσι η θεραπεία είναι στοχευμένη και τα αποτελέσματα σίγουρα.

Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης της αλωπεκίας (φαλάκρας) όταν έχει φτάσει σε προχωρημένα στάδια αποτελεί, για τους άνδρες και τις γυναίκες, η μεταμόσχευση μαλλιών.

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία ανήκει στις παθήσεις μαλλιών και είναι μία νόσος που οδηγεί σε απώλεια των τριχών εξαιτίας της φλεγμονής που δημιουργείται στο θύλακα. Η εμφάνιση της αγγίζει μόλις το 2% του πληθυσμού. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ παρατηρείται πολύ συχνά και στα παιδιά. Αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα με κύριο χαρακτηριστικό του τις μικρές αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτός ο τύπος της νόσου μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή, ακόμα και περιοχές του σώματος.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας;

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας είναι:

  • Το έντονο στρες
  • Οι ορμονικές διαταραχές
  • Η γενετική προδιάθεση
  • Φλεγμονές
  • Λοιμώξεις
  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Μικροτραυματισμοί της περιοχής

Ποια είναι τα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η ένταση της τριχόπτωσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο και κάνει την εμφάνιση της απροειδοποίητα. Μπορεί να δημιουργήσει μικρά στρογγυλά κενά στα μαλλιά ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος και να οδηγήσει ακόμα και σε εκτεταμένη ή ολική απώλεια των μαλλιών. Είναι μη ουλωτική και συνήθως δεν συνοδεύεται από κάποιο σύμπτωμα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου πριν την πτώση των τριχών. Ένα βασικό χαρακτηριστικό για τη διάγνωση της νόσου είναι το σχήμα θαυμαστικού που έχουν οι τρίχες καθώς και τα μαύρα στίγματα.

Ψυχολογικές επιπτώσεις της γυροειδούς αλωπεκίας

Η πάθηση αυτή σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει έχει φανεί ότι επηρεάζει εμφανέστατα την ποιότητα ζωής των ασθενών γιατί συνδυάζεται με περισσότερο άγχος και καταθλιπτική διάθεση. Μάλιστα σε μια μελέτη έχει αποδειχθεί ότι ο επηρεασμός της ποιότητας ζωής των ασθενών είναι παρόμοιος με αυτόν που υφίστανται οι ασθενείς σε άλλες χρόνιες παθήσεις του δέρματος όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. 

Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα και την κοινωνική ζωή των ασθενών γιατί συχνά αυτοί που πάσχουν από το νόσημα αυτό αισθάνονται ότι έχουν απορριφθεί από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Επιπρόσθετα μπορεί να επηρεαστεί η διανοητική τους κατάσταση ενώ μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές όπως αγχώδεις εκδηλώσεις, αγοραφοβία και σκέψεις αυτοκτονίας. 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η κατάθλιψη και το άγχος δεν συσχετίζεται με την βαρύτητα της νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και αυτοί που εμφανίζουν ήπιες εκδηλώσεις γυροειδούς αλωπεκίας.

Επομένως οι ασθενείς που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία οποιουδήποτε βαθμού σοβαρότητας, θα πρέπει να βρίσκουν ψυχολογική υποστήριξη τόσο από τον ειδικό δερματολόγο ο οποίος θα τους παρακολουθεί όσο και από ειδικό ψυχίατρο ή ψυχολόγο που θα μπορέσει να τους υποστηρίξει με ψυχοθεραπεία ή με φαρμακευτική αγωγή. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανάλογη υποστήριξη θα πρέπει να γίνει και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της γυροειδούς αλωπεκίας

Η εξέλιξη της γυροειδούς αλωπεκίας είναι απρόβλεπτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο επανέκφυσης των τριχών χωρίς κάποια θεραπεία μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών. Ωστόσο, η θεραπευτική παρέμβαση θεωρείται άκρως απαραίτητη όταν το πρόβλημα έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στον ασθενή. Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Θεραπεία με Κορτικοστεροειδή ( διηθήσεις ή τοπική χρήση κορτιζόνης)
  • Τοπική χρήση μινοξιδίλης
  • Συστηματική χορήγηση κυκλοσπορίνης
  • Ανθραλίνη
  • Ομοιοπαθητική θεραπεία
  • Ψυχολογική υποστήριξη
  • Φωτοδυναμική θεραπεία
  • Laser LLLT
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια PRP (Platelet Rich Plasma)
  • Fractional Erbium Laser
  • Ανοσοθεραπεία με Diphencyprone, DPCP( με αρχική ευαισθητοποίηση με διάλυμα 2% DPCP)

Νεότερες θεραπείες γυροειδούς αλωπεκίας

Το Olumiant (Baricitinib- Μπαρισιτινίμπη) είναι ένα φάρμακο που χορηγείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.  Πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής FDA για τη χορήγηση του στην γυροειδή αλωπεκίαΟ τρόπος δράσης του είναι ότι αναστέλλει εκλεκτικά την δράση των κινασών Jak που είναι ουσιαστικά ένζυμα που συμμετέχουν στην μεταγωγή των ενδοκυτταρικών σημάτων από τους υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας.
 
Έτσι, λοιπόν, αναστέλλεται η μετάδοση της φλεγμονής.  Επειδή η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και έχει να κάνει με παράγοντες της φλεγμονής όπως είναι τα Τ λεμφοκύτταρα που ανευρίσκονται στις περιοχές που εκδηλώνεται κλινικά η νόσος, το Olumiant δείχνει να βοηθά σε μεγάλο βαθμό. Η δοσολογία του συνήθως είναι τέσσερα μιλιγκράμ ημερησίως. Φαίνεται λοιπόν ότι βελτιώνει κλινικά το 72,4% των ασθενών στους οποίους έχει χορηγηθεί και η μέση διάρκεια εμφάνισης της βελτίωσης ότι είναι περίπου μετά από 2,2-9 μήνες συνεχούς χορήγησης.  
 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου είναι σχετικά σπάνιες και οι πιο συνήθεις είναι οι  λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος. Το φάρμακο δεν παύει να είναι ανοσορρυθμιστικό και ανοσοκατασταλτικό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από ειδικό γιατρό με εμπειρία. 

Συχνές ερωτήσεις

Είναι η γυροειδής αλωπεκία μεταδοτικό νόσημα; 

Σε καμία περίπτωση. Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού

Μπορεί να εκδηλωθεί σαν έντονη τριχόπτωση;

Όχι! Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως αιφνίδια με την εμφάνιση αποψιλωτικών πλακών σε διάφορα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα γένια, τα φρύδια, ή ακόμα και τα διάφορα έντριχα σημεία του σώματος. Σπάνια μπορούν να εξαφανιστούν όλες οι τρίχες από το σώμα και τότε μιλάμε για αλωπεκία universalis.

Θεραπεύεται το νόσημα; 

Η γυροειδής αλωπεκία θεωρείται από τα πιο δύσκολα νοσήματα του τριχωτού της κεφαλής που καλείται να αντιμετωπίσει ένας έμπειρος δερματολόγος. Ο λόγος είναι ότι κάποιες φορές παρότι έχουν δοκιμαστεί ποικίλες και αποτελεσματικές αγωγές η νόσος δείχνει έντονη αντίσταση και διαρκώς επεκτείνεται. Είναι βασικό πάντως  για  τον ασθενή η ενίσχυση της  ψυχολογίας του, γι΄αυτό και σε επίμονα περιστατικά ζητείται η συμβολή ειδικού ψυχίατρου.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε και για τις υπόλοιπες δερματολογικές παθήσεις, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Καραλέξη Απόστολο – Δερματολόγο. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να μάθετε για διάφορες πιθανές θεραπείες τριχόπτωσης

 

Τι είναι η ουλωτική αλωπεκία;

Η ουλωτική αλωπεκία είναι μία κατάσταση έντονης τριχόπτωσης εξαιτίας μίας ασθένειας που καταστρέφει το θύλακα της τρίχας. Η απώλεια των μαλλιών είναι μόνιμη και στην περιοχή δημιουργείται ουλή λόγω διάφορων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Η τριχόπτωση είναι αρχικά σταδιακή αλλά στη συνέχεια το δέρμα γίνεται λείο. Είναι ουσιαστικά νεκρός ιστός και η προκύπτουσα ανάπτυξη ουλών αποτρέπει την αναγέννηση των μαλλιών. Εμφανίζεται εξίσου και δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Η ουλωτική αλωπεκία διακρίνεται σε πρωτοπαθής και δευτεροπαθής ανάλογα με την κλινική της εικόνα. Στην πρώτη περίπτωση τα αίτια είναι ενδογενή και η πιο συχνή μορφή της είναι ο θυλακικός λειχήνας. Η δεύτερη περίπτωση οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως φλεγμονές, εγκαύματα, τραυματισμούς κ.α.

Παράγοντες που προκαλούν την ουλωτική αλωπεκία

  • Θυλακικός Λειχήνας
  • Ερυθηματώδης Λειχήνας
  • Ουλωτικό Πεμφιγοειδές
  • Μυκητιάσεις στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής
  • Άχωρας
  • Φλεγμονές του δέρματος
  • Δερματικά νοσήματα
  • Νεοπλασίες του δέρματος
  • Άλλα κληρονομικά νοσήματα
  • Βλάβες από φυσικά αίτια ( τραυματισμοί, εγκαύματα)
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
IMG_8311
IMG_8534
IMG_7155

Συμπτώματα και διάγνωση της ουλωτικής αλωπεκίας

Η διάγνωση της νόσου επιτυγχάνεται με ιστολογική εξέταση. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται βιοψία από περιοχές με σημάδια φλεγμονής. Τα βασικά συμπτώματα της είναι η έντονη τριχόπτωση και το λείο, ουλωτικό δέρμα. Κάποιες φορές προκαλεί φαγούρα, πόνο ή αίσθημα καύσου στην πάσχουσα περιοχή. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αφού η τριχόπτωση είναι προοδευτική και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Τρόποι αντιμετώπισης της ουλωτικής αλωπεκίας

Η έγκαιρη ανίχνευση δερματικών παθήσεων που οδηγούν σε ουλωτική αλωπεκία σε συνδυασμό με μία ατομική θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να αποτρέψει την εκτεταμένη καταστροφή των τριχοθυλακίων.

Η θεραπεία συμβάλλει στην αποφυγή επέκτασης του προβλήματος και μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Μινοξιδίλη
  • Κυκλοσπορίνη
  • Τοπικά, συστηματικά ή σε ενδοφλέβια έγχυση στεροειδή
  • Αντιβιοτικά
  • Αζαθειοπρίνη (σε προχωρημένα στάδια ουλωτικής αλωπεκίας)
  • Θαλιδομίδη
  • Ανθελονοσιακά φάρμακα

Για την αποκατάσταση των τριχών στις πάσχουσες περιοχές προτείνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE. Κατά τη μέθοδο αυτή πραγματοποιείται μεταφορά τριχοθυλακίων από την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής στα σημεία που έχει προσβάλλει η νόσος. Βέβαια, βασική προϋπόθεση για να προβεί κανείς στην εμφύτευση μαλλιών είναι η ύφεση του προβλήματος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις ουλωτικής αλωπεκίας εξαιτίας φυσικών παραγόντων όπως είναι τα τραύματα και τα εγκαύματα η μεταμόσχευση είναι η νούμερο ένα επιλογή για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Τι είναι η διάχυτη αλωπεκία;

 Η Διάχυτη αλωπεκία είναι ένα μία μορφή αλωπεκίας που προσβάλλει κυρίως το γυναικείο φύλο. Είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση της πυκνότητας των μαλλιών στη βρεγματική περιοχή. Οφείλεται στην αρνητική επίδραση κάποιων παραγόντων στο κύκλο ζωής των τριχών με αποτέλεσμα την ξαφνική πτώση τους.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Ένας φυσιολογικός αριθμός τριχών που χάνονται καθημερινά είναι 50-100 τρίχες. Αυτό συμβαίνει καθώς η τρίχα έχει συγκεκριμένο κύκλο ζωής, ο οποίος διακρίνεται σε τρεις φάσεις.

Αναγενής: Η αναγενής φάση έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια αφού κατά το στάδιο αυτό η τρίχα αναπτύσσεται.

Καταγενής: Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 2-3 μήνες και η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση.

Τελογενής: Η τρίτη και τελευταία φάση αναφέρεται στη πτώση της τρίχας. Στη θέση της ξεκινάει η ανάπτυξη μιας νέας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κύκλος της ζωής των τριχών επαναλαμβάνεται συνεχώς και επιπλέον δεν βρίσκονται ποτέ όλες οι τρίχες στην ίδια φάση.

IMG_5320-min
IMG_4940-min
IMG_4240-min

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, η διάχυτη αλωπεκία κατηγοριοποιείται σε:

Οξεία: Ξαφνική πτώση τριχών.

Υποξεία: Σταδιακή τριχόπτωση που διαρκεί μερικούς μήνες.

Χρόνια: Η τριχόπτωση διαρκεί πάνω από 6 μήνες.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την διάχυτη αλωπεκία;

Τα αίτια που οδηγούν στην διάχυτη αλωπεκία ποικίλλουν και μπορεί να είναι:

  • Το έντονο στρες
  • Η κληρονομικότητα
  • Οι ορμονικές διαταραχές ( κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση)
  • Η αναιμία
  • Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου
  • Τα αυτοάνοσα νοσήματα
  • Οι στερητικές δίαιτες που προκαλούν απότομη μείωση βάρους
  • Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές

Τρόποι αντιμετώπισης της διάχυτης αλωπεκίας

Για την αντιμετώπιση της διάχυτης αλωπεκίας θα πρέπει να προσδιοριστεί αρχικά το αίτιο που οφείλεται στην εμφάνισης της. Στη συνέχεια, προτείνεται από το δερματολόγο η κατάλληλη συντηρητική θεραπεία. Αν μετά το πέρας της θεραπείας η αραίωση υπάρχει ακόμα, ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Εμφυτεύονται δηλαδή υγιείς τριχοθυλάκια στην πάσχουσα περιοχή για την αποκατάσταση των τριχών. Η μέθοδος FUE προσφέρει εγγυημένα και 100% φυσικά αποτελέσματα.

DNA Test - Γονιδιακός έλεγχος αλωπεκίας

Η αλωπεκία, γνωστή σε όλους ως τριχόπτωση, είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα που απασχολούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Η εμφάνιση και η εξέλιξη της οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι το στρες, η έλλειψη βιταμινών, εξωτερικοί παράγοντες, ακόμα και τα γονίδια. Αν και η άμεση αντιμετώπιση της μπορεί να επαναφέρει την πυκνότητα των μαλλιών, σε προχωρημένο στάδιο η κατάσταση είναι μη αντιστρέψιμη.

Τι είναι το DNA test;

Το DNA test δηλαδή ο γονιδιακός έλεγχος, είναι ένα επιστημονικά ελεγμένο γενετικό τεστ, το οποίο αναλύει 48 παραλλαγές των 13 γονιδίων που σχετίζονται με την απώλεια των μαλλιών. Αποτελεί εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή καθώς βασίζεται στο DNA του και ανιχνεύει τις ουσίες που είναι για αυτόν περισσότερο αποτελεσματικές κατά της τριχόπτωσης. Με τον τρόπο αυτό ο ιατρός γνωρίζει αμέσως ποια θεραπεία και δοσολογία θα προτείνει στον ασθενή και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται έγκαιρα και πιο στοχευμένα. Κάνοντας το συγκεκριμένο τεστ αποφεύγει κανείς μη αποτελεσματικές θεραπείες και εξοικονομεί χρόνο και χρήματα.

Πως πραγματοποιείται ο έλεγχος;

Η διαδικασία του γενετικού τεστ είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Ο ιατρός συλλέγει σίελο από το εσωτερικό του στόματος με τη χρήση ειδικής μπατονέτας και το στέλνει για ανάλυση. Με την έκδοση των αποτελεσμάτων καθορίζεται η εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενή και ξεκινά η στοχευμένη θεραπεία.

Ποια είναι τα οφέλη του γονιδιακού ελέγχου;

Τι είναι ο λύκος;

Ο λύκος αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Διακρίνεται σε δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο (ΔΕΛ) και σε συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ). Εντοπίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος όπως είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις, οι πνεύμονες και τα εσωτερικά όργανα. Πολύ συχνά μάλιστα κάνει την εμφάνιση του στο τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα την πτώση των μαλλιών. Είναι μία πάθηση με εξάρσεις αλλά η μείωση των συμπτωμάτων μπορεί να επαναφέρει ξανά τις τρίχες που χάθηκαν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Ο λύκος είναι μία πάθηση με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Τα πιο κοινά είναι τα εξής:
  • Έντονη τριχόπτωση και απώλεια των μαλλιών σε διάφορες περιοχές του τριχωτού.
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Πυρετός
  • Ευαισθησία στον ήλιο
  • Αναιμία
  • Ευαισθησία και αποχρωματισμός των ονύχων
  • Εξάνθημα πεταλούδας: εξάνθημα που καλύπτει το πρόσωπο και έχει το σχήμα πεταλούδας
  • Φαινόμενο Raynaud: ευαισθησία και πόνος στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών

Πως επιτυγχάνεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση του λύκου στο τριχωτό της κεφαλής αποτελεί πρόκληση για το δερματολόγο καθώς τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου διαφέρουν από άτομο και άτομο και μοιάζουν συχνά με άλλες παθήσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση της νόσου, ωστόσο ο γιατρός μπορεί να φτάσει στη διάγνωση της με δερματολογικά ευρήματα, βιοψία, ανοσοφθορισμό και ορολογικούς δείκτες

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση του λύκου;

Ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα αγνώστου αιτιολογίας. Ωστόσο, κάποιοι πιθανοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση του μπορεί να είναι:
  • Η γενετική προδιάθεση
  • Το έντονο στρες
  • Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Λοιμώξεις
  • Λήψη φαρμάκων

Πρόληψη έξαρσης της νόσου

Κάποιες προτάσεις για την ελάττωση των συμπτωμάτων της νόσου είναι οι εξής:
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
  • Διαχείριση του άγχους
  • Σωματική άσκηση
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Επαρκής ξεκούραση

Dr. Απόστολος Καραλέξης

DNA Test – Γονιδιακός Έλεγχος Αλωπεκίας

Δερματολόγος εξειδικευμένος στις ΗΠΑ.

Με εμπειρία άνω των 20 ετών και με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ ο Δερματοχειρουργός Dr. Καραλέξης θεωρείται ο πλέον ειδικός στην Ελλάδα.

Ιατρείο: Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας, (Μέγαρο Μουσικής), 11528, Αθήνα, Ελλάδα

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή:
11:00-21:00

Συμπληρώστε την Παρακάτω Φόρμα Ενδιαφέροντος για να σας καλέσει ο Ιατρός:

Scroll to Top