Κλείστε Ραντεβού

Θεραπεία και πρόληψη στα κονδυλώματα-Αφροδισιολόγος Καραλέξης Απόστολος, Στρατιωτικός Ιατρός

Για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων μπορούν να εφαρμοστούν από το δερματολόγο-αφροδισιολόγο οι κάτωθι θεραπείες;

– Kαταστρεπτικά χημικά

Tριχλωροξικό οξύ. Διάλυμα 85% επαλείφεται πάνω στα κονδυλώματα , μία φορά την εβδομάδα, για 4 εβδομάδες. Tα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.
Ποδοφυλλίνη. Διάλυμα 10% ή 25% για εβδομαδιαία μία φορά την εβδομάδα, για 4 εβδομάδες. Πρέπει να ξεπλένεται 2-3 ώρες μετά την επάλειψη
Ποδοφυλλοτοξίνη. Η επάλειψη γίνεται ημέρα παρά ημέρα για 3 εβδομάδες ή δύο φορές την ημέρα για 3 μέρες την εβδομάδα επί 3-4 εβδομάδες. Προσοχή αντενδείκνυται στην κύηση.
5-φλουορουρακίλη. Mία κρέμα 5-FU 5% επαλείφεται στο αιδοίο ή στον κόλπο κάθε ημέρα για 5-7 ημέρες.

– Aνοσοτροποποιητικά

Iντερφερόνη-α. Ενίεται υποδορίως ανά αβδομάδα συνήθως
Imiquimod (Aldara). Σε μορφή κρέμας, επάλειψη 3 φορές την εβδομάδα, υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού της περιοχής της εφαρμογής της.

– Xειρουργικές μέθοδοι

Laser CO2. Mπορεί να γίνει υπό τοπική ή και γενική αναισθησία από το γιατρό όταν η νόσος είναι εκτεταμένη. Eίναι η θεραπεία εκλογής για εκτεταμένη κολπική νόσο. Επίσης θεωρείται η καλύτερη αγωγή για τα κονδυλώματα στους ανδρες σε όποιο σημείο και αν τα έχουν.
Xειρουργική εκτομή. Γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία σε εκτεταμένη νόσο. Mπορεί να απαιτήσει δερματικά μοσχεύματα και δεν είναι κατάλληλη για εκτεταμένες κολπικές αλλοιώσεις.
Eκτομή με ηλεκτρικό βρόχο. Mπορεί να είναι χρήσιμος για μικρές αλλοιώσεις. Eίναι δύσκολο να ελεγχθεί το βάθος της εκτομής.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα κονδυλώματα έχουν τάση για υποτροπές. Πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά από το δερματολόγο μέχρι να εξαφανιστούν, δεδομένου ότι μεταδίδονται σεξουαλικώς και έχουν κίνδυνο για κακοήθη εξαλλαγή, κυρίως στις γυναίκες.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο

Το κάπνισμα και η σεξουαλική δραστηριότητα παίζει ρόλο στην υποτροπή των κονδυλωμάτων
Tα εμβόλια HPV, VLP που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μείωσαν δραματικά τη συχνότητα των λοιμώξεων και της νόσησης
Χρήση προφυλακτικών
Ετήσιος προληπτικός έλεγχος με τεστ PAP/γυναικολογική εξέταση από το γιατρό και επί παθολογικών ευρημάτων η περαιτέρω διερεύνησης
Η διατήρηση της προσβεβλημένης περιοχής δροσερής και ξηρής.

Ενδιαφέρεστε για ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μία 20λεπτή Συμβουλευτική Συνεδρία για Μεταμόσχευση Μαλλιών!

Καλέστε μας