Τα κονδυλώματα της περιγεννητικής χώρας είναι το συνηθέστερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οφείλονται στον ιό HPV. Οι θεραπείες χωρίζονται σε επεμβατικές οι οποίες γίνονται στο δερματολογικό ιατρείο και σε μη επεμβατικές που χορηγούνται με τη μορφή τοπικών σκευασμάτων που εφαρμόζονται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι.
Οι πιο αποτελεσματικές επεμβατικές θεραπείες είναι ο καυτηριασμός με διαθερμοπηξία, η κρυοπηξία δηλαδή το τοπικό πάγωμα των βλαβών και το λέιζερ το οποίο φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου η νόσος γίνεται πιο σοβαρή και εμφανίζει συχνές υποτροπές είναι απαραίτητο να χορηγηθεί συστηματικά ή ενδοβλαβικά ιντερφερόνη.
Πριν φτάσουμε όμως σε αυτές θεραπείες, πολλές φορές είναι σκόπιμο να δοθούν δύο τοπικές θεραπείες κονδυλωμάτων με κρέμες. Πρόκειται για την ποδοφυλλοτοξίνη(podophyllotoxin) και την ιμικιμόδη(imiquimod). Η πρώτη καταφέρνει να καταστρέψει τα κύτταρα του ιού χωρίς να προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και προπάντων δεν έχει μιτωτική δράση. Η ιμικιμόδη καταφέρνει να παράξει τοπικά μία ουσία που λέγεται ιντερφερόνη η οποία έχει αντιική δράση και η οποία δρα ενάντια των κυττάρων του ιού των κονδυλωμάτων.
Προσπαθώντας να διαπιστώσουμε ποια απ’ τις δύο ουσίες είναι πιο αποτελεσματική για τον ιό των κονδυλωμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών τα οποία διαγνώστηκαν κλινικά με κονδυλώματα της περιγεννητικής χώρας, έγινε μία πρόσφατη μελέτη όπου σύγκριναν θεραπεία οκτώ εβδομάδων με ιμικιμόδη και θεραπεία με ποδοφυλλοτοξινη διαρκείας τεσσάρων εβδομάδων.
Οι ανατομικές περιοχές των πρωκτογεννητικών κονδυλωμάτων χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα είχε περιοχές που ήταν έντονα κερατινοποιημένες , δηλαδή με έντονη ξηρότητα όπως οι περιοχές του εφηβαίου, του σώματος του πέους, του οσχέου και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Ενώ η άλλη ομάδα είχε λιγότερο κερατινοποιημένες περιοχές, με περισσότερη υγρασία όπως η πρωκτική περιοχή, το
περίνεο και οι εσωτερικές περιοχές των μεγάλων και των μικρών χειλέων του αιδοίου.
Η ιμικιμόδη εφαρμόστηκε τρεις φορές την εβδομάδα ενώ η ποδοφυλλοτοξίνη δύο φορές την ημέρα για τρεις συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα με τις κερατινοποιημένες ανατομικές περιοχές η εξάλειψη των κονδυλωμάτων ήταν περίπου 7% για την ιμικιμόδη και περίπου 28% για την ποδοφυλλοτοξίνη. Στους ασθενείς οι οποίοι είχαν βλάβες από τον ιό σε πιο υγρές περιοχές της περιγεννητικής χώρας και οι δύο θεραπειες ήταν εξίσου αποτελεσματικές.
Σαν συμπέρασμα λοιπόν καταλήγουμε στο ότι είναι σημαντικός παράγοντας για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων η περιοχή εντόπισης των βλαβών. Έτσι, για τις περισσότερο κερατινοποιημένες περιοχές θα πρέπει να συνταγογραφείται από τον δερματολόγο–αφροδισιολόγο ως πιο αποτελεσματική η ποδοφυλλοτοξίνη, ενώ για τις πιο υγρές περιοχές και οι δυο θεραπευτικές επιλογές είναι εφάμιλλες.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ρόλος του γιατρού στην επιλογή της σωστής θεραπευτικής κατεύθυνσης είναι σημαντικός. Μάθετε περισσότερα για τις απαραίτητες εξετάσεις αφροδίσιων νοσημάτων, τον τρόπο πρόληψης καθώς και την αντιμετώπιση στο σχετικό μας άρθρο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να επιλύσετε κάθε απορία σχετικά με τα κονδυλώματα ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Derma Hair Clinic: Τα πάντα για τα μαλλιά!
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα.
Τηλ: 210-7232932
Email: info@dermahair.grwww.karalexis.gr
www.dermahair.gr