Ουλωτική Aλωπεκία
Η ουλωτική αλωπεκία είναι μία κατάσταση έντονης τριχόπτωσης εξαιτίας μίας ασθένειας που καταστρέφει το θύλακα της τρίχας. Η απώλεια των μαλλιών είναι μόνιμη και στην περιοχή δημιουργείται ουλή λόγω διάφορων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος.
Η τριχόπτωση είναι αρχικά σταδιακή, αλλά στη συνέχεια το δέρμα γίνεται λείο. Είναι ουσιαστικά νεκρός ιστός και η προκύπτουσα ανάπτυξη ουλών αποτρέπει την αναγέννηση των μαλλιών. Εμφανίζεται εξίσου και δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η ουλωτική αλωπεκία διακρίνεται σε πρωτοπαθής και δευτεροπαθής ανάλογα με την κλινική της εικόνα. Στην πρώτη περίπτωση τα αίτια είναι ενδογενή και η πιο συχνή μορφή της είναι ο θυλακικός λειχήνας. Η δεύτερη περίπτωση οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως φλεγμονές, εγκαύματα, τραυματισμούς κ.α.
Αντιμετώπιση Τριχόπτωσης
Συντηρητική & Επεμβατική Θεραπεία
Ασφάλεια & Φυσικό Αποτέλεσμα
Παράγοντες που προκαλούν την ουλωτική αλωπεκία
- Θυλακικός Λειχήνας
- Ερυθηματώδης Λειχήνας
- Ουλωτικό Πεμφιγοειδές
- Μυκητιάσεις στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής
- Άχωρας
- Φλεγμονές του δέρματος
- Δερματικά νοσήματα
- Νεοπλασίες του δέρματος
- Άλλα κληρονομικά νοσήματα
- Βλάβες από φυσικά αίτια (τραυματισμοί, εγκαύματα)
- Αυτοάνοσα νοσήματα
Συμπτώματα και διάγνωση της ουλωτικής αλωπεκίας
Η διάγνωση της νόσου επιτυγχάνεται με ιστολογική εξέταση. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται βιοψία από περιοχές με σημάδια φλεγμονής.
Τα βασικά συμπτώματα της είναι η έντονη τριχόπτωση και το λείο, ουλωτικό δέρμα. Κάποιες φορές προκαλεί φαγούρα, πόνο ή αίσθημα καύσου στην πάσχουσα περιοχή.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αφού η τριχόπτωση είναι προοδευτική και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.
Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Τρόποι αντιμετώπισης της ουλωτικής αλωπεκίας
Η έγκαιρη ανίχνευση δερματικών παθήσεων που οδηγούν σε ουλωτική αλωπεκία σε συνδυασμό με μία ατομική θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να αποτρέψει την εκτεταμένη καταστροφή των τριχοθυλακίων.
Η θεραπεία συμβάλλει στην αποφυγή επέκτασης του προβλήματος και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Μινοξιδίλη
- Κυκλοσπορίνη
- Τοπικά, συστηματικά ή σε ενδοφλέβια έγχυση στεροειδή
- Αντιβιοτικά
- Αζαθειοπρίνη (σε προχωρημένα στάδια ουλωτικής αλωπεκίας)
- Θαλιδομίδη
- Ανθελονοσιακά φάρμακα
Για την αποκατάσταση των τριχών στις πάσχουσες περιοχές προτείνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE. Κατά τη μέθοδο αυτή πραγματοποιείται μεταφορά τριχοθυλακίων από την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής στα σημεία που έχει προσβάλλει η νόσος.
Βέβαια, βασική προϋπόθεση για να προβεί κανείς στην εμφύτευση μαλλιών είναι η ύφεση του προβλήματος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις ουλωτικής αλωπεκίας εξαιτίας φυσικών παραγόντων, όπως είναι τα τραύματα και τα εγκαύματα η μεταμόσχευση είναι η νούμερο ένα επιλογή για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Ενδιαφέρεστε για ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;
Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μία 20λεπτή Συμβουλευτική Συνεδρία για Μεταμόσχευση Μαλλιών!