Ομιλία του Dr. Καραλέξη στο Συνέδριο της Δερματοχειρουργικής Εταιρείας με θέμα «ενδείξεις μεταμόσχευσης μαλλιών»
Η Derma Hair Clinic συμμετείχε στο συνέδριο της Δερματοχειρουργικής Εταιρείας.
Ο επιστημονικός διευθυντής κύριος Καραλέξης Απόστολος συντόνισε μαζί με τους συναδέλφους του Δερματολόγους, Κ. Νεαμονιτό και Β. Χασάπη την ενότητα των παθήσεων των τριχών στο Πανελλήνιο συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας.
Εκτός του συντονισμού συμμετείχε και ως ομιλητής με θέμα «ενδείξεις μεταμόσχευσης μαλλιών».
Στις ενδείξεις αυτές και πάντα σύμφωνα με την ομιλία, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ρεαλιστικές ή μη προσδοκίες των υποψηφίων, το κλινικό στάδιο της αραίωσης των μαλλιών στο οποίο βρίσκονται, η απόχρωση των τριχών, η υφή και το διαμέτρημα των τριχών, η επαρκής ή μη δότρια χώρα και η ηλικία.
Επιπρόσθετα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το επίπεδο υγείας και η τυχόν λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς, καθώς και το οικογενειακό τους ιστορικό. Είναι πολύ βασικό να αφιερώνει ο γιατρός σημαντικό χρόνο συνομιλίας με τον ασθενή έτσι ώστε να γίνει η λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού. Είναι η ευκαιρία για το γιατρό και για τον ασθενή να εγκαθιδρύσουν γέφυρες επικοινωνίας.
Έτσι μπορεί να αναλυθεί στον ασθενή τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια μεταμόσχευση μαλλιών και να αντιληφθεί ο ασθενής ότι υπάρχουν όρια στην συγκεκριμένη θεραπεία.
Ο Κος Καραλέξης αναφέρθηκε στο πόσο πολύ σημαντικό στην επιλογή των ασθενών είναι το στάδιο της αραίωσης στο οποίο βρίσκονται.
Αυτό αξιολογείται με την κλίμακα Norwood- Hamilton για τους άντρες και Ludwig για τις γυναίκες.
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα προοδευτικά εξελισσόμενο φαινόμενο το οποίο ξεκινά από την μετωποκροταφική περιοχή.
Η πτώση συνεχίζεται και όταν έχει δημιουργηθεί μία αραίωση στην κορυφή του τριχωτού μπορεί μετά από χρόνια αυτές οι δύο περιοχές δηλαδή η μπροστινή με την κορυφή του μαλλιών να ενωθούν και να φτάσουμε στα τελικά στάδια της αραίωσης.
Επιπλέον στην ομιλία του ο κύριος Καραλέξης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η δότρια χώρα, δηλαδή η περιοχή από την οποία λαμβάνονται τα μοσχεύματα για να τοποθετηθούν στις περιοχές της αραίωσης.
Αν η πυκνότητα του τριχοθυλακίων στην δότρια χώρα είναι πολύ χαμηλή και συγκεκριμένα κάτω από 40 ανά τετραγωνικό εκατοστό τότε ο υποψήφιος δεν είναι κατάλληλος.
Μία φυσιολογική και επαρκής δότρια χώρα περιέχει περίπου 60-100 τριχοθυλάκια ανα τετραγωνικό εκατοστό.
Οι υποψήφιοι με φυσιολογική πυκνότητα έχουν σημαντική βελτίωση και έχουν ένδειξη και για μελλοντικές επεμβάσεις εφόσον χρειαστούν.
Ο κύριος Καραλέξης έκανε αναφορά επίσης στο πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η υπερισυλλογή τριχοθυλακίων από την δότρια χώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά άλλα τριχοθυλακια και να έχουμε την πλήρη «εξάντληση» της περιοχής καθώς και τη δημιουργία περιοχών εν ήδη σκοροφαγώματος.
Τελειώνοντας ο κύριος Καραλέξης αναφέρθηκε στην μεταμόσχευση μαλλιών και στην εφαρμογή της στις ουλωτικές αλωπεκίες, όπως είναι η πρόσθια ινωτική αλωπεκία και ο θυλακικός λειχήνας.
Ο κύριος Καραλέξης είναι από τους λίγους δερματολογους διεθνώς, που μετά από παρακολούθηση αρκετών μηνών μπορεί να πραγματοποιήσει επιτυχώς μια μεταμόσχευση μαλλιών σε τέτοια αυτοανοσα νοσήματα του τριχωτού της κεφαλής.
Το συνέδριο παρακολούθησαν εκατοντάδες δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα. Θεωρήθηκε ως το πιο επιτυχημένο συνέδριο που διοργανώθηκε ποτέ από την Δερματοχειρουργική εταιρεία.