Ομάδες τριχοθυλακίων: Οι τρίχες στο κεφάλι μας αναπτύσσονται φυσιολογικά με την μορφή τριχοθυλακικών μονάδων ή για συντομία τριχοθυλακίων όπου το κάθε τριχοθυλάκιο περιέχει μία, δύο ή τρεις τρίχες. Το προσεκτικό κόψιμο και ο διαχωρισμός αυτών των τριχοθυλακίων κατά την διάρκεια της μεταμόσχευσης προστατεύει τις τρίχες και διατηρεί τα μοσχεύματα τα οποία τυπικά έχουν μέγεθος 0,5 mm έως 1 mm, δηλαδή όσο το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Η τριχοθυλακική μικρομεταμόσχευση μαλλιών (micrografting) θεωρείται αυτή την στιγμή η καλύτερη μέθοδος μεταμόσχευσης και είναι αυτή που κάνει ο ιατρός Κος Καραλέξης.
Παλαιό στυλ μεταμοσχεύσεων: Κάποια κέντρα μεταμόσχευσης ή κάποιοι γιατροί χρησιμοποιούν μοσχεύματα με μία μόνο τρίχα. Όμως το κόψιμο και η απομάκρυνση της τρίχας από το τριχοθυλάκιο το οποίο μπορεί να περιέχει μία, δύο ή τρεις τρίχες αυξάνει τον κίνδυνο να μην ¨πιάσει¨ το μόσχευμα κατά την εμφύτευσή του, ενώ ταυτόχρονα η εμφύτευση μοσχευμάτων με μία μόνο τρίχα δίνει στον ασθενή φτωχά αποτελέσματα όσον αφορά την πύκνωση των μαλλιών και αφύσικη εμφάνιση.
Το νέο στυλ μεταμοσχεύσεων: Πρόσφατα στις Η.Π.Α. στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών χρησιμοποιείται η τεχνική της μικρομεταμόσχευσης τριχοθυλακίων.
Πρωτοπορία στην εκπαίδευση: Ο Δρ Καραλέξης εκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α. την πατρίδα των μεταμοσχεύσεων μαλλιών και παρακολουθώντας καθημερινά τις εξελίξεις είτε συμμετέχοντας σε συνέδρια στο εξωτερικό είτε μέσω της βιβλιογραφίας έχει εκπαιδεύσει άρτια την ομάδα του έτσι ώστε να παρασκευάζονται και να επιλέγονται ποιά μοσχεύματα θα περιέχουν έως τρεις το πολύ τρίχες χωρίς να καταστρέφονται τα τριχοθυλάκια.
Εθνικά αναγνωρισμένος: Ο Δρ Καραλέξης έχει παρουσιάσει κατά καιρούς διαλέξεις σχετικά με τις τεχνικές στις συνεδριάσεις της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας.
Μια μεταμόσχευση μπορεί να το κάνει: Οι περισσότεροι υποψήφιοι ασθενείς για μεταμόσχευση μαλλιών εκφράζουν μια επιθυμία για έντονη πύκνωση των μαλλιών τους, το οποίο μπορεί να απαιτήσει καμιά φορά δύο ή μερικές φορές τρεις επεμβάσεις ανάλογα με την έκταση της αραίωσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς μας ικανοποιούνται με την πυκνότητα που επιτυγχάνεται από ακριβώς μια ενιαία συνεδρία. Επειδή υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι απόρριψης κάποιων μοσχευμάτων κατά την προσπάθεια να τοποθετηθούν πάρα πολλά μοσχεύματα σε μια ενιαία συνεδρία ο Δρ Καραλέξης λαμβάνει πάντα υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενή κατά το σχεδιασμό ενός προγράμματος θεραπείας.
Συνδυασμός μεγεθών: Στις περισσότερες μεταμοσχεύσεις γίνεται συνδυασμός μοσχευμάτων με μία και μοσχευμάτων με δύο ή τρεις τρίχες. Τα μικρότερα σε μέγεθος μοσχεύματα χρησιμοποιούνται για το hairline(μπροστινή γραμμή του μετώπου) επειδή είναι λιγότερο ανιχνεύσιμα, ενώ τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μοσχεύματα χρησιμοποιούνται για να πυκνώσουν οι περιοχές στην κορυφή και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Έτσι όταν μετά από μήνες αναπτυχθούν τα μοσχεύματα κανείς δεν καταλαβαίνει ότι έχει γίνει μεταμόσχευση(natural look).
Τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών
1) Τεχνική της επέμβασης με λήψη λωρίδας (Stripe)
Όπου λαμβάνεται μία ενιαία λεπτή ¨λωρίδα¨ μοσχευμάτων απ’ το πίσω μέρος του κεφαλιού και χωρίζεται πολύ προσεκτικά σε μικρότερα μοσχευματάκια. Μετά την λήψη της λωρίδας αυτής όμως παραμένει μία λεπτή ουλή που φαίνεται όταν κοντοκουρέψουμε τα μαλλιά. Κατά καιρούς στην κλασσική αυτή μέθοδο δίνουν ονομασίες όπως FUT ή άλλα βαρύγδουπα ονόματα δήθεν νέας τεχνικής για να μπερδέψουν τον ενδιαφερόμενο και να αναδείξουν ως καλύτερη την παλιά αυτή μέθοδο. Η ουλή αυτή δυστυχώς δεν διορθώνεται και αν κάποιος θέλει να ξυρίσει τα μαλλιά του θα φαίνεται ακόμη πιο έντονα. Οι πιο έμπειροι γιατροί διεθνώς έχουν εγκαταλείψει εντελώς αυτή την τεχνική
2) Τεχνική της επέμβασης με FUE (Τρίχα-Τρίχα)
Με ένα ειδικό μικροσκοπικό εργαλείο αφαιρείται μία μία τρίχα(μόσχευμα) από το πίσω μέρος του κεφαλιού χωρίς έτσι να απαιτείται η λήψη¨ λωρίδας¨ μοσχευμάτων. Κατόπιν παραμένουν πολύ μικρές τρυπούλες οι οποίες επουλώνονται σε λίγες ημέρες. Προσπαθώ πάντα να μην αφαιρώ όλο το τριχοθυλάκιο-μόσχευμα και να αφήνω λίγο από το ¨βολβό¨του για να ξαναβγεί η τρίχα ξανά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και έτσι ποτέ δεν έχω αραίωση. Η τεχνική αυτή θέλει πραγματική δεξιοτεχνία από το γιατρό, γιατί πρέπει να πάει σύμφωνα με τη φορά τις τρίχας για να αφαιρέσει σωστά το τριχοθυλάκιο. Για την πραγματοποίησή της απαιτείται περισσότερος χρόνος και μεγάλος κόπος για αυτό και πολλοί συνάδελφοι την αποφεύγουν. Πολλοί δεν καταφέρνουν να συλλέξουν παρά μόνο πολύ λίγα μοσχεύματα την στιγμή που πλέον ένας έμπειρος γιατρός συγκεντρώνει ίδιο αριθμό με την μέθοδο Stripe.
3) Τεχνική Power FUE ή Motorized FUE
Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος Μεταμόσχευσης Μαλλιών γιατί καταφέρνουμε να τοποθετούμε πολύ περισσότερο αριθμό τριχών σε σχέση με την απλή FUE ή την μέθοδο τρίχα τρίχα. Επίσης ο αριθμός των τριχών ξεπερνά και τον αριθμό των τριχών που αποκομίζουμε με την παλιά μέθοδο που δημιουργεί μόνιμη ουλή(τεχνική stripe),μέθοδο την οποία έχουν εγκαταλείψει οι περισσότεροι γιατροί.
Πολλές φορές ο ενδιαφερόμενος για μεταμόσχευση μαλλιών θα βρεθεί σε δίλημμα σχετικά με το ποιά τεχνική να επιλέξει και άλλες φορές θα πέσει θύμα παραπληροφόρησης από άτομα που κάνουν ¨πωλήσεις¨(marketing) στο χώρο των μεταμοσχεύσεων και θα επιλέξουν αυτοί για αυτόν.
Γιατί κάποιος να επιλέξει την πρώτη μέθοδο με το χειρουργείο, τα ράμματα και την μόνιμη ουλή στο κεφάλι του όταν η πιο σύγχρονη μέθοδος POWER FUE τον απαλλάσσει από όλα αυτά και ταυτόχρονα του παρέχει μεγαλύτερο αριθμό μοσχευμάτων και καταπληκτικό φυσικό αποτέλεσμα;
Τέλος, κάποιοι γιατροί προτείνουν στους ενδιαφερόμενους τον συνδιασμό και των δύο μεθόδων με το πρόσχημα του καλύτερου αποτελέσματος, όμως ουσιαστικά τους καταδικάζουν να έχουν τομή πίσω στο κεφάλι επειδή στην ουσία οι ίδιοι αδυνατούν να’βγάλουν’πολλά μοσχεύματα με την δύσκολη και απαιτητική μέθοδο POWER FUE.
[one_third][image src=”https://www.karalexis.gr/wp-content/uploads/2015/06/one-hair-follicular-unit-micrografts.jpg” width=” height=” align=” caption=”Τριχοθυλάκια με μία τρίχα” link=” link_image=” target=” alt=” border=”0″ greyscale=”0″ animate=”][/one_third][one_third][image src=”https://www.karalexis.gr/wp-content/uploads/2015/06/two-hair-follicular-unit-micrografts.jpg” width=” height=” align=” caption=”Τριχοθυλάκια με δύο τρίχες” link=” link_image=” target=” alt=” border=”0″ greyscale=”0″ animate=”][/one_third][one_third][image src=”https://www.karalexis.gr/wp-content/uploads/2015/06/three-hair-follicular-unit-micrografts.jpg” width=” height=” align=” caption=”Τριχοθυλάκια με τρεις τρίχες” link=” link_image=” target=” alt=” border=”0″ greyscale=”0″ animate=”][/one_third]