Έρπητας Γεννητικών Οργάνων

  • Έρπητας Γεννητικών Οργάνων

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (herpes genitalis)

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων αποτελεί το πιο σύνηθες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα. Είναι ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το δέρμα ή τις βλεννογόνους  μεμβράνες των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν δύο τύποι του ιού, ο ερπητοϊός τύπου 1 (Herpes Simplex Virus 1, HSV-1) που εμφανίζεται κυρίως στο στόμα και στα χείλη και ο ερπητοϊός τύπου 2 (Herpes Simplex Virus 2, HSV-2) που προσβάλλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο  και ο HSV-1 μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα μέσω του στοματικού έρωτα. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον ιό διότι κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να τραυματιστούν πιο εύκολα απ’ ότι οι άνδρες. Παρ’ όλα αυτά η ιογενής αυτή νόσος εμφανίζεται και στα δύο φύλα. Η συχνότητα της εμφάνισης της εξαρτάται από την ηλικία. Μεγαλώνοντας η εμφάνιση της είναι πιο συχνή. Όταν κάποιος έχει μολυνθεί από τον HSV-2 έχει περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί και από HIV, καθώς επίσης και κάποιος φορέας του HIV με HSV-2 είναι πιο εύκολο να μεταδώσει τον HIV.

Πως μεταδίδεται ο έρπητας;

Ο ερπητοϊός τύπου 1 (HSV-1) μεταδίδεται κυρίως μέσω των εκκρίσεων του στόματος (σάλιο) για αυτό και κάνει την εμφάνιση του συνήθως ως επιχείλιος έρπητας. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να εξαπλωθεί και στα γεννητικά όργανα μέσω του στοματικού έρωτα. Ο ερπητοϊός τύπου 2 (HSV-2) που προκαλεί τον έρπητα τον γεννητικών οργάνων, μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Πιθανότερο είναι να μολυνθεί κανείς όταν έρθει σε επαφή με άτομο το οποίο εμφανίζει στο δέρμα του φουσκάλες ή εξανθήματα εξαιτίας της μόλυνσης. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων αποτελεί ιογενή λοίμωξη και δε φεύγει ποτέ από το άτομο. Έτσι, ένα άτομο που νοσεί αλλά δεν έχει καμία ορατή πληγή ή εξάνθημα μπορεί να κολλήσει κάποιον άλλο ανά πάσα στιγμή.

Πως εκδηλώνεται ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της ασυμπτωματικής μόλυνσης. Υπάρχουν δηλαδή αρκετές περιπτώσεις στις οποίες τα άτομα που έχουν  μολυνθεί από τον ιό δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα ή τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που δε δίνουν σημασία ή τα προσδίδουν σε άλλες δερματικές παθήσεις. Η κλινική εικόνα του έρπητα εμφανίζεται συνήθως λίγες ημέρες μετά τη μόλυνση αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνιση της και πολύ αργότερα. Περιλαμβάνει ερυθηματώδεις  βλατίδες ή φουσκάλες με οροπυώδες υγρό και οίδημα της πάσχουσας περιοχής. Στις γυναίκες εντοπίζεται συνήθως στα χείλη του αιδοίου, στον κόλπο και τον τράχηλο ενώ στους άνδρες στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στη βάλανο και στη βαλανοποσθική αύλακα. Ωστόσο, και στα δύο φύλα μπορεί να εμφανιστεί περιγεννητικά  στο περίνεο, στους γλουτούς  και στους μηρούς. Μετά από λίγες ημέρες οι φουσκάλες σπάνε, αφήνοντας έλκη τα οποία χρειάζονται πολύ καιρό για να επουλωθούν. Για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες εμφανίζονται νέες βλάβες. Οι βλάβες μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό, αίσθημα καύσου, άλγος, πυρετό, ρίγος ή καταβολή. Σε περίπτωση πρωκτικού εκδήλωσης τα συμπτώματα είναι τα ίδια.

Υπάρχουν επιπλοκές από τον έρπητα;

Συνήθως δεν υπάρχουν. Σε σπάνιες  όμως περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και να προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα παρουσιάζοντας μηνιγγίτιδα. Αυτό  προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά  σε άτομα με εξουθενωμένο ανοσοποιητικό όπως φορείς του AIDS.

Νεογνικός ‘Ερπης

Οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο νεογνό ιδίως αν μολυνθούν τον τελευταίο μήνα της κύησης και δεν προλάβουν να αναπτύξουν αντισώματα. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια φυσιολογικού τοκετού. Το νεογνό μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα στο δέρμα, στα μάτια και το στόμα. Η μόλυνση μπορεί να παρατηρηθεί αμέσως μετά τη γέννηση ή μερικές μέρες αργότερα. Σημαντική μέθοδο πρόληψης αποτελεί η χρήση προφυλακτικού.

Θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν θεραπεύεται. Παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά η χορήγηση αντιερπητικών φαρμάκων όπως βαλασικλοβίρης, ακυκλοβίρης και φαμσικλοβίρης  βοηθάει στη μείωση της έντασης καθώς και της συχνότητας των συμπτωμάτων. Η χρήση προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική διότι μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση σε ποσοστό έως και 70%.

Fill in the following form

and we will contact you as soon as possible

Έχετε κάποια ερώτηση; Στείλτε μας ένα μήνυμα:

Scroll to Top