Κλείστε Ραντεβού

Πως ο COVID-19 οδηγεί σε τριχόπτωση;

“Όπως όλοι γνωρίζουμε η πανδημία του COVID-19 έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των ατόμων που νοσούν. Τα συμπτώματα του ιού ποικίλλουν και μέσα σε αυτά αναφέρονται και περιπτώσεις απώλειας μαλλιών.

Σύμφωνα με έρευνες, έχουν γίνει αρκετές αναφορές τριχόπτωσης έπειτα από λοίμωξη με Κορονοιο γεγονός που την καθιστά σαν πιθανή επίδραση του ιού. Συγκεκριμένα, σε μία έρευνα περίπου το 24% των ασθενών παραπονέθηκε για τριχόπτωση και η εμφάνιση της παρατηρήθηκε 2 μήνες μετά από την λοίμωξη. Αυτό οφείλεται στην τελογενή αλωπεκία, ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται από ξαφνική πτώση τριχών και διάχυτη αραίωση του τριχωτού. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές τρίχες βρίσκονται ταυτόχρονα στην τελογενή φάση και πέφτουν. Αυτός ο τύπος αλωπεκίας μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια (COVID-19), σε ορμονικές αλλαγές, σε έντονο στρες ή άλλους παράγοντες και διαρκεί στο σύνολο περίπου 6-9 μήνες. Στη συνέχεια, τα μαλλιά συνήθως αποκαθίστανται, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αραίωση είναι μη αναστρέψιμη.

Τι είναι όμως η τριχόπτωση και πως σχετίζεται με τον ιό COVID-19;

Με τον όρο τριχόπτωση εννοούμε την υπερβολική απώλεια τριχών δηλαδή όταν αυτές ξεπερνούν τις 100 καθημερινά. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα με αραίωση στους κροτάφους και στην κορυφή του τριχωτού στους άνδρες και διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό στις γυναίκες. Οι λόγοι απώλειας τριχών ποικίλλουν, ωστόσο μία λοίμωξη όπως ο COVID-19 μπορεί να ευνοήσει το πρόβλημα. Αν και οι έρευνες σε αυτό το σημείο της πανδημίας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με ακρίβεια, παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που προσβλήθηκαν από COVID-19 είχαν ήδη κάποιου βαθμού ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Που οφείλεται η τριχόπτωση;

“Το κυριότερο αίτιο της τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία. Οι πιο συχνοί λόγοι εμφάνισης της είναι:

  • Ορμονικές αλλαγές
  • Κληρονομικότητα
  • Έντονο στρες
  • Χαμηλά επίπεδα σιδήρου
  • Λήψη φαρμάκων
  • Νοσήματα

Ο κατάλληλος ιατρός για την διάγνωση της τριχόπτωσης είναι ο δερματολόγος. Με τη λήψη του πλήρους ιστορικού του ασθενή, την κλινική εικόνα, τα συμπτώματα και μία σειρά εξετάσεων θα εντοπίσει τον λόγο εμφάνισης της.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Συνήθως προτείνεται μία τοπική αγωγή που μπορεί να περιέχει μινοξιδίλη και φιναστερίδη. Η συστηματική χρήση τους ενισχύει το τριχωτό. Σε περιπτώσεις απώλειας τριχών λόγω λήψης φαρμάκων γίνεται η άμεση διακοπή τους. Εκτός από την τοπική αγωγή υπάρχουν και θεραπείες με χάπια ή εγχύσεις στο τριχωτό για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Βέβαια, όταν η αραίωση είναι μόνιμη ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. “

Με το πέρας της πανδημίας θα καταλήξουμε αν τελικά η τριχόπτωση λόγω COVID-19 είναι αναστρέψιμη ή όχι.” Αναφέρει ο Δρ. Καραλέξης.

Ενδιαφέρεστε για ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μία 20λεπτή Συμβουλευτική Συνεδρία για Μεταμόσχευση Μαλλιών!

Καλέστε μας