Θεραπεία ακμής με σπιρονολακτόνη

2 Ιανουαρίου, 2023

Στην κλινική DERMA HAIR υπάρχει εμπειρία άνω των 20 ετών στη θεραπεία ακμής,  τόσο με την χρήση χαπιών όπως η ισοτρετινοίνη, όσο και με τη θεραπεία με λέιζερ και τη χρήση peeling, πάντα υπό τη Διεύθυνση  του Δερματολόγου Dr. Καραλέξη. Ένα ακόμη όπλο για την αντιμετώπιση της ακμής είναι και τα χάπια σπιρονολακτόνης.

Τι είναι η Σπιρονολακτόνη και πώς λειτουργεί στην ακμή; 

Η σπιρονολακτόνη (Aldactone) είναι ένα φάρμακο το οποίο αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, την πίεση, την τριχόπτωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και την ακμή. Η Σπιρονολακτόνη μειώνει την παραγωγή σμήγματος, δεσμεύοντας τους υποδοχείς των ανδρογόνων έχοντας σαν αποτέλεσμα την ύφεση της ακμής.

Ποιος μπορεί να την χρησιμοποιήσει;

Η Θεραπεία ακμής με σπιρονολακτόνη συστήνεται στις γυναίκες αρκεί να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους νεφρούς και την καρδιά και να μην έχουν σκοπό να τεκνοποιήσουν. Η σπιρονολακτόνη μπορεί να προκαλέσει ορμονικές παρενέργειες και γι’ αυτό δεν συνταγογραφείται στους άντρες καθώς μπορεί να τους προκαλέσει μέχρι και γυναικομαστία.

Ποια η αποτελεσματικότητα της Σπιρονολακτόνης στην αντιμετώπιση της ακμής;

Το 70% των περιστατικών που ακολούθησαν αγωγή με Σπιρονολακτόνη είδαν βελτίωση τουλάχιστον 50%. Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε μέχρι και πλήρη εξάλειψη της ακμής.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Η Σπιρονολακτόνη είναι ένα διουρητικό που πρέπει πάντα να δίνεται μετά από σύσταση γιατρού. Μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην περίοδο, πονοκεφάλους, ευαισθησία στους μαστούς και φυσικά συχνοουρία. Ανεβάζει το Κάλιο οπότε χρειάζεται προσοχή στους νεφρούς. Είναι υπεύθυνη για τερατογενέσεις οπότε είναι απαραίτητη η προστασία στις σεξουαλικές επαφές κατά την λήψη της. Σαν αντιυπερτασικό  μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και ιλίγγους αν η πίεση μας πέσει περισσότερο από το κανονικό.

Πόσο γρήγορη είναι η δράση της Σπιρονολακτόνης;

Ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης και την δόση της Σπιρονολακτόνης που θα δώσουμε, θα φανούν και τα αποτελέσματα της θεραπείας στην ακμή. Μπορεί να ξεκινήσουμε με χαμηλότερη δόση για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες και να αυξάνουμε σταδιακά. Συνήθως, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 2-3 μήνες αν και κάποιες φορές ξεκινάνε και στις 3-4 εβδομάδες.

Θεραπεία ακμής με σπιρονολακτόνη: Διάγνωση από ειδικό

Για την λήψη τους συγκεκριμένου φαρμάκου είναι απαραίτητη  η διάγνωση της ακμής από κάποιον ειδικό με εμπειρία στο χώρο ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η Derma Hair Clinic είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ακμή και την αντιμετώπισή της. 

Για την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτησή σας, μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 7232 932. Επιπλέον, μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας ή να μας στείλετε email στο info@dermahair.gr

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr