Αναγεννώντας Τριχοθυλάκια σε Τραυματισμένες Περιοχές

Νέες ερευνητικές μελέτες στο Langone Health Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αποκαλύπτουν τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν αναγεννώνται τρίχες σε τραυματισμένο δέρμα. Οι μελέτες είναι βασισμένες  σε πειραματικές δοκιμές σε ποντίκια.
Καταλυτική σημασία φέρει το σηματοδοτικό μονοπάτι «ηχητικός σκαντζόχοιρος» (SHH) και οι πρωτεΐνες που αυτό κωδικοποιεί και του οποίου το όνομα αποδίδεται  στην  ακανθωτή μορφολογία των μορίων του.
Το μεταβολικό αυτό μονοπάτι είναι ιδιαιτέρως ενεργό στο έμβρυο όσο βρίσκεται στην μήτρα κατά την κύηση όταν και πρωτοσχηματίζονται τα τριχοθυλάκια, αλλά εμφανώς λιγότερο ενεργό στο τραυματισμένο δέρμα σε υγιείς ενήλικες. Ενισχύοντας τις αλληλεπιδράσεις στο SHH σηματοδοτικό μονοπάτι σε ινοβλάστες, βλαστικά κύτταρα του δέρματος τα οποία απελευθερώνουν κολλαγόνο  και προσδίδουν στο δέρμα και στις τρίχες το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος, οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν τρίχες σε τραυματισμένες περιοχές του δέρματος ποντικιών μέσα  λίγες εβδομάδες.

Η αποκλειστική στόχευση στους ινοβλάστες του δέρματος όπως είναι στην εμβρυονική τους μορφή δύναται να θεραπεύσει την τριχόπτωση λόγω καταστροφής του δέρματος από ουλές και εγκαύματα, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει και στην αποκατάσταση της αλωπεκίας.
Φυσικά, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα σταδία, αλλά έχει υπάρξει αρωγός στην κατανόηση λανθανουσών βιολογικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις τραυματισμού και επούλωσης των πληγών. Έτσι, έχουν γίνει προσπάθειες η διαδικασία δημιουργίας της ουλής να ενταχθεί στην τεχνητή επαγωγή της  τριχοφυΐας μέσω  αλληλεπίδρασης μεταξύ των κύτταρων.
Εντούτοις, απόπειρες που είχαν γίνει στο παρελθόν για επανενεργοποίηση των ινοβλαστων μέσω του SHH σηματοδοτικού μονοπατιού είχαν οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων, γι αυτό και για να αποφευχθεί αυτό, η θεραπεία στόχευσε σε ινοβλάστες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, στο σημείο όπου και εμφανίζονται τα τριχοθυλάκια και οι δερματικές θηλές. Ταυτόχρονα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η αναγέννηση των τριχοθυλακίων μπορεί να διεγερθεί ακόμη και από συγκεκριμένες οσμές, επάγοντας χημικές αντιδράσεις για την επανεμφάνιση τριχών.
Τα ποντίκια πάνω στα οποία στηρίχτηκε η έρευνα μπορεί να είναι καλά υποκατάστατα για ανθρώπινες μελέτες αλλά όχι τέλεια καθώς η μεταφορά της θεραπείας σε ανθρωπίνους ιστούς ενέχει δυσκολίες στην εφαρμογή . Εξίσου, ανασταλτικά λειτουργεί το γεγονός ότι το SHH  σηματοδοτικό μονοπάτι είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων  αλλά και θεμελιωδών στοιχείων όπως τα άκρα και άλλα όργανα στην μήτρα κατά την κύηση και έτσι η σηματοδότηση κυτταρικών τύπων καθίσταται περισσότερο ενεργή σε  εμβρυικά κύτταρα της μήτρα, παρά σε ώριμα δερματικά κύτταρα ενηλίκου. Προς το παρόν πάντως, μόνο η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να αποκαταστήσει-θεραπεύσει το πρόβλημα της αραίωσης των μαλλιών-φαλάκρας απλώς αυτή η συγκεκριμένη μελέτη μας δείχνει τα άλματα της έρευνας για την επίλυση του προβλήματος.

 

Ενδιαφέρεστε για ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μία 20λεπτή Συμβουλευτική Συνεδρία για Μεταμόσχευση Μαλλιών!

Καλέστε μας