Θεραπεία τριχόπτωσης με ταμπλέτες μινοξιδίλης

18 Μαρτίου, 2022

Στην κλινική Derma Hair με διευθυντή τον δερματολόγο Δρ. Καραλέξη τέως διευθυντή της Δερματολογικής κλινικής στο ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών, έχουμε μεγάλη εμπειρία στην τριχολογία, στις παθήσεις των μαλλιών καθώς επίσης και στην μεταμόσχευση μαλλιών.

Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε λίγα πράγματα για τη θεραπεία με ταμπλέτες μινοξιδίλης. Είναι μια θεραπεία καινούργια και πολλά υποσχόμενη.

“Προσοχή: σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο ασθενής να μη λαμβάνει μόνος του κάποια θεραπεία αλλά να απευθύνεται σε ειδικό δερματολόγο.”

Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο αρκετά παλιό το οποίο πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε δόση 10-40 mgr ημερησίως για την υπέρταση. Ο τρόπος με τον οποίο το συγκεκριμένο φάρμακο καταφέρνει να ελαττώσει την πίεση είναι μέσω της αγγειοδιαστολής που προκαλεί στα αγγεία.

Ύστερα από λίγο καιρό από την χρήση της, διαπιστώθηκε μια «ευεργετική παρενέργεια» η οποία ήταν η υπερτρίχωση που προκαλούσε στους περισσότερους ασθενείς οι οποίοι έπαιρναν το φάρμακο για την πίεση. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με τη μορφή τοπικών διαλυμάτων είτε σε λοσιόν είτε σε αφρό με συγκέντρωση 2-5%.

 

Με ποιους μηχανισμούς δρα η μινοξιδίλη;

  • Δρα στον endothelial growth factor προκαλώντας τη διαστολή των τοιχωμάτων των αγγείων
  • Δρα στα κανάλια των ιόντων ασβεστίου των λείων μυϊκών ινών των αρτηριών
  • Παρατείνει την αναγενή φάση των τριχών
  • Ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα βοηθώντας έτσι τις αυτοάνοσες ασθένειες των μαλλιών

Θεραπεία με ταμπλέτες μινοξιδίλης

“Σε ποια δόση χορηγούνται τα χάπια μινοξιδίλης;”

Η μινοξιδίλη σε τοπική εφαρμογή υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει κάποιες ήπιες παρενέργειες όπως είναι ο κνησμός, η αλλεργική δερματίτιδα και υπερτρίχωση. Τα τοπικά διαλύματα από ένα σημείο και μετά παύουν να δρουν με τον ίδιο βαθμό όπως κατά την αρχική φάση χορήγησης τους. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δερματολόγοι χορηγούμε τα χάπια μινοξιδίλης.

Ενώ η δοσολογία για την υπέρταση είναι 10 με 40 mg ημερησίως, η χρήση χαμηλής δόσης μινοξιδίλης από το στόμα καταφέρνει να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην τριχόπτωση χωρίς να έχει τις παρενέργειες από την πτώση της πίεσης που προκαλεί το κανονικό χάπι που χορηγείται για την υπέρταση.

Σε μία μελέτη χορηγήθηκε σε γυναίκες για την τριχόπτωση 0,25 mg μινοξιδίλης σε συνδυασμό με 25 mg σπιρονολακτόνης με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να υπάρχουν οι παρενέργειες της υπότασης που μπορεί να προκαλέσει η μινοξιδίλη.

Σε μία τελευταία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 12 ασθενείς με ανδρογενετική αλωπεκία, έγινε έναρξη 0,5 mg ημερησίως χορήγησης μινοξιδίλης για τρεις μήνες και αμέσως μετά αύξηση στο 1,5 mgr ημερησίως για διάστημα έξι μηνών με πολύ καλά αποτελέσματα. Η μινοξιδίλη μπορεί να χορηγηθεί και συνδυαστικά με spironolactone, με ντουταστερίδη ή ακόμη και με φιναστερίδη.

Στην κλινική μας Derma Hair έχουμε εμπειρία 20 και πλέον ετών στη θεραπεία της τριχόπτωσης και στην μεταμόσχευση μαλλιών.

Διαβάστε για τη μινοξιδίλη στο σχετικό άρθρο μας. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα για να μάθετε περισσότερα για τη μεταμόσχευση και την αραίωση μαλλιών.

Derma Hair Clinic: Τα πάντα για τα μαλλιά!
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα.
Τηλ: 210-7232932
Email: info@dermahair.gr

www.karalexis.gr
www.dermahair.gr

Scroll to Top

Φόρμα Επικοινωνίας

info@atwa.gr